Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, Türkiye'de bal tüketiminin Avrupa Birliği ortalamasının üstünde olduğunu söyledi. Yılda kişi başı tüketimin 1 kilo 100 gram civarında olduğunu ifade eden Yılmaz, bu oranı 1,5 kiloya çıkartmak için çalıştıklarını kaydetti.

Kayseri Erciyes Üniversitesi'nin ev sahipliğinde 1. Uluslararası Bal ve Arı Ürünleri Kongresi düzenleniyor. Arıcılar, bilim adamları ve yetkili kamu çalışanlarının hazır bulunduğu kongreye, 20 ülkeden de temsilci katıldı. Kongrenin açılış konuşmasını yapan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, sektörün ülkemizdeki durumu hakkında bilgi verdi. Türkiye'de arıcılık alanında çok başlılık olduğunu ifade eden Yılmaz, Arıcılık Yasası çıkarılması için öneride bulunduklarını kaydetti. Arıcılıkla orman, çevre, tarım ve içişleri bakanlıklarının ilgilendiğini belirten Yılmaz, "Her yerde birileri bir şeyler söylüyor. Daha verimli bir üretim sağlamak için Meclis'te Tarım Orman Komisyonu Başkanlığı'na Arıcılık Kanunu çıkarılması önerisinde bulunduk. Çalışmalar devam ediyor. Bu dönem çıkmasını ümit ediyoruz." dedi.

Su ve Orman Bakanlığı'nın hazırladığı tarım havzaları çalışmasına arıcılığın da girmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, kiraz, elma, ayçiçeği ve pamuk üretilen alanlarda arı olmalı. Çünkü arılar, çekirdeklerin doluluk oranını yüzde 62 oranında arttırıyor. Arı olmazsa ayçiçeği yağına petrol kadar döviz öderiz." şeklinde konuştu.

"ADAM BAL DİYE GLİKOZU SATIYOR ANCAK YAPTIRIMI YOK"
Sektörün en önemli sorunlarının başında sahte bal üreticileriyle mücadele geldiğini vurgulayan Yılmaz, bu manada devletin ciddi yaptırımlar getirmesi gerektiğini ifade etti. "Adam bal diye glikozu satıyor ancak yaptırımı yok" diyen Yılmaz, "Almanya, İsviçre ve Avusturya'da standartlar dışında üretim yapanlar meslekten men ediliyor. Aynı şekilde sahteciye de bu söyleniyor. Türkiye'de de böyle olmalı." dedi.

Türkiye'de bal tüketiminin Avrupa Birliği ortalamasının üstünde olduğunu belirten Bahri Yılmaz, ülkemizde kişi başı yılda 1 kilo 100 gram bal tüketildiğini söyledi. AB ortalamasının ise bu miktarın altında kaldığını ifade eden Yılmaz, "Bal tüketimi açısında Türkiye iyi noktalarda. Yine de üretimi arttırarak tüketim ortalamasını 1,5 kiloya çıkartmak için çalışıyoruz. Çünkü bal yiyen insanın hem beyin gelişimi hem sabah enerjisi üst düzeyde oluyor. Baldan aldığı oksidanlar insanı dirençli yapıyor. Bilim adamları balın hastalıklara ve kansere karşı insanı koruduğunu söylüyor." şeklinde konuştu.

Kongrede konuşmasını İngilizce yapan Erciyes Üniversitesi Rektörü Fahrettin Keleştemur da, arıcılıkla ilgili Türkiye'de 'Arı gibi çalışmak' ve 'Arı yoksa tarım, tarım yoksa para yoktur' gibi deyimler kullanıldığını anımsattı. Bütün kutsal kitapların balın faydalarından söz ettiğini belirten Keleştemur, kongrenin faydalı geçmesi temennisinde bulundu.

3 gün sürecek Uluslararası Bal ve Arı Ürünleri Kongresi'nde, bilim adamları arıcılık sektörüyle ilgili evrensel bilgileri paylaşıyor. Kongre sonunda konuşmacı sunumlarının ise internet üzerinden yayınlanarak kitap haline getirileceği belirtildi.