Tarım ve Köyişleri Bakanlığı"nın konseyin kuruluşunu tasdik etmesi sonrası “Ulusal İncir Konseyi” Aydın merkezli olarak kurulacak.
Aydın"da 9 ay önce bir fikir olarak ortaya atılan projenin bu kadar kısa sürede sonuçlandırılmasının incir üreticileri açısından çok önemli bir gelişme olduğuna işaret eden Aydın Ticaret Borsası (ATB) Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, Aydın ve İzmir"deki sivil toplum örgütleri ve meslek kuruluşları ile birlikte geçtiğimiz Pazartesi günü Ankara"da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü"nde (TÜGEM) “Ulusal İncir Konseyi"nin” kurulmasıyla ilgili olarak görüşmeler yaptıklarını anımsattı. Geçen 9 aylık dönemde ATB, Aydın Ticaret Odası (AYTO), Aydın Ziraat Odası, İzmir Ticaret Borsası, Manisa Ticaret Borsası, Nazilli Ticaret Borsası, Ödemiş Ticaret Borsası ve Ege İhracatçılar Birliği"nin girişimleriyle ve yoğun gayretleriyle çalışmalarda önemli bir mesafe alındığını hatırlatan Akyüzlü, “Nihayet bu çalışmalarımız ve gayretlerimiz olumlu ve bizim için çok sevindirici bir gelişme ile sonuçlandı. TÜGEM "Ulusal İncir Konseyi"nin kurulmasını onayladı. Konseyin kurulması için söz ve konsey yönetiminin oluşturulması için izin aldık” dedi.

Büyük bir ihtimalle Ulusal İncir Konseyi"nin yeni incir sezonuna kadar faaliyete geçeceğini müjdeleyen Aydın Akyüzlü, “TÜGEM"in "Ulusal İncir Konseyinin" kuruluşunu tasdik etmesinin ardından, kısa sürede yönetim kurulunu oluşturacağız. ATB, olarak konseye binamızda bir yer tahsis edeceğiz. ATB, AYTO ve Aydın Ziraat Odası da konseyin yönetiminde yer alacak. Konseyin kurulmasının ardından incir ile ilgili tüm sorunlar, üretim, depolama ve üretim planlamasına kadar her türlü konu ilk önce konseyin merkezi olan Aydın"da görüşülecek ve sorunlara kısa sürede çözüm bulunacak. Konseye iletilen sorunlar öncelikte yerel yönetimlere ve daha sonra da Ankara"ya iletilerek; işleyişte önemli bir hız sağlanacak. Konseyin kurulması Ege Bölgesi"ndeki incir üreticilerine büyük bir yarar sağlarken; söz sahibi olduğumuz incir üretiminin geliştirilmesine de fayda sağlanacak” diye konuştu.

Ulusal İncir Konseyi kurulmasının önemine işaret eden Ege Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Uygun Aksoy da; incir üreticisi, tüccar ve ihracatçıların konsey çatısı altında toplanma fırsatı bulacağını söyledi. Belirli bir planlama ile mevcut sorunların yanında ortaya çıkabilecek sorunların da çözümü üzerinde çalışılacağını kaydeden Prof. Dr. Aksoy, şunları söyledi: “Konsey kurulunca kendi içindeki yapılaşmayı sağladıktan sonra her grubun temsilcisi olacak. Sorunlar tabandan yukarıya doğru çözülecek. Ege"nin en önemli ürünlerinden biri olan ve dünyada söz sahibi olduğumuz İncirin sorunlarının çözümü noktasında Ulusal İncir Konseyi"nin kurulmasını çok önemsiyoruz”/iha