Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca hazırlanıp 20 Mart’ta yaşama geçirilen kadını şiddetten koruyacak yasanın eksiklerle uygulandığı ortaya çıktı. Bakanlığın mağdur kadınları eşlerinden korumak için mahkeme kararıyla vermeyi planladığı elektronik kelepçe, panik kolyesi ve sinyal gönderen cep telefonlarının kullanımı, yönetmelik hazırlanmadığı için ileri bir tarihe ertelendi. Bu kapsamda bakanlık, cihazlarla ilgili çalışmasını “şiddetin az” yaşandığı pilot bir kenti seçerek, deneme yöntemiyle yapacak.

Kadına yönelik şiddetin hız kesmediğini kaydeden Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği Koordinatörü Sevna Somuncuoğlu, teknik takiple ilgili bakanlığın yönetmelik çalışmalarını eleştirdi.

Somuncuoğlu, “Biz örgütler olarak bu yasaya çok önem verdik. Bir şeylerin erteleneceği zaten belliydi. Teknik cihazların önce pilot ilde sonra ülke geneline yayılmasını planlamak ‘tedbir’ değildir. Bu yasa değişti ama uluslararası alanda ‘Biz bunları yaptık’ demek için hızlıca yapıldığını düşünüyorum. Kâğıt üzerinde kalacak, göstermelik işler bunlar. Kadın cinayetlerini engelleyecek çalışmalar değil. Bakanlık yurt genelinde eğitim çalışmaları yaptı ama etkilerini göremiyoruz. Uygulanacak yasa yapılsın” dedi.

SEVİL ARINAN / Cumhuriyet