Kültür ve Turizm Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, 16 Nisan da gerçekleştirilecek referandumun ayrı bir özelliğinin olduğunu belirterek, "Geçmiş seçimleri biz kendi aramızda yapıyorduk ‘evet' diyenler ‘hayır' diyenler. A partisi B partisi bunları kendi aramızda böyle yapıyorduk. Şimdi dışarıdan karışmalar başladı. İsveç'teki gazete Türkçe manşet atıyor ‘hayır' diyin diye. Size ne?" dedi.

Bakan Avcı, Afyonkarahisar programı kapsamında geldiği Sandıklı ilçesinde termal bir serada çalışanlar ile bir araya geldi. Gerçekleştirilen toplantıda Bakan Avcı'ya AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, İl Genel Meclis Başkanı Salih Sel, Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl ve AK Parti İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven'de eşlik etti. Konuşmasında 16 Nisan da gerçekleştirilecek referanduma değinen Bakan Eroğlu, referandum üzerinden istikrara vurgusunda bulundu. Bakan Avcı, "Her alanda Türkiye gerçekten bir turizm cenneti ama potansiyelimiz 100 biz bunun 30'nu ya da 40'nı ya dolduruyor ya doldurmuyoruz. Niye? Hani bir söz vardır ya ‘Şeytan taşlamaktan tavaf etmeye fırsat bulamadık.' Hakikaten öyle geçti son 15 yıl Türkiye badirelerden geçe geçe, atlaya atlaya geldi buralara. Ülkede istikrarsızlık olduğu zaman, belirsizlik olduğu zaman bu ekonomiye de yansır. Dış politikaya da yansır. Eğitime de yansır her yere yansır. 7 Haziran sonrasındaki o karamsar havayı hatırlayın ne olacak hükümet? Kurulacak mı, kurulmayacak mı? Nasıl hükümet kurulacak? Döviz alır başını gider şimdi istikrarsızlık önce mutfağı, ekonomiyi vurur. Bunu da en çok hanımlar, kadınlar fark eder. Hepimiz fark ederiz ama evin derdini kadın daha bilir. Mutfağın derdini kadın daha iyi bilir. Onun için istikrarın değerini de kadınlar daha iyi bilir. İstikrar olmadığı takdirde nasıl bir sıkıntıya gireceğimizi de en iyi sizler bilirsiniz. Onun için biz istiyoruz ki Türkiye hükümetini seçtiği zaman cumhurbaşkanını seçtiği zaman hükümetini de seçmiş olacak 5 yıl işine bakacak. Türkiye bu istikrarlı hükümetleriyle inşallah bugünkünden çok daha iyi noktalara gidecek" diye konuştu.

"SCHİPHOL HAVAALANI BİR KÖY MEYDANINA DÖNECEK"

Konuşmasında Hollanda'da, Türk bakanı karşılamak için toplanan Türk vatandaşlara yapılan zulme değinen Bakan Avcı, dış ülkelerin referanduma ‘hayır' diyerek karışmalarının en büyük nedenlerinden birisinin ise İstanbul'da yapımı devam eden 3. havaalanı olduğunu ifade etti. "Bu referandum bizim dışımızdakileri de bazı bakımlardan rahatsız ediyor" diyen Bakan Avcı şunları söyledi:

"Biz bugüne kadar pek çok seçim yaptık Türkiye'de. Sadece cumhuriyet döneminde değil 1876'dan beri Osmanlı döneminden beri seçimler yapılır. Bu seçimin ayrı bir özelliği var. Geçmiş seçimleri biz kendi aramızda yapıyorduk ‘evet' diyenler ‘hayır' diyenler. A partisi B partisi tartışırız, görüşürüz bunları kendi aramızda böyle yapıyorduk. Şimdi dışarıdan karışmalar başladı. Bu referandumun ayrı bir özelliği var. İsveç'teki gazete Türkçe manşet atıyor ‘hayır' diyin diye. Almanya'daki gazete ‘hayır' diye manşet atıyor. Size ne? Bu referandum bizim dışımızdakileri de bazı bakımlardan rahatsız ediyor. Bu rahatsızlığın bir örneğini vereyim, aranızda da seyredenler vardır bir televizyon belgeseli Türk televizyonunda gösterildi ama Hollanda yapımı bir belgesel. Hollandalılar bir belgesel yapmışlar bir havaalanından bahsediyorlar, ‘Hollanda'da ki bu havaalanı şöyle güzeldir böyle güzeldir.' Havaalanı Amerika'dan, Avrupa'ya, Avrupa'dan Asya'ya gidecekler. Schiphol diye bir havaalanından bahsediyor belgeselde. Fakat diyor ‘Türkler şimdi İstanbul'da büyük bir havaalanı yapıyorlar. Dünyanın en büyük havaalanı olacak ve o havaalanı hizmete girdiği zaman işte bu havaalanı Schiphol bir köy meydanına dönecek. Sadece Schiphol değil, Frankfurt Havaalanı, İngiltere'deki Hitrov Havaalanı, Brüksel Havaalanı da bundan çok büyük zarara uğrayacak' diyor. Çünkü İstanbul coğrafi itibariyle çok daha merkezi bir yerde uzak doğudan, Avrupa'ya, Avrupa'dan, uzak doğuya, Amerika'ya gidenlerin hepsinin uğrak yeri en ekonomik en optimum yer İstanbul Havaalanı olacak hava yolları oraları tercih etmeye başladığı zaman Brüksel, Frankfurt, Hitrov Havaalanları ciddi gelir kaybına uğrayacaklar. Ama bizimki iyice köy havaalanına dönecek. Belgesel aynen bunu anlatıyor."

"CNN VE BBC, HOLLANDA'DA YAŞANANLARI GÖRMEDİ"

Hollanda'da yaşananlara dünyanın en büyük yayın kuruluşları arasından gösterilen CNN ve BBC gibi medya organlarının bakış açılarını değerlendirerek devam eden Bakan Avcı, aynı yayın kuruluşlarının İstanbul Taksim'deki, Gezi parkı eylemlerinde yaptıklarını da hatırlatarak bazı örnekler verdi. Bakan Avcı, "Şimdi ben bunu izlerken hatırlarsanız gezi olaylarında gezicilerin sloganlarından biriside ‘3. havaalanına hayır, 3. köprüye de hayır' biz o zaman diyorduk ki dış güçlerin parmağı var, gezicileri birileri tahrik ediyorlar. İşte Almanya'dan destek alanlar buradaki sivil toplum kuruluşları, vakıflar üzerinden bağlantılar falan onlar biliniyordu. Ama ben bu kadar iç içe olduklarını belgeseli izlerken her şey yerine oturdu. Üstelik o olayların bir özelliği de vardı gezi olayları başlamadan önce Taksim'de şurada burada bazı uluslararası medya kuruluşları CNN İnternational, BBC canlı yayın arabalarıyla üslendiler, kameralarını yerleştirdiler, canlı yayın yaptılar. Rotterdam Konsolosluğu önünde gariban Türkler elinde bayrakla ne şiddet var, ne yakma var, ne yıkma var sadece orada kendi ülkesinden gelmiş bir bakanı desteklemek için orada slogan bile atmıyorlar. Gördünüz nasıl bir şiddetle atlarla köpeklerle üzerlerine saldırdılar hemen CNN İnternational açtım ‘bakalım bunu veriyorlar mı? diye, o sırada yeni bir makyaj malzemesi çıkmış onun tanıtımını yapıyordu. Görmedi olanı halbuki dünyanın neresinde olursa olsun bu olaydır haberdir. İstanbul'a geliyorsun Taksim olayları sırasında canlı yayın yapıyor Rotterdam'da masun insanların üzerine köpekleriyle saldırıyor, polis olağanüstü bir şiddet uyguluyor sen bunu görmüyorsun. Biz inşallah 16 Nisanda milletçe kalbimize gönlümüze danışacağız ve oyumuzu ona göre kullanacağız" şeklinde konuştu.

Bakan Avcı, buranın ardından ilçedeki termal otellerden birine geçerek burada da çalışanlar ile bir araya gelerek 16 Nisan referandumu ile ilgili açıklamalarda bulundu.