TMSF, Toprak Grubu"nun 22 şirketinde haciz başlattı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), Toprak Grubu"nun tüm şirketlerinde haciz işlemleri başlattı ve 2 şirketin yönetimiyle denetimlerini ise kontrolüne aldı. Dün sabah harekete geçen yaklaşık 80 kişilik TMSF ekibi, İstanbul, Eskişehir, Bilecik, Aydın ve Kars illerindeki 12 farklı noktada yerleşik bulunan gruba bağlı 22 şirkete haciz işlemi uyguladı. Toprak Grubu"nun el konulan 2 şirketi ise Toprak İnşaat ile seramik, döküm fabrikalarının bağlı olduğu Toprak Seniteri ve Turizm İşletmeleri Sanayii. Bu şirketler aynı zamanda grubun lokomotif şirketleri durumunda.

Çalık"a satış sorun yarattı

TMSF"nin başlattığı haciz işleminin ardından Toprak Grubu"ndan yapılan açıklamada, son dönemde grubun kurucusu Halis Toprak"ın kendinden 54 yaş küçük Nazlıcan Tağızade"yle yaptığı evlilikle gündeme gelen Toprak Ailesi"nin son günlerde aile içi talihsiz bu olayla uğraşmak zorunda kaldığına dikkat çekilerek, “Üst üste gelen bu olaylar, bir aile için tam bir trajedidir” denildi. Açıklamada ayrıca Toprak Center"ın Çalık Grubu"na satış işlemine karşı dava açılmasını önleyebilmek için 2 şirkete el konulduğu iddia edildi.

TMSF ise, Toprakbank A.Ş. eski hakim ortağı Toprak Grubu"nun TMSF"ye olan borçlarının tasfiyesi amacıyla imzalanan 18 Aralık 2004 tarihli protokol ve 6 Şubat 2008 tarihli ek protokolün hükümlerinin yerine getirilmemesi nedeniyle yasal takip süreçlerinin hızlandırıldığını açıkladı.

Fon"dan yapılan açıklamada, “Grubun tüm şirketlerinde haciz işlemleri başlatılırken, 2 şirketin de yönetim ve denetimleri Fon"a geçti. Kamu alacaklarının tahsilinin sağlanmasını teminen 5411 sayılı Bankacılık Kanunu"nun geçici 11. maddesine istinaden uygulanmasına devam edilen mülga 4389 sayılı Bankalar Kanunu"nun 15. maddesinin (7) numaralı fıkrasının (a) bendi ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu"nun 134. maddesi hükmü uyarınca, Toprak İnşaat ve Toprak Seniteri"nin temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimleri Fon tarafından devir alınmıştır” denildi.

Aile için tam bir trajedi

Haciz işleminin ardından Toprak Grubu"ndan yapılan açıklamada, Halis Toprak"ın kendinden 54 yaş küçük Nazlıcan Tağızade"yle yaptığı evlilik aile tarafnıdan "aile içi talihsiz bir olay" olarak nitelendirildi. Açıklamada, “Üst üste gelen olaylar tam bir trajedidir” denildi. - vatan