Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, "Simülasyon teknolojilerinde ve simülasyon yazılımlarında Hava Elektronik Sanayi (HAVELSAN), artık dünyanın birkaç sayılı firmasından biridir." dedi.

HAVELSAN'ın merkez tesislerini gezerek incelemelerde bulunan Işık, Terörle Mücadele Teknolojileri Geliştirme Merkezinin açılışını yaptı.

Merkezdeki lazerli atış sistemi, çatışma simülatörü ve sanal gerçeklik tabanlı eğitim simülasyonlarını inceleyen Işık, sanal gözlük takarak simülasyonda hareketli atış denemesi yaptı.

Işık, açılış töreninin ardından yaptığı konuşmada, HAVELSAN'ın Türkiye'nin elektronik ve yazılım alanında lider şirketi ve amiral gemisi olduğunu söyledi.

Türkiye'nin ihtiyaçlarının karşılanmasında HAVELSAN'ın önemli rol oynadığını belirten Işık, "Bugün gezip gördüğümüz pek çok teknolojide HAVELSAN dünya ile Türkiye'yi yarışır hale getirdi. Bundan dolayı arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Emek veren yönetim kurulu başkanı, üyeleri, genel müdür, mühendis ve teknisyenimize, işçimize, tüm çalışanlarımıza teşekkür ediyorum. Göğsümüzü kabartan önemli güzel işlere imza attıyorlar." ifadelerini kullandı.

Işık, milli savunma bakanı olarak göreve başladığında HAVELSAN yetkililerinden brifing aldığını aktararak, aradan geçen 4 aylık sürede alınan kararların hayata geçmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

TÜBİTAK ile güçlü bir iş birliği başlatıldığını ifade eden Işık, diğer kurumlarla var olan iş birliklerinin de geliştirildiğini söyledi.

Işık, özellikle Pardus Projesi'nde HAVELSAN'ın yer almasını istediklerine dikkati çekerek, "Hedefimiz, kendi milli işletim sistemimizi özellikle bütün kurumlarımızla yaygınlaştırmak, siber alanda gerçekten güvenlikli bir yapıyı oluşturmak, bu noktada yurt dışına ödediğimiz dövizin yurt içinde kalmasını sağlamak. Bu alanda önemli çalışmalara arkadaşlarımız imza atıyorlar." ifadelerini kullandı.

Mekanik üretim yapan çok sayıda firmanın yazılım ve donanıma ciddi ağırlık verdiğine işaret eden Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu geniş alanın, Türkiye'de ithalata bağımlı bir alan olmak yerine, Türkiye'nin potansiyelini değerlendiren ve bu sayede bütün dünyaya ürün satılan, yazılım satılan bir alan haline getirilme imkanı var. Bu noktada HAVELSAN bir amiral gemisi görevini üstlenecek. Diğer kurumlarımızla iş birliğini artıracak. Özel sektörü daha fazla işin içerisine çekerek kendisi de dünya süper liginin bir oyuncusu olacak.

Yereldeki firmalar ile rekabet etmek değil, onlara liderlik, rehberlik, öncülük etmek, dünyanın lider firmaları ile yarışmak. HAVELSAN ile ilgili bizim vizyonumuz bu. Simülasyon teknolojilerinde ve simülasyon yazılımlarında HAVELSAN, artık dünyanın birkaç sayılı firmasından biri."


Katar'a satılan helikopter simülatörü ile Doha'ya yolculuk

Katar'a satılan helikopter simülatörünü incelediklerini anlatan Işık, Doha'ya helikopterle gidip geldiklerini söyledi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, sanal ortama aktarılan Doha'nın üzerinde bir helikopterin uçuşunun hayata geçirildiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Bu simülasyon teknolojisi, çok hızlı gelişen bir teknoloji. Önümüzdeki süreçte çok ciddi bir pazar payının oluşabileceği bir teknoloji. Bu alanda HAVELSAN'ın yatırım yapması ve TÜBİTAK gibi yakın iş birliği yapması, gelecek açısından çok ümit verici. Ben arkadaşlarımı tebrik ediyorum. Yarın sökülmeye başlanacak ve aynı gün Katar'a yola çıkacak. Simülatör ihracatı yapan bir ülke konumuna geliyoruz. Türk Hava Yollarında (THY) sivil pilot yetiştirmek için geliştirilen simülatörü de gördük.

O da iftihar edeceğimiz bir proje. 9 aylık bir süre içinde geliştirilmiş. Denizaltı dalış simülatörü de çok iyi. Çok yoğun emeklerle bu simülatörleri Türkiye'de üretir hale geldiler. Bunların çok büyük bir kısmı da yerli üretim."


HAVELSAN'ın Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının bir şirketi olduğunu hatırlatan Işık, Türkiye'nin kritik teknolojilere ulaşmasında amiral gemisi olarak gördükleri şirketlerin gelişmesine ve büyümesine bakanlık olarak daha çok destek vereceklerini sözlerine ekledi.