Didim’de bulunan Milet Antik Kenti’nde restorasyonu tamamlanan İlyas Bey Küllyesi’nin açılışını gerçekleştiren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ege Bölgesi’nde Milas merkezli olarak Aydın ve Muğla’da önemli bir çalışma gerçekleştirildiğini söyledi. Milas'ta devam eden Kral Mezarı kazılarında dünya arkeoloji tarihine geçecek bir çalışma yapıldığını belirten Bakan Günay, “Milas’ta yerin 10 metre altında Bodrum’da yaşamış Pers Valisi Mozoles’un babasına ait olduğunu artık resmi kayıtlarla bulduğumuz ve kazı çalışmalarında ortaya çıkan eserlerden bilimsel olarak kanıtladığımız Hekatomnos ait bir lahdi ve onun çevresindeki Karya yerleşimine ait müstesna eserleri ortaya çıkarıyoruz. Hayalimiz, Atina'daki Akropol kadar dünya çapında meşhur alan ortaya çıkarmak. Akrapol kadar ünlü bir alan inşallah bir kaç yıl içinde Milas merkezli olarak burada ortaya çıkacak” diye konuştu.

“100 KİLOMETRELİK YENİ BİR KÜLTÜREL ALAN ORTA ÇIKIYOR”
Milas merkezli çalışmalar tamamlandığında bölgede 100 kilometrelik devasa bir kültürel mirasın ortaya çıkarılacağını savunan Bakan Günay, şunları söyledi: “Milas'taki Hekatomnos lahdi ve yakındaki Menteşeoğlu Beyliği’nin canları, hanları ve külliyesi; hemen onun çevresinde Milet ve Balat’ta İlyas Bey Cami ile külliyesi var. Bütün bunlar 100 kilometrelik bir alanda yepyeni bir şekilde ortaya çıktığı zaman bölgenin kültürel ve turistlik cazibesi de o kadar artacaktır”

“KÜLTÜR VE TURİZM ARTIK BİRLİKTE ÇALIŞIYOR”
Türkiye’de kültür ve tarih turizmine ağırlık verdiklerini ve bu noktada turizm ve kültür sektörlerinin birlikte hareket ettiğini kaydeden Bakan Günay, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye geçen yıl turizmde 30 milyon rakamını geride bıraktı. Ama biz artık Türkiye’ye gelenler sadece sıcak deniz kıyılarına gelmesin. Tarihimizi, kültürümüzü, minaremizi, camimizi, kilisemizi, manastırımızı, medresemizi ayırmadan söylüyorum; Anadolu topraklarında be varsa hepsi bizimdir. Hepsi bize yaratanın bir emanetidir. Geleceğe taşınması gereken bir emanetidir. Biz geleceğin emanetinin hepsini sahiplenmeye çalışıyoruz ve gelenlere kültürümüzün bu değerli eserlerini, bu eski yerleşim merkezlerini, sivil mimarlık örneklerini birlikte sergilemeye çalışıyoruz. Artık Türkiye’de turizm sektörü ve kültür sektörü iç içe çalışıyor. Bize bu çalışmalarımızda destek veren TURSAB’a teşekkür ediyorum”

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg

video.gifHaberin videosu...