Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, kulüp temsilcilerinin talebini "Bizim tarafımızdan Meclis'e götürülecek hiçbir yasa teklifi olmayacak" diyerek reddetti. Hapis cezaları için "Hafifletilsin" görüşü de aynı cevabı aldı.
 
Spor Toto Süper Lig kulüplerinin başkanları geçtiğimiz günlerde Gençlik ve Spor Bakanı SuatKılıç ile bir araya gelmişti. Sezon öncesi yapılan bu toplantı, başkanları sevindirmişti. Yıldırım Demirören (Beşiktaş) ve İbrahim Kızıl (Gaziantepspor) başta olmak üzere tümidareciler "İlk kez bir siyasi ile böylesi samimi bir ortamda buluşarak sezona girmeninmutluluğunu yaşıyoruz" noktasında birleşmişlerdi. 
 
Polis kayıtlarına yansımıştı 
 
BakanKılıç, bu tarihi toplantı ve futbolun içinde bulunduğu son duruma ilişkin görüşlerini BUGÜN Gazetesi Yazarı Ali Atıf Bir ile paylaştı. "Kesinlikle bizim tarafımızdanMeclis'e götürülecek bir yasa teklifi olmayacaktır" ifadesini kullandı. Hatırlanacağı üzere bazı kulüpler, şikeye 5-12 yıl arasında hapis cezası öngören yasanın hafifletilmesi üzerine isteklerde bulunmuşlardı. Yani bu istek geri çevrilmiş durumda. Tarihi toplantıda bir önemli istekte daha bulunulduğu ortaya çıktı.Kulüpler, sezon bitmeden bir başka kulübün futbolcusuyla yapılan transfer görüşmesinin yasada da legal hale getirilmesini istemiş.Gerekçe olarak da, polisin elindeki tutanaklarda, bu yöndeki bazı görüşmelerin suç unsuru olarak delillendirildiği gösterilmiş. 
 
Mevcut yasaya uyacaklar 
 
Bilindiği üzere UEFA kurallarına göre, sezon sonunda sözleşmesi bitecek olan futbolcu ocak ayının ardından istediği kulüple görüşebiliyor. Sözleşmesi süren futbolcu ise kulübünün izniyle bu pazarlığa oturabiliyor. Ne var ki bu çok tartışmalı bir uygulama. Şampiyonluğa giden bir takımın, rakibinin oyuncusuyla yaptığı görüşmenin kendisine avantaj, karşısındakine dezavantaj sağladığına ilişkin hayli görüş var. Bakan Kılıç'ın, yasada herhangi bir değişiklik olmayacağına ilişkin cevabının bir nedeninin de bu olduğu öğrenildi. Yani kulüpler eninde sonunda kendilerinimevcut yasaya göre ayarlayacaklar.
 
BUGÜN OKU YARINI YAKALA
 
Gazeteniz, şike ve teşvik primi soruşturması ortaya çıktıktan birkaç gün sonra "UEFA iznine rağmen lig devamederken rakip oyuncuya transfer teklifi yapmak ne kadar doğru" diye sormuştu. Konuyu gündeme taşımış ve otoritelerin "Bu bir psikolojik-ruhsal şikedir" görüşlerini sayfalarına aktarmıştı.
 
“Adres biz değiliz, TFF”
 
Bakan Suat Kılıç şu noktalarında altını çizdi: "Futbolun bir siyasi sömürü alanı olarak kullanılma potansiyeli yüksek. Bu yüzden çok dikkat edilmeli." 
 
"Şike konusunun hukuki boyutu yargıda. İdari boyutu Türkiye Futbol Federasyonu'nda. Ve ikisi de özerk. Konuya doğrudan müdahalem asla söz konusu olamaz." 
 
"Küfürsüz, kavgasız tribünler hayal ediyorum. Denge unsuru olmayı istiyorum. Tüm çabam böyle yorumlanmalı. Bu yüzden kulüplerle bir araya geldim. İsteklerini, TFF'ye iletmeleri gerektiğini söyledim. Kadıköy'de de Trabzon'da da göğsümü gere gere dolaşmak isterim."
 
Galatasaray duruşu sürecek
 
Galatasaray  2. Başkanı Adnan Öz-türk, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın Süper Lig takımlarıyla düzenlediği toplantıda Fenerbahçe Asbaşkanı Ali Koç ile arasında yaşadığı tartışmaya açıklık getirdi. 
 
KANALTÜRK'te ekranlara gelen TELEGOL programına konuşan Öztürk, "17 kulüp yaşanan olaylardan sonra küme düşme olmaması konusunda görüş bildirdiler. Ben de Galatasaray kulübü olarak aynı fikirde olmadığımızı, evrensel hukuk kurallarının uygulanması gerektiğini belirttim. Benim bu konuşmam üzerine Sayın Ali Koç 'Galatasaray'dan her toplantıya ayrı adam geliyor. Bir de tutturmuşlar evrensel hukuk' diye konuşunca söz hakkı aldım. Bizler sorunumuzu kendi özerk futbolumuz içinde halledemezsek, UEFA'nın bir müfettişi gelir, faturayı keser gider. Türk futbolunun böyle bir duruma düşmesine karşıyız dedim" ifadelerini kullandı
 
Birbirinden ayrılması gerek
 
Kurallar ve kanunların uygulanmasından yana olduklarını belirterek, "Ne fazla, ne az... Butün kulüpler tutturmuş, maddi olarak biteriz diyor. Herkes para konuşuyor. Biz bu iki işin birbirinden ayrılmasını istiyoruz. Şike, para ve kazanç olaylarını birbirinden ayıra-mazsak, içinden çıkılmaz bir hale geliriz" diyerek ve ilginç bir noktaya dikkat çekti.
 
Süper Lig hukuksuz olur
 
Spor Hukuku Enstitüsü Başkanı ve Uluslararası CAS üyesi Avukat Kısmet Erki-ner, play-off sistemi konusunda Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) uyarıda bulundu. Erkiner, "Federasyon sistemi kulüplere sözlü olarak izah etti. Bunun için 'Süper Lig Müsabakaları Statüsü'nü değiştirmeleri gerekiyor. Ve değişikliği de yayınlamaları lazım. TFF bu işi atladı. Bir çok hukuki hata yapılıyor. Bu sistem yayınlanmadığı takdirde hukuki dayanağı olmayan bir lig oynanmış olur" diye konuştu.
 
Sonuçlara katlanırlar
 
Erkiner şöyle devam etti: "Çünkü statüde şu anda karşılaşmaların nasıl oynanacağı, nasıl küme düşüleceği gibi önemli konular eski sisteme göre yazılmış durumda. Dolayısıyla bu durumu düzeltmeden oynanacak maçların hiç bir hukuki dayanağı olmaz. TFF'nin tutumu son zamanlarda çok garip. 'Her şeyi ben biliyorum' şeklinde bir tutum içerisindeler. Karşılaşmalar 9 Eylül'de başlıyor. 4 gün içinde o statüye gerekli değişikliği yapıp yayınlayabilirler ve hiç bir sorun çıkmaz. Ancak 'bunu değiştirmeye gerek yok' gibi bur tutum içerisine girerlerse o zaman hukuki bazı sonuçlara katlanırlar.''