Ek süre isteyen Enerji Bakanlığı"nın avukatı Aydın Coşar, mazeret olarak da ilgili kurum ve bakanlıklarda İngilizce bilen olmadığı için tercümelerin zaman almasını gösterdi.

Türkiye"nin başındaki en büyük belalardan biri gibi görünen Libananco davasında işler Türkiye"nin istediği şekilde gitmiyor. Önce olayı hatırlayalım. Enerji Bakanlığı 2003 yılında Çukurova ve Kepez Elektrik"in imtiyaz sözleşmesini iptal etmiş ve tüm malvarlığına el koymuştu. Ancak şirketin yönetim ve hisselerini Uzan Ailesi"nde bırakarak bugünkü dev tazminat davasına da bir anlamda açık kapı bırakmıştı. Kurt avukatlar ordusuna sahip Uzanlar, bakanlığın zaafiyetini ve yumuşak karnını bulmakta zorluk çekmedi. Uzanlar"ın kurdurduğu apaçık belli olan Kıbrıs Rum Kesimi"ndeki Libananco adlı şirket “ÇEAŞ ve Kepez"de yüzde 65 hissem var. Enerji Bakanlığı haksız yere şirketlere el koyarak ciddi anlamda zarar görmeme neden oldu. 10 milyar dolar tazminat istiyorum” diyerek ortaya çıktı.

1 ay ek süre istedi

Türkiye bu şirketin Uzanlar"a ait olduğunu iddia etti ancak sonuç alamadı. Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi olan ICSID"da, Libananco bir Rum şirketi olarak kabul edildi ve itirazı da işleme kondu. İşte o meşhur davada karar aşamasına çok yaklaşıldı. 10 milyar dolar tazminat talebiyle yola çıkan Libananco, bugünlerde ek faizlerle Türkiye"nin önüne 21.5 milyar dolarlık bir fatura koymuş durumda. ICSID"da 3 tane hakim karar verecek. Türkiye ya da Libananco haklıdır diyecek. Dava sürerken taraflardan savunmalar istenmişti. Edinilen bilgilere göre Türkiye tarafının avukatlık bürosu Aydın Coşar Hukuk Bürosu yeni bir skandala imza attı. Türkiye tarafından 3 Haziran"a kadar bir savunma istenmişken, Coşar Hukuk Bürosu savunmanın bu tarihe yetişmeyeceğini Tahkim Heyeti"ne iletti. Daha önce de savunmasını geciktiren Coşar Hukuk Bürosu"nun mazereti de ilginç oldu. Enerji Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlarda İngilizce bilen olmadığını ve tercümelerin çok uzun zaman aldığını belirten Coşar Hukuk Bürosu 1 aylık ek süre istedi.

Hiç ümit vermiyor

Doğrusu 21.5 milyar dolar gibi bir fatura çıkarması muhtemel bu önemli davada Türkiye tarafının tutumu, tavrı ve duruşmaya hazırlanma biçimi hiç ümit vermiyor. Sonuçta bu çok önemli davaya 3 hakim karar verecek. Bunlar Michael Hwang, Henri Alvarez ve Franklin Berman. 3 kişi oy çokluğu ile ne derse, olmadığı takdirde 2"ye 1"in oyu ile karar verilecek. Türkiye şayet bu davada haksız bulunursa, Uzanlar"ın uzantısı olan Libananco"ya milyarlarca dolarlık tazminat ödemeye mahkum olacak. Türkiye"nin savunmasını zamanında verememesi, mahkemenin 12 Mayıs"ta verdiği kararların önemini daha da arttırdı. ICSID"ın internet sitesinde de yayınlanan Hakem Heyeti"nin 12 Mayıs tarihli son kararı ile yüzbinlerce sayfa ÇEAŞ ve Kepez hisse senedi ile evraklar Libananco"nun incelemesine açılmak zorunda.

Belgeleri inceleyecek

Karara göre, Libananco bu belgeler üzerinde her türlü incelemeyi yapma ve sorgulama hakkına sahip bulunacak. Çok kapsamlı bu incelemeler bir ay içinde yapılacak. Türkiye ve özellikle TMSF; ÇEAŞ ve Kepez hisseleri, tutanakları, çeşitli bakanlık ve kurumlar arasındaki iç yazışmaları, belgeleri, kararları Libananco"ya ibraz etmek zorunda bırakıldı. El konulan ve ibraz etmekten kaçınılan bu hisse ve belgelerin incelemeye açılması ise tazminat miktarının hesaplanmasına yönelik olacak.

Kıdemli FBI ve CIA ajanları gelecek

2-9 Kasım tarihleri arasında Washington"da Libananco davasının duruşması yapılacak. Bu davada Türkiye"nin mahkum olacağı tazminatın 6 yıllık faiz ve diğer faktörleriyle birlikte 21.5 milyar doları aşacağı uzmanlar tarafından belirtiliyor.

Konunun ciddiyetinin farkında olan hükümetin Coşar Hukuk Bürosu"nu by pass ederek Fresfields Bruckhaus Hukuk Bürosu ile bir durum değerlendirmesi yapacağı konuşuluyor. Bunun için söz konusu hukuk bürosundan Lucy Reed"in Ankara"ya davet edildiği öğrenildi. Fresfields, söz konusu davada Türkiye"yi savunan Coşar Avukatlık Bürosu"na destek veriyordu.

Libananco tarafının ise 12 Mayıs"taki önemli karardan sonra Türkiye"ye çıkarma yapmaya hazırlandığı belirtiliyor. Bu iş için Libananco"nun deneyimli eski CIA ve FBI ajanlarından bir ekip oluşturduğu konuşuluyor. Tahkim Heyeti söz konusu ekibin Türkiye çalışmalarında kesinlikle engellenmemesi, takip edilmemesi ve dinlenmemesi konusunda Türkiye tarafını uyardı. Daha önce Türk tarafı Libananco"nun avukatlarını dinlemiş ancak Tahkim Heyeti tüm dinleme kayıtlarının ve mail yazışmalarının imha edilmesini Türkiye"den istemişti.

Libananco"nun tabelası bile yok ama Türkiye"yi zorluyor

EL konulan Uzan Grubu"na ait Kepez Elektrik ve ÇEAŞ"a ortak olduğunu belirtilen Libananco Holding, davaya bakan International Centre for Settlement of Investment Dsiputes (ICSID)"a verdiği dilekçede adresini “38 Andrea Araouzou Street, Kriticos Building, 3 th Floor, Nicosia Güney Kıbrıs” olarak belirtmişti.

VATAN Gazetesi, Libananco"nun belirttiği bu adrese giderek şirket yöneticileri ile görüşmek istedi. Ancak belirtilen adreste Libananco yerine Partellas&Kiliaris adlı farklı bir şirket ortaya çıktı. Söz konusu binada 3"üncü katta bulunan iki dairede tabelaları bulunan Partellas&Kiliaris"ın ne gibi bir faaliyet içinde olduğunu bilen yok.

Şirketin Rum ortaklarının Libananco"nun da ortakları arasında görünen Ali Cenk Türkkan"la bağlantısı olduğu sanılıyor. Kriticos Building sakinleri ne Libananco ne de Partellas Kiliaris hakkında bilgi sahibi değil. Şirket yetkilileriyle hiç karşılaşmadıklarını belirtiyorlar.