'Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Sektör Buluşması' Bursa’da Hilton Otel’de gerçekleştirildi. Toplantıya, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Vali Şahabettin Harput, SETBİR Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yörük, SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz’ın yanı sıra sektör temsilcileri katıldı.

Bakan Çağlayan, programda yaptığı konuşmada, bu yılın Nisan ayında açıklanacak rakamlarda tarım sektörünün gayri safi milli hasılasını 70 milyar dolar seviyesinde beklediğini söyledi.

“ORTA DOĞUDAKİ ZENGİNLERİN İLGİSİ VAR”

Dünyanın en stratejik malzemesinin petrol olarak görüldüğünü belirten Çağlayan, şöyle konuştu: “Ama tarım ve hayvancılık sektörü ve ürünleri bana göre dünyanın en stratejik konusu olacak. Türkiye, bu yüzden dünyanın ilgisini çekiyor. Ortadoğu’daki zenginlerin Türkiye’de bu alanda yatırım yapma istekleri var. Tarım sektöründe dışa bağımlı diyenlerin hepsi doğruyu söylemiyor. Bu işin sahibi olan bakan olarak söylüyorum. Tarım ihracatımız, Türkiye ihracatının yüzde 10’unu geçmiştir. Sektördeki ihracat 10.9'dur. Türkiye, tarım sektöründe aslanlar gibi 4 milyar dolar dış ticaret fazlası veren bir sektördü. Teşekkür ediyoruz. Bu başarılar daha fazla artacak. Ekonomi bakanları sizi her zaman desteklemeye devam edecek. Dükkan sizin ve bizim dükkan 24 saat açık.”

Geçen sene hayvansal ürünlerin ihracatında cumhuriyet tarihinin ihracat rekoru kırıldığına dikkat çeken Çağlayan, “Bir önceki yıla göre de bu sektördeki ihracat artışı yüzde 44’ten fazla olmuştur. Türkiye ihracatı yüzde 18.2 artarken, yüzde 44 artış çok önemli bir gelişmedir. Sektöre bir milyar dolar bir ihracat hedefi gösterildi. Bana göre verilen destekler ve verileceklerle bu rakam az. Sadece et ve süt ürünleri için söylüyorum, bu sektöre bir milyar doları geçmek yakışır.” diye konuştu.

“SÜT TOZUNA DESTEK DEVAM EDECEK”

Süt tozunda destek verdiklerini ifade eden Çağlayan, Türkiye’nin süt tozu ihraç edecek hale geldiğini söyledi. Çağlayan, Bakan Eker’in süt tozu ile ilgili destek talebini şöyle yorumladı: “Üretici fayda görecekse, Türkiye fayda görecekse dükkan sizin. Desteğimiz aynı şekilde devam edecek. Çünkü bunu gördük. Bu, kuyuya atılan bir para değil. Üreticinin ve ihracatçının yüzünün güldüğü bir hadise.”

“TÜRK EKONOMİSİNİ SOĞUTAMAZSINIZ”

Türkiye ekonomine hasta diyenlerin hepsinin yatağa düştüğüne işaret eden Çağlayan, “Allah onlara şifa versin. İstiyoruz ki bir an önce eski sağlıklarına kavuşsunlar. Ama Türkiye siyasi istikrarla, ekonomik istikrarla bunu yakalamıştır. Arkadaşlar, hükümet kurulduğunda bugünkü hedeflerin yakalanacağı söylenseydi ben inanmazdım. Çünkü 2001 yılında 10 dakika sonrasını göremediğimiz günleri görmüştük. 2023 yılında Türkiye dünyanın şampiyonlar liginde olacak, ilk 10 ekonomi içinde olacaktır. Bunlar önemlidir. Öyle ümit ediyorum ki inşallah 2023 yılından önce bu hedefleri yakalayacağız. Türkiye, bu konuda çok iyi bir potansiyeldir. Bunun önünün açılmasında gece gündüz çok önemli kanunları, çok önemli destek mekanizmaları geliştiriyoruz.“ şeklinde konuştu.

“KİMSE TÜRKİYE EKONOMİSİNİ SOĞUTAMAZ”

Yeni teşvik sisteminin, Başbakan Erdoğan tarafından açıklanacağını vurgulayan Çağlayan, bununla teşvik sisteminin tamamen değiştiğinin görüleceğini kaydetti. 2012 yılında orta vadeli programda yüzde 4 olarak açıklanan büyümenin, en az yüzde 5 olması gerektiğini vurgulayan Çağlayan, şöyle devam etti: “Çünkü Türkiye dinamik bir ülkedir. Kimse Türkiye ekonomisini soğutamaz. Bakın 2003-2010 arasında Türkiye ekonomisi cumhuriyet tarihinde rekor şekilde ortalama yüzde 5.3 büyüyen bir ekonomidir. Türkiye artık büyümeye alıştı. Sanayicisiyle, vatandaşıyla, Türkiye bu konuda dış pazarların farkına vardı. Eğer Avrupa Birliği'ndeki, Ortadoğu’daki krizlerle yaşayıp yeni pazarlara açılmasaydık, bizim 135 milyar dolarlık ihracat hayal bile olamazdı.”

“İNEKLERİ BİLE YAŞLANMIŞ BİR AVRUPA VAR”

Ayrıca, geçen yıl bir önceki yıla göre et ve süt ürünlerindeki ihracatın yüzde 69, süt ürünlerinde yüzde 43 artış olduğuna dikkat çeken Bakan Çağlayan, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Türkiye, Avrupa ülkelerini her alanda geçecek duruma gelmiştir. 4 saatlik uçuş mesafesindeki 56 ülke var. Tam 23 trilyon dolarlık milli gelir var. Bu, Türkiye için önemli bir fırsattır. Bu fırsatın yanında Türkiye, bugün 75 milyon nüfusu ve 29 yaş ortalamasına sahiptir. Avrupa’nın nüfus yaş ortalaması 45’e gelmiştir. Avrupa Komisyonu'nun yaptığı araştırmaya göre, Avrupa’da önümüzdeki 10 yılda bir milyon 600 bin şirket kapanacaktır, önünü göremediği için. Artık Türkiye’de firmalarımız Avrupa firmalarını satın almaya, ortak olmaya başlamıştır. Fransa’da haftalık çalışma saati 35 saattir. İngiltere’de 38 saattir. Ülkemizde 45 saattir. Türkiye yatırım cenneti olma özelliğini fazlasıyla taşımaktadır. Avrupa’nın yaş ortalaması 45 dedim. Öyle bir coğrafya ki insanları da yaşlanmış hatta üstüne yetmemiş inekleri de şu anda yaşlanmış bir Avrupa var karşımızda.”