Baharın gelmesiyle alerjiler artış göstermektedir. Bunun nedeni çimen, çiçek ve ağaçlarda polenlerin oluşması ve rüzgarın etkisiyle havada uçuşarak, kilometrelerce mesafeyi kat etmesidir. Bu polenlerin etkisiyle bahar alerjisi denilen tablo oluşmaktadır. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Hasan Eraydın bahar alerjisi hakkında bilgi veriyor!

Bahar alerjisi belirtiler nelerdir?
Bahar alerjisi birkaç farklı klinik şekilde kendini gösterir. En sık görüldüğü şekil burun ve göz alerjisinin birlikte görüldüğü şekildir. Bu şekle saman nezlesi ve göz nezlesi de denir. Bu durum hapşırık, gözlerde sulanma, kızarma ve kaşıntı, burunda akıntı ve tıkanıklık, geniz akıntısı şeklinde kendini gösterebilir. Bir diğer tablo deride kızarıklık ve kaşıntı şeklinde oluşan egzema benzeri deriden kabarık lezyonlardır.

Alerjik astım hastalarının da bu dönemde polenler nedeniyle şikayetlerinde artma olması muhtemeldir. Genellikle hafif bir burun akıntısı ve kuru öksürük şikayeti görülebildiği gibi, öksürük, hırıltı ve nefeste daralma ile kendini gösteren ataklar oluşturabilir.

Bahar alerjisi olanlar nelere dikkat etmeli?

• Bahar alerjisinin tedavisinde diğer alerjik hastalıklar için de söylenebilecek etkenden (polen) korunma ilk sırada geliyor. Bunun yanında yapılması gerekenler;
• Evde tüylü hayvan bulunmamalı ve bitki yetiştirilmemelidir
• Sigara içilmemeli, sigara dumanından uzak durulmalıdır
• Havası kuru olan evlerde hava nemlendirici cihazlar kullanılmalı
• Polen uçuşma dönemlerinde araba camları kapalı halde seyahat edilmeli, araç klima filtreleri düzenli periyotlarla değiştirilmeli
• Evlerde polen filtresi bulunan klima cihazları tercih edilmelidir
• Evde tozları daha kolay barındıracak, halı,kilim vs eşyalar kullanılmamalıdır
• Özellikle polenlerin yoğun olduğu öğlen saatlerinde dışarı çıkılmamalıdır
• Dış ortamda maske kullanmak, dışarıdan içeriye girildiğinde duş almak yararlı olabilmektedir

Bahar alerjisi tedavisi nasıl yapılır?
Bahar alerjisinin tedavisinde antihistaminik ilaçlar denilen grup tedavide sıklıkla kullanılır. Bunun yanında burun ve göz semptomları için çeşitli burun spreyleri ve göz damlaları kullanılmaktadır. Diğer tedavi seçeneklerinden yeterli cevap alınamadığında ise alerjene duyarsızlaştırma (hiposensitizasyon) ya da alerji aşısı denilen yöntem kullanılabilmektedir. Ama yine de daha önce belirtildiği üzere; bahar alerjisine karşı mücadelede tüm bu tedavi seçeneklerine göre öne çıkan etkenlerle karşılaşmanın minimuma indirilmesidir.