Çalışma Bakanı Faruk Çelik, sağlık sisteminde yaşanan suistimal ve israf konusunu çözeceklerini belirterek ''Eczane-hastane, eczane-doktor, vatandaş-eczane ilişkilerinde biraz can yakacağız'' dedi.
 
 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Özel Medicabil Hastanesi’nin açılış töreninde konuşma yaptı. Sağlık alanında da çok önemli icraatlar yaptıklarını belirten Bakan Çelik, herkes için ''eşit, adil, kolay erişilebilir, sürdürülebilir'' sağlık hizmeti hedeflerini gerçekleştirdiklerini söyledi. Çelik, ''1 Ekim 2008 tarihi, son derece önemlidir. Bizim de gelecek nesillerimize bırakabileceğimiz önemli bir tarihtir. Çünkü o gün, Sosyal Güvenlik Reformu ve 26 yıldır, 1982 Anayasası'nda genel sağlık sigortasına geçeceğimiz yazılmasına rağmen, 26 yılda gerçekleştirilemeyen Genel Sağlık Sigortasına geçiş günüdür'' dedi.
 
Faruk Çelik, sağlıkta 2002 yılında kamu olarak 9.9 milyar lira harcama yapıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti:
 
''2010 yılında 40 milyar, 2011 yılında 45 milyar lira sağlık harcama giderimiz var. İlaç konusu farklı. 2002 yılında ilaç giderimiz 5.2 milyar iken 2010 yılında 15.4 milyar. 2011 yılında 16 milyar lira ilaç gideri var. Yani 2002'ye göre 3 katı kadar bir ilaç gideriyle şu anda karşı karşıyayız. Bunların hepsi milletimize helali hoş olsun. Ama burada da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak, bu hizmetleri satın alan bakan olarak, bu hizmetlerin sunumunda cebinden parası çıkan bakan olarak, şunu da ifade etmek istiyorum; sağlığa erişim kolay olduğu için harcamalar artabilir, buna saygı duyuyoruz. Fiyat artışlarından dolayı giderlerimizde artış olabilir, bu da saygı değerdir. Ama başka kalemlerler var; bir israf iki suistimaler...''
 
'DOKTOR BEY YAZIVER İLACI'
 
Çelik, şunları söyledi:
 
“Çok ciddi teftişlerde tespitlerimiz var. Ne alanlarda tespitlerimiz var; birincisi israf alanında. 'Doktor bey yazıver ilacı lazım olur ya...' Şimdi burada doktor arkadaşıma sesleniyorum; 'lazım olur' diye ilaç yazılır mı? Hastanın keyfine göre ilaç yazmak doğru mu?
 
Tabii ki doktorların tümü için söylemiyorum, tenzih ediyorum birçoğunu. Ama belli az sayıdaki doktor arkadaşımız da 'Yazı ver'in neticesinde evlerimizde, buzdolaplarımızda ilaçtan geçilmiyor. Poşetler dolusu bütün evlerde ilaçlar, yazık. Bu israfı bu ülke hak etmiyor. Kalkınmaya endekslenmiş ülkeye bu yanlışlığı yapmayalım. İhtiyaç ise yazılacak. Devlet de sosyal devlet olarak bunu karşılayacak.
 
'BİRAZ CAN YAKACAĞIZ'
 
Faruk Çelik, suistimaler konusuna da değinerek, şöyle dedi:
 
''Suistimaler ise eczane-hastane, eczane-doktor, vatandaş-eczane ilişkilerinde de şunu ifade edeyim; biraz can yakacağız. Neden? Çünkü az sayıdaki bu yanlışın içinde olanların, bütün sağlık sektörünü, hekimleri ve sağlık çalışanlarını, eczanelerini karalamaya haklarının olmadığını inancı içindeyiz. O nedenle sağlık sektöründeki sorunları biliyoruz. Dün İstanbul'da çok geniş katılımlı bir toplantı yaptık. Üniversite başhekimleriyle güzel bir toplantı yaptık. Oradaki sorunları 'tam gün'den başlayıp diğer alanlara varıncaya kadar enine boyuna, şu anda Sosyal Güvenlik Kurumu’nda değerlendiriyoruz. Onlara çözümler üretmeye devam edeceğiz. Ama bu tarafta israf ve suistimaleri engelleme görevi, hepimizin görevidir.''
 
Törene, Bursa Valisi Şahabettin Harput, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Özel Medicabil Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ömer Faruk Bilgen de katıldı.
 
aktifhaber