Ahmet Cevdet Paşa Salonunda işadamlarıyla bir araya gelen Bakan Ergün, teşviki ilaca benzeterek, hangi zamanda, ne miktarda verilmesinin iyi bilinmesi gerektiğini kaydetti.

Bakan Ergün açıklamasına şu şekilde devam etti; “Teşvikin zamanı önemlidir. Hangi zamanda teşvik edeceksiniz, ne miktarda vereceksiniz bu önemlidir. İlaç gibi düşünün. İlacı zamanında, süresinde miktarınca vermezseniz tedavi etmez hatta öldürür. Yeni teşvik sistemimizde tabii ki yeni teşvik argümanları da yatırımcılarımız için bir gerçektir. İşletmelerimizin çoğu KOBİ niteliğindedir. 500’den fazla eleman istihdam eden işletmeler var. Geri kalanlarda bu rakamın altında istihdam sağlamaktadır. Bunlar ciroları küçük olan işletmeler diyoruz. Bunların nitelikli işletmeler haline gelmesi gerekir. Daha iyi yöneten, profesyonel yeni finansman kaynaklarına ulaşan işletmeler haline gelmesi lazım. KOSGEB’de destek modellerini farklılaştırdık. Artık Avrupa Birliğinden destek alan bir hale gelmiş durumdayız. Önceden proje üretemediğimizden dolayı istenilen oranda karşılığını alamazken şimdi her ilimizde proje yapmayı öğrendik. Şimdi verdiğimiz desteğin 2-3 katını AB’den alma imkânına sahip olduk. Şimdi ihracat yapmak isteyen iş adamlarımıza ‘getir projeni, verelim desteği’ diyoruz.” dedi.

LİSELERİN YÜZDE 65'İ  MESLEKİ LİSELER OLMALIDIR

OSB’deki Meslek Lisesi inşaatının biran önce bitirilmesi gerektiğini ifade eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün; “Artık OSB’lerle üniversitelerin de iç içe olması lazım. Üniversite sanayi işbirliğini önemsiyoruz. Birbirini anlayabilen sanayici ve akademisyenler ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Mesleki eğitimimiz maalesef geçmişteki yanlış uygulamalar nedeniyle büyük tahribat gördü. Meslek Liseleri ve öğrenci sayısı azaldı, kalite düştü. Okula giden çocuklar bile hiçbir şey öğrenmeden çıkan öğrenciler haline geldi. Sanayici bu sefer de kendi elemanını kendisi yetiştirir yoluna yönelmek zorunda kaldı. Ülkemizde lise eğitiminin yüzde 65’inin Mesleki Liseleri olması gerekir. Bu yüzde 35’lere kadar düşmüş ve iyi öğretmenlerde bu okullarımızdan kaçmıştı. İyi öğretmen, öğrenci olmazsa o okuldan iyi talebe yetişir mi?. Biraz harman olacak. Hep iyi öğrencilerin olduğu okulda tek başına yeterli değildir. Türkiye’deki tüm OSB’lerin içerisine Meslek Liseleri, yüksek okullar hatta fakülteler kuracağız. Bu konuda çalışmalarımızı hızlandırıyoruz. Hatta bunun da önüne geçerek özel sektörün Meslek Liseleri kurmasına imkan veren teşvik modelleri getireceğiz.” diye konuştu.

Osmaniye tekstil ve iplik fabrikalarının bulunduğu bir organize sanayiye sahip olduğunu kaydeden Bakan Ergün; “OSB’de banların iş gücüne katılımı gittikçe artıyor. Bayanlar hayata tutunuyorlar, çalışıyorlar, eğitim görüp fabrikalarda çalışıyorlar. Kadınların iş gücüne katılımı gün geçtikçe artıyor ve artacak. Ama çoluk çocuk da olacak. Bütün bunların bir plan çevresinde yapılabilmesi gerekir. Çalışma makinelerinin organize sanayi bölgesinde çalışan bayanların çocukları içinde teklifler getirilmesi lazım. Organize sanayi bölgelerine kreşlerde yapmamanız gerekir. Şimdi Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi için madem meslek lisesi için bir adım attık, kreş konusunda bir adım atalım.” şeklinde konuştu.