Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin hükümetlerden hükümete değişen değil devlet politikalarına ihtiyaç duyduğunu savunarak, “Anayasa değişikliğinden tutun ki; Türkiye’deki her değişim aslında statükonun riskinden daha az risklidir” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Aydın Şubesi tarafından düzenlenen “Aydınlı İşadamlarıyla Enerji Sektörü Buluşması” toplantısına katıldı. TÜMSİAD Aydın Şubesi Başkanı Özcan Petekkaya’nın ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Vali Kerem Al, Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem, Semiha Öyüş ve Gültekin Kılınç, TÜMSİAD Genel Başkan Yardımcısı Ragıp Başbuğ, sivil toplum örgütü temsilcileri, oda başkanları, işadamları ve davetliler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan TÜMSİAD Aydın Şube Başkanı Özcan Petekkaya, Aydın’ın enerji potansiyelinden ve kurum olarak yaptıkları çalışmalardan söz ederek Bakan Yıldız’a Aydın’a yönelik fırsatlar ve değerlendirilmesi gereken avantajları içeren bir dosya sundu.

Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, Çıldır Havaalanı’nın bir an önce faaliyete geçmesini talep ederken, Adın Ticaret Odası başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu Aydın’ın jeotermal, rüzgar ve doğalgaz enerjisinden nasibini bir an önce almasını istedi. Aydın Sanayi Odası Meclis Başkanı Yalçın Pekgüzel de, Aydın’daki jeotermal enerjiden yerel girişimcilerin faydalanmasını ve Expo 2020 için bölgenin desteklenmesini istedi.

Adnan Menderes Üniversitesi olarak Aydın için 4 adet stratejik saha belirlediklerini kaydeden ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu ise, bunların tarım, turizm, enerji ve antik kentler olduğunu söyledi. Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da, havaalanı ve sanayiciye ucuz enerji talebini yineledi.
Aydın Valisi Kerem Al, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının kendi öz kaynaklarımız olan yenilenebilir enerji potansiyelimizin faaliyete geçmesi ile sona ereceğini belirterek, “Türkiye her geçen gün gelişiyor. 2023 hayallerimiz var. 2023 için 2 trilyonluk bir Gayri Safi Milli Hasıla, 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefliyoruz. Bunlarda ancak yatırımla ve kalkınmayla olur. Yatırımın temel girdisi hiç şüphesiz ki enerjidir. Enerji konusunda dışa bağımlıyız. Dış ödemeler dengemiz sürekli açık veriyor. Özellikle yenilenebilir enerji konusunda potansiyelimizi mutlaka hayata geçirmek durumundayız” dedi.

AK Parti hükümeti olarak sivil toplum örgütlerinin ülkeye katkısına bakış açılarının farklı olduğunu belirten Bakan Yıldız, “Türkiye yalnızca ekonomisiyle yalnızca sanayisiyle değil aynı zamanda beyniyle, zihniyle, vicdaniyle ve kalbiyle bütün yönleriyle büyüyen bir ülkedir. Yani obez bir büyüme yok. Her yönümüzle beraber bu büyümeyi kucaklayabilmemiz bu değişimi mutlaka idare ediyor olabilmemiz lazım. Türkiye 10 yıl önce büyümeye karar verdi. Büyümesiyle beraber gerek globalleşen dünyada dış tesirlerden olabildiğince az etkilenen ama etkisini uluslar arası platformda sunabilen bir yapı haline geldi. Tabiî ki bu değişim devam edecek. Bu ülkenin yönetiminin bizden daha çok değer verdiğimiz çocuklarımıza daha güzel bir Türkiye bırakabilmek açısından gayretlerimiz devam edecek” diye konuştu.

“AYDIN JEOTERMALDEN EN BÜYÜK PAYI ALIYOR”
Aydın’ın jeotermal potansiyeli bakımından dünyanın farklı ülkelerinin yanı sıra Türkiye’nin diğer illerinden de yatırımcıların dikkatini çeken cazibe merkezi halinde geldiğini ifade eden Bakan Yıldız, “Aydın’ın şuana kadar 500 milyon doların üzerinde jeotermal kaynaklarından elde ettiğimiz kamunun yani MTA’nın geliri var ve bu gelirlerin bir kısmının da Valilik emrine İl Özel İdarelerine verilen en önemli kaynağında Aydın ilinde olduğunu görüyoruz. Buda önemli bir avantaj. Bunların hep beraberce değerlendirilebiliyor olması lazım. Türkiye’nin artan enerji ihtiyaçlarının özellikle tabii kaynaklardan, yerli kaynaklardan ve yenilenebilir kaynaklardan karşılanabilir olması da önemli bir avantaj olacaktır” şeklinde konuştu.

“SON 7 YILIN EN İYİ MART AYI”
Sanayi çarklarının döndüğü ve devam ettiğini gösteren TUİK verilerinde Şubat ayına göre Mart ayında artışın yüzde 10,7 civarında gerçekleştiğine değinen Yıldız, şöyle konuştu: “2005 yılından bu yana üretimde en iyi Mart ayını yakalamış bulunuyoruz. Halbuki bırakın şirketleri şuanda Avrupa’da ülkelerin sallandığı ve iflas noktasında geldiği bir ortamda bulunuyoruz. Yani etrafımızda iklim şartları çok da müsait değil. Türkiye’de enerji fiyatlarının yüksek olduğu yönünde yanlış bir algı var. Şuanda doğalgazda 27 tanede AB üyesi ülkeler içerisinde sanayide en ucuz ikinci, meskenlerde en ucuz üçüncü ülkeyiz biz. Gerçek buyken; algının farklı bit noktaya gittiğini görüyoruz. Türkiye bunu hak etmez”

“HÜKÜMET DEĞİL DEVLET POLİTİKALARINA İHTİYAÇ VAR”
“Türkiye yapmadığı şeyleri anlatmakla vakit kaybetmemeli” diyen Bakan Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Fazlaca yapacağımız işler var. Gece gündüz demeden bu hükümetin üyeleri, bu ülkenin idaresine irade koyan AK Parti’nin bütün milletvekilleri, bütün yöneticileri uğraşıyor, çalışıyor ve didiniyorlar. Ama tabiî ki bunu tek başına yapmayacak. Sivil toplum örgütleriyle toplumsal bir uzlaşıyla ve hatta hükümetlerden hükümetlere değişen politikalar yerine artık devlet politikası haline gelmiş bir yapı içerisinde iktidarıyla, muhalefetiyle ve bütün sivil toplum örgütleriyle bir uzlaşı noktasını yakalamak durumunda. Biz ülkemizin bu güzel insanına, bu güzel dokuya, onun ferasetine, basiretine, sağduyusuna ve sezgilerine güveniyoruz dedik. Bundan çekinmemek lazım, bundan korkmamak lazım ve her zaman olduğu gibi vatandaşımızın sağduyusuna güvenmemiz lazım. Anayasa değişikliğinden tutun ki; Türkiye’deki her değişim aslında statükonun riskinden daha az risklidir. Statükonun riski en büyük risktir. Bizlerin değişime olan direncini iyi yönde mutlaka değiştirebiliyor olmamız lazım. Türkiye emin adımlarla büyümeye devam ediyor. Sağlam para sağlam zemine kayar, ülkemiz bu manada sağlam bir semine sahip ki global krize rağmen büyümeye devam ediyor. Türkiye’nin hukuk daha da sağlamlaşıyor. Vesayet yönetimi ve kamburlarından kurtuluyor. Sosyal devlet anlayışına devam etmeye çalışıyoruz. Türkiye eski Türkiye değil. Kazanımlarından fedakarlık yapıp, ödün veremez"

Konuşmasının ardından Bakan Yıldız’a TÜMSİAD Aydın Şubesi tarafından hazırlanan çini tabloyla Aydın ürünlerinden oluşan bir sepet hediye edildi. Geceyi Aydın’da geçirecek olan Yıldız, yarın çeşitli açılış ve toplantılarla AK Parti İl Kongresine katılacak.

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg

video.gif Haberin videosu...