Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, Türkiye’de birkaç merkezde uygulanan beyin pili operasyonuyla bir Parkinson hastasını tedavi etti. Halk arasında ‘titreme hastalığı’ olarak bilinen Parkinson’da hastalar tedavi edilmezse ayakkabılarını bağlayamaz ve gömleklerini ilikleyemez hale geliyor. Hastalığın ileri safhalarında uygulanan beyin pili operasyonu bu anlamda hastaları hayata bağlıyor. Avrupa’da son 8 senedir yaygın olana yapılan beyin pili operasyonlarını Türkiye’de uygulayan merkezlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmezken, Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi, devlet hastanelerinde ilke imza atmak için harekete geçti.

Star'da da yer alan habere göre, operasyonlara devam Hastanenin Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü’nden Op. Dr. Bekir Tuğcu başkanlığında gerçekleştirilen ameliyatla ileri derecede Parkinson hastasına hareketlerini kontrol ve koordine eden bir jeneratör yerleştirilerek titreme sorunu giderildi. Hastane tarafından yapılan açıklamada Parkinson ameliyatlarının bundan sonra da devam edileceği bildirildi. İleri yaş hastalığı olarak bilinen parkinson’un görülme sıklığı ve bulguları yaşa bağlı olarak göreceli olarak ilerliyor. Hastalığın ortaya çıkış yaşıa endeksli olarak bulgular ne kadar genç yaşta ortaya çıkarsa, dopaminin üretemi de yıllar içinde giderek hızlı azalıyor ve hastalığın seyri, yaşı göreceli olarak genç hastalarda daha hızlı ilerleyebiliyor.

Beyin pilleri beyninin içerisine yerleştirilen ve ucunda dört platinyum ve iridyum karışımı kutup bulunan bir elektrot. Bu elektrodu esas pil cihazına bağlayan bir uzatma ve pilin kendi gövdesinden oluşan elektronik düzenekler var. Elektrot bölümü beyin içerisine yerleştiriliyor. Bu elektrot, uzantı yardımıyla cilt altından göğüs kafesinin üstüne yerleştirilen pile bağlanıyor. Pil, dışarıdan bilgisayar aracılığıyla programlanabilen karmaşık bir elektronik modül. Bu cihaz programlanarak beyinde etkilenen alanın yeri ve büyüklüğü değiştirilebiliyor.