İçeriğindeki antoksidan maddelerle doğal bir şifa kaynağı olan bal, mide spazmlarından cilt yanıklarına pek çok sağlık sorununa çare oluyor

Ben kar ve soğuk hava çocuğu değilim, bunu birçok kez söylemişimdir. Geçtiğimiz hafta annem ziyaretime geldi. Bu soğuklarda ne kadar yoğun çalıştığımı görünce, çocukluğumdaki gibi her akşam bana ballı tarçınlı süt hazırlamaya başladı. Balı çok severim ama tadı, anne elinden bir başka oluyor.

Enerji kaynağı


Balın faydaları yüzyıllardır biliniyor ve mutfakta önemli yeri var. Bal; vitamin, mineral, aminoasit ve enzimler gibi pek çok yaşamsal faktörü içeriyor. Temel karbonhidrat kaynağı bal; yüzde 17.1 su, yüzde 82.4 karbonhidrat ve yüzde 0.5 protein, aminoasit, vitaminle mineral içeriyor.


Memphis Üniversitesi Egzersiz ve Spor Beslenme Laboratuvarı; sindirim için balın en efektif karbonhidrat olduğunu tespit etti. Bal ayrıca niasin, riboflavin ve pantothenik asit gibi vitaminleri, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, çinko gibi mineralleri de içeriyor. Bu durum, diğer besinlerin vücutta daha kolay sindirilip, daha iyi emilmelerini sağlıyor. Böylece özellikle hastalık durumunda bal tüketimi, vücudun çabuk toparlanmasına yardımcı oluyor. Balda yağ bulunmadığından, az ya da hiç yağ içermeyen diyetlerde kullanımı son derece uygun. Çocuklar için süte bal katmak, her iki besinin tüketimini kolaylaştırıyor.

Yaraları iyileştiriyor


Balın yapısındaki enzimler nedeniyle antiseptik özellik taşıdığı da biliniyor. Yapılan araştırmalarda balın gastrit ve mide ülseri nedeni olan "helicobacter pylori"nin gelişimini önlediği, mideyi kaplayarak spazmları rahatlattığı, kolit çözücü ve gastrointestinal sistem üzerinde düzenleyici etki gösterdiği belirlendi. Yanık tedavisinde yapılan bir çalışmada; balla tedavi edilen grubun ilaç uygulanan hastalara göre iki hafta daha önce iyileştiği ve iyileşen dokunun mikroskobik incelemesinde yaralı bölge dokusunun çok daha kaliteli bir iyileşme geçirdiği görüldü.


Meyve tatlısı yaparken şeker yerine bal kullanabilirsiniz. Kek ve kurabiyelerde şeker yerine bal tercih edebilirsiniz. Su içmekte zorlanıyorsanız biraz bal, limon ve naneyle tatlandırmayı deneyin.

iŞTAH KABARTAN BALLI TARiFLER


Ballı kabak tatlısı: Kabakları az suda haşladıktan sonra püre haline getirin. 2 parmak kalınlığında olacak şekilde cam bir tepsiye yayın ve üzerine dövülmüş ceviz, tarçın, bal ilave edin.

Ballı ayva: Ayvaları ortadan ikiye bölüp kabuğunu soyun ve çekirdeklerini çıkarın. Üzerine 1-2 karanfil ve 1 çorba kaşığı bal ekleyerek fırınlayın.


Ballı tarçınlı elma ve armut çıtırı: 1 orta boy elma ve armutu ince dilimleyin. Fırın tepsini yağlı kağıtla kaplayıp, meyveleri üzerine dizin. Ayrı bir kapta 1 çay kaşığı tarçın ve 1 yemek kaşığı bal karıştırıp, meyvelerin üzerine ekleyin. Önceden ısıtılmış fırında yarım saat kadar pişirin.

Ballı kurabiye: 1 yumurtayı, yarım su bardağı esmer toz şekerle 3 dakika çırpın. Üzerine 1 çay kaşığı tarçın, 1 paket vanilin, 3 yemek kaşığı bal, yarım su bardağı sıvı yağ, yarım su bardağı dövülmüş ceviz, 2.5 su bardağı kepekli un ve 1 paket kabartma tozu ekleyip yoğurun. İstenilen şekli vererek fırın tepsisine dizin. 180 derece ısıtılmış fırında 15-20 dakika pişirin.

Dilara Koçak - Milliyet