Peri, kış aylarında havaların soğuması ile birlikte motorlu araçların kışlık bakımlarının yapılması gerektiğini belirtti.

Ali Peri, yaptığı açıklamada, motorun soğuk havada sağlıklı çalışabilmesi için radyatör sitemindeki soğutma suyuna donmasını engelleyecek şekilde antifriz eklenmesi gerektiğini belirterek, "Hatta tüm soğutma sıvısının antifriz olması donmanın yanında kireçlenme ve korozyon gibi olumsuz etkenleri de ortadan kaldırmaktadır." dedi.

Soğutma sistemindeki termostatın soğuk hava koşullarına göre ayarlanması gerektiğine dikkat çeken Peri, "Soğuk havalarda motorun ilk hareketi zorlaşacağından, akü ve akü sıvı seviyesi kontrol edilmeli ve akü sıvı seviyesi eksikse saf su ile tamamlanmalıdır. Yaz aylarında genişleyen V kayışı özelliğini kaybetmektedir. Kayışın gerginliğinin ayarlanması veya değiştirilmesi gerekmektedir. Gevşek V kayışı şarj dinamosunu, devir daim pompasını etkileyerek, yeterince elektrik üretilmemesine ve soğutma sistemindeki soğutma sıvısının devir daiminin yeterli olmamasına neden olabilmektedir." diye konuştu.

Camı temizlemeye yarayan fıskiyelerin sudaki kireç nedeniyle zamanla tıkanabileceğini kaydeden Peri, şöyle konuştu: "Fıskiyelerin uçları bir iğne yardımı ile temizlenmeli ve ön cam sileceklerinin kış aylarının zorlu koşullarında iyi performans göstermesi için aşınmışsa değiştirilmesi gerekmektedir. Böylece yağmurlu ve karlı havalarda görüş önemli ölçüde artacaktır. Kışa girerken yapılması gereken en önemli kontrollerden biride otomobilin yola tutuşunu sağlayan lastiklerin kontrolüdür. Lastik hava basınçlarının ideal basınçta olması ve lastik diş derinliklerinin uygun olması, kışın karlı ve buzlu yollarda kaymayı engelleyecek en önemli unsurlardan biridir. Özellikle karlı havalarda yer tutuşunun daha iyi olması için, lastik hava basınçlarının düşürülmesi gibi yanlış bir uygulama yapılmamalıdır. Soğuk havalarda zorunlu olmadıkça el freni çekilerek park edilmemesi gerekmektedir. El freni çekilerek park edilmesi durumunda fren balataları ve halatlar donabilecek ve el freni indirildiğinde frenin boşalmaması durumu ile karşı karşıya kalınabilecektir. Park edilirken araç uygun viteste bırakılarak park edilmelidir."

Peri, ateşleme ve elektrik sisteminin kontrolünün yapılması gerektiğine vurgu yaparak, bu sistemlerdeki aksaklıkların soğuk havada yakıt tüketimini yüzde 10 oranında artırdığını dile getirdi. Peri, "Buji tırnakları ayarlanmalı ve temizlenmeli gerekiyorsa bujiler değiştirilmelidir. Motor yağı eksilmiş ise tamamlanmalı veya yenilenmelidir. Aksi halde sürtünme artarak motorun gücünün düşmesine ve parçaların daha çabuk aşınmasına ve yakıt tüketiminin artmasına neden olmaktadır. Soğuk havalarda araç ilk çalıştırıldığında düşük devirde hareket edilerek motorun ısınması sağlanmalı ve daha sonra normal kullanıma geçilmelidir. Hava filtresinin kirli olması da soğuk motora yakıt yönünden zengin karışım gitmesine neden olarak, egzozdan çiğ yakıt atılmasına yol açacaktır. Kirli hava filtresi her 100 kilometrede yaklaşık 2 litre daha fazla yakıt tüketimine neden olmaktadır. Kış aylarında arka görüş açısını önemli şekilde etkileyen faktörlerden biri olan arka camdaki rezistansın kontrol edilmesi, eğer herhangi bir problem varsa onarılması veya değiştirilmesi gerekmektedir." diye konuştu.

Kış mevsimi öncesinde kalorifer sisteminin kontrolünün yapılması gerektiğini ifade eden Peri, bunun yanında kış şartlarında araçların verimli ve güvenli şekilde kullanılabilmesi için fren balatalarının kontrol edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Peri, "Motorlu taşıtların kışlık bakımlarının yapılması, araç sahiplerine çok fazla maddi yük getirmemektedir. Çünkü yapılan masraf, yakıt tasarrufu olarak sürücülere geri dönmektedir. Araçların kışlık bakım maliyetinden kaçınılmamalı, güvenli sürüş, yakıt tasarrufu ve kaza riskini azaltmak için belirtilen tedbirlerin alınması konusunda tüm sürücülerimizi uyarıyoruz." şeklinde konuştu./cihan