Radikal gazetesinin dün gündeme getirdiği ve Macaristan’dan canlı hayvan ithalinde yaşanan suiistimali ortaya çıkaran haber Ankara’da ses getirdi. Tarım Bakanı Mehdi Eker, ithalatın durdurulmadığını söylerken, “Sadece kontroller sıkılaştırıldı” dedi. Macaristan Büyükelçilği konuyla ilgili olarak bakanlığın kararını ithalatçılardan öğrendiğini bildirdi.

Macaristan Büyükelçisi Istvan Szabo yaptığı açıklamada, Türk kurumlarının bugüne kadar hayvan sağlığı konusunda Macar tarafına hiç uyarıda bulunmadığını belirtti. Szabo, “Macar tarafı Macaristan’dan yapılan canlı hayvan ithalatının geçici olarak durdurulduğunu Türk ithalatçılardan öğrenmiştir. Önlemlerin sebebini bilmiyoruz, çünkü Türk kurumları bugüne kadar bunu bildirmediler” dedi. Yetkili Macar kurumlarının Türk yetkililerin kararı sonrası derhal Türk tarafı ile temasa geçtiğini ve bir görüşme önerdiğini belirten Szabo, “Bu görüşme 20 Aralık’ta gerçekleşecektir. Mükemmel olan Macar-Türk ilişkilerinin ruhuna uygun olarak Macar tarafı, her türlü problemin çözümüne yapıcı olarak yaklaşmaktadır, böylece oluşan problemlerin ortak gayret ile bir an evvel çözebileceğimizi ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.


‘Geçici kısıtlama’ getirildi

Tarım Bakanlığı da, bakanlık ve gümrük yetkililerinin kontrollerde hayvanların yaşı, kilosu, ırkı, cinsi gibi teknik şartların bazılarının tam olarak sağlanmaması nedeniyle Macaristan’dan canlı hayvan ithaline ‘geçici kısıtlama getirildiğini’ açıkladı. Bakanlık Macaristan ile temasların sürdürüldüğünü belirtirken, teknik sorunların Macar veteriner yetkilileri tarafından çözülmesi halinde ithalatın süreceğini belirtti. Bakan Eker ise “İthalat durdurulmuş değil, sadece kontroller sıkılaştırıldı. Şüphe duyulan bazı şeyler oluyor, bilgiler de kulak numarasıyla, yaşı, cinsiyetiyle ilgili” dedi. Problem yoksa ithalatın geri açılacağını belirten Eker, “İthalat devam edecek, sadece kontrol daha sıkı, daha dikkatli yapılıyor” diye konuştu. Eker, Macaristan, Bulgaristan menşeli hayvanlarda birkaç olay olunca, kontrolün sıkılaştırıldığını da söyledi. (Radikal)