Sağlık Bakanlığınca yapılan açıklamada, bugün bazı internet sitelerinde yer alan ''Bakan Recep Akdağ'dan Domuz Gribi Aşısı İtirafı: 43 Milyon Doz Bağlantı Yapıldı, 3 Milyon Doz Kullanıldı'' başlıklı haberlerin gerçeği yansıtmadığı bildirilerek, ''Sayın Bakanın TBMM Genel Kurulu'nda H1N1 aşısıyla ilgili soru önergesine vermiş olduğu yanıt içerisinden, bazı ifadeler bağlamından kopartılmış ve kamuoyunu yanıltıcı, doğru olmayan ifadelere dönüştürülmüştür'' sözlerine yer verildi.

Sağlık Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, söz konusu haberlerde, ''Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, Domuz Gribi Aşısıyla ilgili 43 milyon doz aşı bağlantısı yapıldığını ve bunun 3 milyon dozunun kullanıldığını söylediği'' ifadesinin bulunduğu belirtildi. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Sayın Bakanın Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda H1N1 aşısıyla ilgili soru önergesine vermiş olduğu yanıt içerisinden bazı ifadeler bağlamından kopartılmış ve kamuoyunu yanıltıcı, doğru olmayan ifadelere dönüştürülmüştür. Ayrıca Sayın Bakanın cevabı, haber başlıklarında 'itiraf' olarak değerlendirilmiştir.

Ülkemizde domuz gribi pandemi sürecinin başlamasıyla birlikte Bakanlığımız süreçle ilgili şeffaf davranacağını beyan etmiştir. Gerek pandeminin seyrinde, gerekse aşılama ve aşı alım sürecinde bu beyanı doğrultusunda birçok kez açık, net açıklamalar da bulunmuştur. Buna rağmen bu tarz yanıltıcı başlıklarla haberler verilmesi Bakanlığımızı son derece üzmektedir.''

Açıklamada, 5 Ocak 2010 tarihinde Sağlık Bakanlığı Pandemi Koordinasyon Birimince hazırlanan basın bülteni; 29 Temmuz 2010 ve 12 Ağustos 2010'da yapılan basın açıklamalarında konuyla ilgili ifadelere yer verildi. Akdağ'ın yaptığı ve ''ilk defa söylüyormuş'' gibi verilen açıklamasının daha önce Sağlık Bakanlığı tarafından defalarca vurgulandığına dikkat çekilen açıklamada, ''Haberlerin başlıklarında kullanılan 'Sağlık Bakanından Domuz Gribi Aşısı İtirafı' ifadesi gerçeği yansıtmamaktadır'' sözleri kullanıldı.

A.A.