Kocaeli'de 100'ün üzerinde sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu ''Pakistan'a Yardım Platformu''nca başlatılan yardım kampanyasında toplanan 480 ton gıda malzemesi ve giysiyi taşıyan yük treni Pakistan'a gitmek üzere yola çıktı.

Köseköy İstasyon Şefliği'nde düzenlenen uğurlama töreninde konuşan Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Pakistan'a yardım için düzenlenen törende bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, ''İyilik Treni''ni uğurlamanın heyecanını yaşadığını söyledi.

Kocaeli'den, Türk milletinin kardeşlik bağı bulunan Pakistan'a yardım konvoyunun uğurlandığına dikkati çeken Yılmaz, yardım kampanyasında hedeflenen miktarın yaklaşık iki katının toplandığını bildirdi.

''İyiliğin sonu yok, ne kadar fazla olursa, o kadar büyük memnuniyet duyarız'' diyen Yılmaz, şöyle devam etti:

''Bu iyiliği yapanları canı gönülden tebrik ediyorum. Tarihi bağlarımızdan önce şuna inanıyorum; Türk halkı olarak gönülden destek veren, elindekini paylaşmayı bilen bir milletiz. Bununla da iftihar ediyoruz. Sadece aynı dinden, aynı etnik gruptan afete maruz kalanlara değil, dünyanın neresinde olursa olsun kim sıkıntıda, darboğazda ise halkımız, milletimizle yanında olmaya gayret ediyoruz. Bunlar tarihe düşülen notlardır. Bunlar unutulmayacak davranışlardır. Pek çok şey belki unutulup gidecek fakat Pakistanlı kardeşlerimiz bugünleri hatırlayacaktır. Geçmişte zor, sıkıntılı zamanlarımızda hep yanımızda olan Pakistanlı kardeşlerimiz bizleri yanlarında görecek, kardeşlik duygularımız daha da pekişecek.''

Kocaeli'nin ekonomik açıdan, sanayileşme bakımından ülkenin adeta göz bebeği olduğu ifade eden Yılmaz, kampanyanın Kocaeli'nin yalnızca maddi olarak değil, manevi olarak da değerler itibariyle son derece önemli bir konumda bulunduğunun göstergesi olduğunu dile getirdi.

Bakan Yılmaz, bazı evrensel, ahlaki, manevi değerlerin güçlenerek devam etmesi gerektiğine değinerek, bu tür yardımlar ve desteklerin tarihten günümüze gelen duyguları güçlendirdiğini kaydetti.

Yılmaz, ''Şimdilik 18 vagon gönderiliyor. 15 gün sonra 18 vagon daha gönderilecek. İnşallah bu yardımlar katlanarak devam eder. Ama o insanları hatırlamamız, kardeşlik duygumuzu pekiştirmemiz hepsinden önemlidir. Burada yaptığımız her yardım fazlasıyla geri gelecektir. Buna yürekten inanıyorum'' diye konuştu.

-''DÜNYADA EN BÜYÜK YARDIMI TÜRKİYE YAPTI''-

Türk Kızılayı Genel Başkanı Tekin Küçükali de Kocaeli'deki kampanya başlamadan önce eski Çevre ve Orman Bakanı, AK Parti Kocaeli Milletvekili Osman Pepe'nin kendisini aradığını ve kampanyanın başlatılmasıyla ilgili düşüncelerini paylaştığını dile getirdi.

''Kocaeli'nin bu kadar duyarlı olacağını düşünmemiştim ama 'ağaçtan düşeni yanıma getirin' diye güzel bir söz var'' diyen Küçükali, şunları söyledi:

''Kocaeli acıları yaşamış bir il, acıların ne kadar önemli olduğunu bilen bir il. Pakistan'ın da ne kadar önemli bir sıkıntı çektiğini bildiğiniz için sizleri kutluyorum. Türk Kızılay'ı olarak, Pakistan'a 2005 yılındaki deprem felaketinden beri hizmet götürüyoruz. 20 günlük küflenmiş ekmeği yerlerken gördüm. Sizi temin ediyorum, taze, fırından yeni çıkmış ekmeği o kadar iştahlı yiyemezsiniz.

Böylesine zorluklarla yaşayan bir halka yardım ediyorsunuz. 'Türk' dediğiniz zaman ayağa kalkan, 'Türklerle oturarak konuşmayı edepsizlik sayarım' diyen Pakistanlılara yardım ediyorsunuz. Türkler için en zor verilebilecek canı bile önce onlar verir. Böylesi önemli insanlara yardım için biz, daha ilk gün 8 uçakla indik, 110 tonluk uçaklarla yardımda bulunduk. Halkından, halka yardım ileten birinci sıradaki ülke biziz. Dünyada en büyük yardımı Türkiye yaptı.''

Küçükali, yola çıkan ''İyilik Treni''nin Türkiye'den giden onuncu tren olduğunu, on birinci trenin de Kocaeli'de hazırladığını ve iki hafta sonra bu trenin hareket edeceğini belirterek, ''Türkiye'den yardım için ayrıca 333 tır çıktı. Büyük bir seferberlik halindeyiz. 8 bin 356 ton yiyecek ve giyecek taşıdık'' dedi.

-KOCAELİ'DEN 3 MİLYON TL'LİK NAKDİ YARDIM-

Kocaeli Valisi Ercan Topaca da geçmişte büyük afet yaşayan Kocaeli halkının Pakistanlıların yaşadığı acıyı en iyi bilen insanlar olduğunu söyledi. Pakistan'da yaşanan afette yardıma ilk koşanların Kocaelililer olduğunu ifade eden Topaca, Başbakanlığın başlattığı yardım kampanyası çerçevesinde açılan hesaplara Kocaeli'den 3 milyon TL yardımda bulunulduğunu kaydetti.

-BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN SU ARITMA TESİSİ-

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise sel felaketinin ardından en önemli ihtiyacın sağlıklı içme suyu olacağını düşünerek, Pakistan'a ekip göndererek 80 bin nüfuslu bir kente içme suyu arıtma tesisi yaptıklarını anlattı.

Arıtma tesisinin dün hizmete girdiğini ifade eden Karaosmanoğlu, 150 bin nüfuslu bir şehre de arıtma tesisi kurulması için hazırlık yaptıklarını, önümüzdeki günlerde Kocaeli halkı adına çalışmaların başlayacağını söyledi.

Karaosmanoğlu, 2005 yılı depreminin ardından Muzafferabat'a Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak yıkılan üniversite binasını inşa ettiklerini anımsattı.

Konuşmaların ardından 40 gün önce başlatılan kampanyaya katkıda bulunanlara plaket verildi.

Daha sonra Bakan Yılmaz, hareket memurlarının kullandığı kırmızı şapkayı takarak, 'disk' denilen işaret levhasıyla makiniste yolun açık olduğunu, hareket edebileceği işaretini verdi.

A.A.