Bakır, Fed'in ekonomik büyümeyi desteklemek için ilave adımlar atacağı ve buna bağlı olaak sanayi metallerine yönelik talebin artacağı beklentileri ile son üç günde ilk kez yükseldi.

Üç ay vadeli bakır kontratı Londra Metal Borsası'nda (LME), erken saatlerdeki kaybını geri alarak yüzde 0.5 yükselerek, Tokyo saati ile 13:58'de ton başına 7,424.75 dolara çıktı. Bakır 8 Haziran'da 7,233.25 dolara kadar inerek 19 Aralık'tan bu yana en düşük seviyesini gördü. Temmuz vadeli bakır kontratı yüzde 0.3 yükselişle, New York Comex piyasasında, pound başına 3.3351 dolara çıktı.

Fed politika yapıcıları 19 Haziran'da, haftasonu Yunanistan'da ülkenin eurodaki kaderi üzerinde belirleyici olabilecek seçimlerinin bitmesinin ardından, iki gün sürecek toplantısını gerçekleştirecek. Bugün ABD'de açıklanacak olan tüketici fiyatları endeksinin, Bloomberg News'un anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, yüzde 0.2 ile Aralık 2008'den bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirmesi bekleniyor.

Seul'de Korea Exchange Bank Futures Co. kıdemli traderı Hwang Il Doo, "Bakır, ABD'nin büyümeyi canlandırmak için adım atacağı beklentisinden destek buluyor ve ayrıca, Çinli alıcılar mevcut düşük fiyatların avantajından faydalanabilir" değerlendirmesinde bulundu. Çin dünyanın en büyük metal tüketicisi.

Yunan politikacı Alexis Tsipras, kendi partisi 17 Hazian seçimlerini kazansa bile, Avrupa Birliği'nin ülkeyi euroda tutmak için herşeyi yapmasını beklediğini söyledi ve kurtarma planı için gereken kemer sıkma tedbirlerini lağvedeceğini belirtti. Euro, Yunanistan'ın ortak para biriminde kalacağı beklentileri ile, dolar karşısındaki kazançlarını korudu.

Eylül vadeli bakır kontratı, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.6 yükselerek ton başına 54,370 yuana (8,539 dolar) çıktı.

LME'de aluminyum yüzde 0.2 yükselişle ton başına 1,968.50 dolara, çinko yüzde 0.3 değer kazanarak ton başına 1,888 dolar ve kalay yüzde 0.5 kazançla ton başına 19,550 dolara çıkarken, kurşun yüzde 0.2 yükselişle ton başına 1,904 dolara ve nikel yüzde 0.5'lik artışla ton başına 17,070 dolara ulaştı.