HAKKARİ'nin Şemdinli İlçesi'ndeki Aktütün Sınır Karakolu'na saldıran PKK'lı teröristlerle çatışırken şehit olan ve cenazesi dün çatışyma bölgesindeki bir dere yatağında bulunan şehit Jandarma Uzman Çavuş Nurullah Oymak'ın cenazesi, Afyonkarahisar'ın Şuhut İlçesi'ne bağlı Balçıkhisar Beldesi'nde 5 binden fazla kişinin katıldığı bir törenle toprağa verildi. Eşinin görevi gereği birlikte gittiği Yüksekova'dan cenazesi bulunmadan dönmeyen Emine Oymak, “Gerekirse oğlum da vatan için hazır. Babasının kanını oğlum alacak” diye konuştu. Eşinin tabutuna sarılarak gözyaşı döken Emine Oymak, “Ben seni 4 gün bekledim. Böyle mi gelecektin? Şükürler olsun ki alçakların eline geçmedin” derken, şehidin oğlu 10 yaşındaki Turhan da “Vatan sağolsun. Ben de hazırım” diye bağırdı. Canaze töreninde Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu kürsüde konuşurken, "Asker yatmadı, vatanı satmadı" sloganları atıldı.

BAKAN'IN KONUŞMASI

Cenaze törenine Dağlıca baskınında şehit olan Dinar İlçesi'nden Selçuk Gürdal'ın babası Mehmet Gürdal ile birlikte gelen Afyonkarahisar'ın Şuhut İlçesi'nden olan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu konuşma yapmak üzere kürsüye çıktı. Vatanın ve milletin bölünmesine izin vermeyeceklerini belirten Eroğlu, “Nitekim hükümetimiz bu yönde çalışmalarını sürdürüyor. Yarın Türk Silahlı Kuvvetleri'nin sınırötesi harekatına imkan tanıyan kanun tasarısı TBMM'ye getirilecek” dedi. Bakan Eroğlu konuşurken "Asker yatmadı, vatanını satmadı", "Meclis'te PKK istemiyoruz" sloganları atıldı. Bakan Eroğlu, “Şehidimizin adını her yere yazmaya çalışacağız, bu vatanı böldürmeyeceğiz” diyerek kürsüden indi.

Cenaze törenine katılmak üzere beldeye gelen Afyonkarahisar Valisi Haluk İmga, Konya Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ergun Koçak ve İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ünal Ödemiş, şehidin annesi Ümmühan ile babası Sabri Oymak'ın ellerini öptü. Vali İmga gözyaşlarına güçlükle hakim olurken, Tuğgeneral Koçak, “Bugüne kadar bir oğlunuz vardı artık hepimiz sizin oğlunuzuz” dedi. Yakınlarının desteğiyle taziyeleri kabul eden Sabri Oymak, “Vatan sağolsun. Şehitlerimizin hepsinin ruhları şad olsun. Sizler ve bizler burada olduğumuz müddetçe hiç kimse devlete, millete zarar veremez. Hepiniz bizim evladımızsınız. Hepimiz vatan millet için hazırız” diye yanıt verdi.
Cenaze törenine, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, AKP milletvekilleri Sait Açba, Halil Aydoğan, Ahmet Koca, Zekeriya Aslan, MHP milletvekili Abdülkadir Akcan, Isparta'dan İç Güvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkezi ve Isparta Garnizon Komutanı Tuğgeneral Enver Topuz da katıldı.


EŞİMİ DEREDE BULDULAR


Şehit Uzman Çavuş Oymak'ın eşi 2 çocuk annesi Emine Oymak, eşinin cenazesini silah arkadaşlarının bir dere yatağının içinde bulduğunu söyledi. Acılı eş Emine Oymak, “Olaydan önceki 3 gündür haber alamıyorduk. Vatan sağolsun, PKK kahrolsun. Söyleyecek başka birşey bulamıyorum” diye konuştu.
Eşinin kayıp olduğu günlerde kendisini Afyonkarahisar'a göndermek istediklerini kaydeden Emine Oymak, şöyle konuştu:


“Ben komutanlara dedim ki, "Kocamı istiyorum, ölü ya da diri." Eşim, Ramazan'ın 3'üncü günü göreve gitmişti. Görüşmeyeli bir ay olmuştu. Son olarak olaydan 3 gün önce telefonla konuştuk. "Canım fazla konuşamıyorum, akşam internette görüşelim" dedi. O da mümkün olamadı. Şehidimden geriye 2 evladım kaldı. Gerekirse oğlum da vatan için hazır. Babasının kanını oğlum alacak.”
Annesinin yanında duran 10 yaşındaki Turhan Oymak da, “Ben de hazırım” dedi. Şehidin kızı 6 yaşındaki Ayşe Oymak ise elinde Türk bayrağı ile annesi ile ağabeyinin yanında yer aldı.


BAYRAKLA DONATTILAR


Nüfusu 5 bin civarında olan Balçıkhisar Beldesi'nde bütün evlere, cadde ve sokaklara Türk bayrağı asıldı. Şehit Oymak'ın cenazesi Afyonkarahisar'dan yola çıkmadan saatler önce aralarında çocukların da olduğu belde halkı belediyenin önündeki Cumhuriyet Meydanı'nda Eski Meydan Camii civarında toplanarak sessizce töreni beklemeye başladı. Törene katılmak isteyen vatandaşlar, Afyonkarahisar merkez de dahil olmak üzere tüm ilçe ve beldelerden, önlerinde Türk bayrağı asılı otobüslerle Balçıkhisar'a taşındı.


ANALARIN SAYGISI


Tören kıtasının meydana girişiyle birlikte sessiz kalabalık hareketlendi. Yaşlıların bile ayağa kalkarak alkışlamaya başladığı Mehmetçik'i ellerindeki bayrakları sallayan kadınlar, "Şehitler ölmez vatan bölünmez" sloganlarıyla selamladı. Sık sık tekbir getiren vatandaşlar, "İmralı basılsın Apo asılsın", "Asker yatmadı vatanını satmadı", "Meclis'te PKK istemiyoruz" diye slogan attı.
Önce evinin önüne getirilen Nurullah Oymak'ın cenazesi, daha sonra alkışlar eşliğinde tören alanına getirildi. Şehidin anne ve babası, eşi ve çocukları tabuta sarılarak gözyaşları döktü. Emine Oymak, “Ben seni 4 gün bekledim. Böyle mi gelecektin? Şükürler olsun ki alçakların eline geçmedin” derken, şehidin oğlu Turhan, "Vatan sağolsun" diye bağırdı.


SONSUZA KADAR YAŞATACAĞIZ


Türk Silahlı Kuvvetleri adına konuşan Yüzbaşı Handan Taşçı, şunları söyledi:
“Nereden gelirse gelsin, temel koşullarımıza yöneltilen her türlü tehdidin bertaraf edilmesi şarttır. Bunun adı, nefs-i müdafadır. Aksi takdirde Atatürk'ün ifade ettiği gibi "Mecbur kalınmadıkça savaş bir cinayettir." Muhabere meydanlarında yıllarca ter ve kan dökmüş, kollarında canından çok sevdiği vatan evlatlarının Kelime-i Şehadet getirerek son nefesini verişine tanık olmuş, naaşlarını kendi elleriyle toprağa koymuş, yüreği bir değil, yüzlerce kez evlat kaybetmenin acısıyla yanmış, kavrulmuş Türk Silahlı Kuvvetleri'nin komutanları olarak duygularınızı anlıyor ve acınızı tüm kalbimizle paylaşıyoruz. Artık gözyaşlarınızı silin, sizlerin sadece sevgi ve dualarını bekleyen aziz şehitlerimiz Tanrımız huzurunda en yüce makamda mesut ve bahtiyardır. Aziz şehidim sen ne ilksin ne de son. Hamdolsun ki emanetiniz olan Türkiye Cumhuriyeti'ni Türk vatanında sonsuza kadar yaşatacağız. Vatanımıza yönelik tüm tehditlere milletçe topyekün karşı koyacağız. Şehidim, Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen alsancak. Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak. Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet. Hakkıdır Hakka tapan milletimin istiklal.”


Afyonkarahisar Müftüsü İlhami Kemaloğlu'nun kıldırdığı cenaze namazında Bakan Eroğlu, Sabri Oymak ve Mehmet Gürdal'ı iki yanına alarak saf tuttu. Şehitlerin babaları, yaşlarının 55- 60 olduğunu ancak bu vatan için canlarını vermeye hazır olduklarını söyledi. Şehit Uzman Çavuş Nurullah Oymak'ın cenazesi belde mezarlığında toprağa verildi.