Bakan Tatar, ikinci maaş haline gelen fazla mesaileri kısıtladı, sendikalar greve giderek hayatı felç etti. Tatar, “Türkiye bizim IMF"miz ama Türkiye"den al, kamuya dağıt dönemi artık bitti. Geri adım atmayacağım” diyor. Türkiye bizim IMF"miz Çingene kabilesi değiliz KKTC"nin yeni Maliye Bakanı Tatar, Türkiye"nin yardımlarıyla bile karşılanamaz noktaya gelen kamu açıklarının üzerine gidince 25 sendikayı karşısında buldu. Bakan Tatar, ikinci maaş haline gelen fazla mesaileri kısıtladı, sendikalar greve giderek hayatı felç etti. Tatar, “Türkiye bizim IMF"miz ama Türkiye"den al, kamuya dağıt dönemi artık bitti. Geri adım atmayacağım” diyor.


KKTC"nin yeni Maliye Bakanı Tatar, bugüne kadar hiçbir hükümetin el atmaya cesaret edemediği ve Türkiye"nin yardımlarıyla bile karşılanamaz noktaya gelen kamu açıklarının üzerine gitmeye başlayınca 25 sendikayı karşısında buldu. Bakan Tatar, ilk adım olarak ikinci maaş haline gelen fazla mesaileri kısıtladı, sendikalar greve giderek hayatı felç etti. Tatar, “Türkiye bizim IMF"miz. Ama Türkiye"den al, kamuya dağıt dönemi bitti. Geri adım atmayacağım” diyor. Küresel ekonomik krizin yaşandığı bir dönemde zor günler geçiren ve boş bir maliye devraldığını anlatan Ersin Tatar, geri adım atmayacağını ve savurganlık döneminin bittini belirterek sorunları ve hedeflerini Hürriyet"e anlattı.

Yardımlar yetmez oldu

KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar şöyle konuştu: “2.5 ay önce bakanlığa gelince kasası boş bir maliye buldum. Geçmiş hükümeti kötülemek istemiyorum ama Türkiye"nin bir yıl içinde yaptığı yardım ilk 4 ay içinde tükenmiş. Bütçede 205 milyon lira olacağı tahmin edilen açık 470 milyon liraya ulaşmış. Fazla mesailer ise bu ülkede uzun bir süredir ikinci bir maaş haline almış. Söylemekten çekinmiyorum. Bizim tek bir yardım alabileceğimiz yer var o da Türkiye. Türkiye bizim IMF"miz. Bu yüzden de ilk adım olarak devlette tasarruf tedbiri aldım. Bundan sonra yeni istihdam yapmayacağız. Gereksiz yurtdışı geziler ve harcamalar olmayacak. Türkiye"den iste, al, sonra da dağıt dönemi bitti.”

“Fazla mesailere kısıtlama getirdik. Her 2 ayda bir uygulanan eşel mobil sistemiyle enflasyon oranında maaşlara yapılan otomatik artışı 6 ayda bir yapılmasını kararlaştırdık” diyen Bakan Tatar şunları söyledi: “İlk adımları attık, fazla mesailere dokunduk diye sendikalar karşımıza çıktı. Ancak geri adım atmayacağız çünkü ben devletimizi koruyorum. Teslim olmayacağız ve hükümet olarak ülke ekonomisini düzlüğe çıkartacağız. Daha atılacak çok adım var.”
Maliye"nin yeniden yapılanması için gerekli çalışmaları yapacağını anlatan Bakan Tatar, “Türkiye"den iki vergi uzmanı geldi ve halen bilgisayar sistemiyle otomasyona geçiş programları üzerinde çalışıyorlar. Vergi adaleti de getireceğiz ve ülke ekonomisinin kayıt dışılığına son vereceğiz. KKTC"de kayıtdışı ekonomi en az yüzde 30.”

Çingene gibi olmaz

KKTC"nin bir devlet olduğunu vurgulayan Tatar, “Biz Çingene kabilesi değiliz ki bir devletiz ve bu devleti, ekonomik olarak ayakta tutacağız. Türkiye de ekonomik sıkıntı içinde ve buna rağmen bize yardım etmeye çalışıyor. Har vurup harman savurma dönemi bitti. KKTC çok pahalı bir ülke haline geldi. Ucuzlatmak zorundayız. Türkiye ile önümüzdeki yıl 3 yıllık yeni bir mali protokol imzalayacağız. Yine Türkiye bize yardım ediyor” dedi.

Cambridge mezunu hesap uzmanı bakan

KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, Türkiye"de özel sektörde de başarısını ispat etmiş hesap uzmanı. Maliye kökenli bir aileden geliyor ve İngiltere"nin Cambridge Üniversitesi"nde İktisat Fakültesi"nden mezun olmuş. Daha sonra hesap uzmanlığı eğitimi alan Bakan Tatar, Nisan ayındaki genel seçimlerde UBP"den milletvekili seçildi ve Maliye Bakanlığı"na getirildi.

25 sendika savaş ilan etti KKTC"de hayat felç oldu

KKTC hükümetinin memurların ikinci maaş haline gelen fazla mesailere sınırlama getirmesinin ardından kamuda örgütlü 25 sendika Maliye Bakanı"na savaş açtı. Sendikalar, süresiz grev tehdidinde bulundu. Sağlık sektörü greve başladı. Gümrükler ve ulaştırma sektörü fazla mesai yapmıyor. Sendikalar, iki ayda bir otomatik uygulanan ve enflasyon oranında maaş artışı sağlayan eşel mobil sisteminin 6 ayda bir yapılması kararı ile fazla mesailerin sınırlandırılmasının kaldırılmasını istiyor. Sağlık sektöründeki 5 sendika süresiz eylem kararı alınca, hastanelerde felç oldu. Ercan havaalanı ve gümrüklerde de memurlar, fazla mesai yapmama kararı aldı. Kamuda örgütlü 25 sendika da Maliye Bakanı"nın tedbirleri geri almaması halinde süresiz grev tehdidinde bulundu.

Ruslar, İsrailliler geliyor, Türk işadamı da yatırım yapsın

KKTC Maliye Bakanı Ersin Tatar, Türkiye"deki iş dünyasına da seslenerek, yatırım çağrısında bulundu. Tatar, “Gelin villayı buradan alın, yatırımınızı burada yapın, ben Maliye Bakanı olarak her türlü desteği vereceğim” dedi. Tatar, KKTC tapularına adada faaliyet gösteren Türkiye bankalarının da ipotek vermesi gerektiğine dikkat çekerek, “Burada mal tazmin komisyonu Türkiye adına kararlar alıyor ve bunu da uluslararası hukuk tanıyor. Senede bir iki tane açılan Rum davalarından korkmayın” diye konuştu. Tatar, işkadını Sıdıka Atalay"ın Lefkoşa"da büyük bir alışveriş merkezi kurmak için başvurduğunu, Rus ve İsrailli işadamlarının KKTC sahillerinde yüz milyonlarca dolarlık projeler başlattığını anlattı. KTHY gibi devlete ait kuruluşlara aynı sektörden ortaklar alacaklarını belirten Tatar, “Örneğin, Pegasus gelsin havayollarımıza ortak olsun. Biz hazırız” dedi.
Hürriyet