Tarımsal Üretim Havzalarını Destekleme Modeli'nin bugüne kadar hazırlanmış en büyük proje olduğunu belirten Eker, "Türkiye'nin kaynaklarını doğru kullanacağız, Türkiye'nin kaynaklarından daha fazla verim elde edeceğiz. Çiftçimizde, üreticimizde daha çok kazanacak" dedi.
Bakan Mehdi Eker, 7 Haziran Pazar günü yeniden sandık başına gidecek olan Aydın'ın Koçarlı ilçesindeki Belediye Başkan adayları Nedim Kaplan'a destek vermek üzere Aydın'a geldi. Eker, son günlerde Türkiye gündeminde olan ve üreticilerin merakla beklediği hububat alım fiyatları ve Türkiye'de Tarımsal Üretim Havzalarını Destekleme Modeli hakkında açıklamalarda bulundu. Üreticilerin endişeli olmamasını isteyen Bakan Eker, Bakanlık olarak üreticilerin daha çok verim ve kazanç elde etmesi için gerekli
çalışmaları yaptıklarını belirtti.
Bugüne kadar hazırlanmış en büyük projeyi hayata geçirdiklerini ifade eden Mehdi Eker, bu projesinde "Türkiye'de Tarımsal Üretim Havzalarını Destekleme Modeli" olduğunu söyledi. Türkiye'yi 30 havzaya böldüklerine işaret eden Eker, şöyle konuştu: "30 havzada hangi ürün, hangi bölgede daha verimliyse o bölgede o ürünü destekliyoruz. Orada biri verimsiz bir şekilde ürün üretirse ona destek vermeyeceğiz. Hangi ürün verimliyse desteği oraya vereceğiz. Böylece Türkiye'nin kaynaklarını doğru kullanacağız,
Türkiye'nin kaynaklarından daha fazla verim elde edeceğiz. Çiftçimizde, üreticimizde çok kazanacak. Aydın bölgesi tarımsal faaliyetler bakımından ülkenin cennet bölgelerinden biri. Bu bölgenin en güzel ürünleri de en iyi şekilde Allah'ın izniyle havza planlamasıyla birlikte en güzel şekilde değerlendirilmiş olacak."
Mevsimin gelmesiyle birlikte yurt genelinde hububat hasadına başlandığını anımsatan Bakan Eker, Aydın'ın Türkiye'de en erken hasat yapılan bölgeler içerisinde olduğunu söyledi. 1 Haziran itibariyle Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından hububatta emanet alımlarına başlandığını hatırlatan Eker, şunları söyledi: "Çiftçimiz hiç endişe etmesin. TMO olarak, bütün üreticilerden ve herkesten limit getirmeden alım yapacağız. Silolarımızı açtık. Bugün yarın fiyatı açıklayacağız Allah'ın izniyle. Burada da
hiçbir endişe olmasın. Çalışmalarımız son noktaya geldi. Türkiye genelinde 6 bin 300 ton ürün aldık, bunun bin 104 tonunu da bu bölgeden aldık. Buradaki alımları TMO Söke Şubesi'nden yapıyoruz. Üreticilerimiz hububat açısından hiç endişe etmesin."
ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olarak toplulaştırma faaliyetlerinde de önemli mesafe aldıklarına işaret eden Eker, bu güne kadar 2 milyon hektar alanın toplulaştırmasını tamamladıklarını söyledi.
Yapılan çalışmaların geçen 40 yılın üzerinde olduğuna işaret eden Eker, önümüzdeki süreçte yapılacak 1 milyon 200 bin hektarlık toplulaştırma çalışması içinde çalışmaların başladığını ve ihalelerin devam ettiğini sözlerine ekledi.