3 gün boyunca devam edecek dev organizasyonun yapıldığı Swissotel’de sorularımızı yanıtlayan Avrupabirliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, toplantının İstanbul’da yapılmasının “Son derece normal” olduğunu dile getirerek, “Esas önemli bir mesele, Sayın Başbakanımız ‘Daha da gitmem Davosa’ dedikten sonra Davos’un buraya gelmesi. Bu da bizi gururlandırıyor” diye konuştu.

“DAVOS DIŞINDA 5 KITANIN BULUŞTUĞU İLK FORUM”

Forumun 5 kıtanın buluştuğu Davos dışında ilk forum olduğuna dikkat çeken Bağış, şunları söyledi: İçinden nehir geçen çok şehir var, ancak içinden deniz geçen tek şehir İstanbul. Aynı zaman iki kıta üzerindeki tek şehir. Bizans, Roma, Osmanlı gibi imparatorluklara ev sahipliği yapmış medeniyetler başkenti aynı zamanda Avrupa’nın kültür ve spor gibi pek çok konuda önde gelen bir merkezi.

“ATAŞEHİR’İN DÜNYA EKONOMİSİNE HÜKMEDECEĞİNİN SİNYALLERİ”

Egemen Bağış, önümüzdeki yıllarda da İstanbul’un dünyanın en önemli finans merkezlerinden biri olacağını söyleyerek, “Bunlar, Ataşehir’in dünya ekonomisine nasıl hükmedeceğinin öncü sinyallerindendir. Bizim için ev sahipliği yapmak son derece mutluluk verici” dedi.

ZİRVEYE SAATLER KALA GÜLER SABANCI'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Zirvede eşbaşkanlık yapan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, yarın sabahki 6 eşbaşkanın birlikte yapacağı açılış basın toplantısı öncesinde eşbaşkanlar olarak bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını belirterek zirve öncesinde şu açıklamaları yaptı:

Dünya Ekonomik Forumu yönetimi, katılımın bölgesel dağılımından ve yönetici profilinden çok memnun olduklarını bize iletti.

Zirveye bin üst düzey yönetici katılıyor. Bunların % 50'si Ortadoğu ve Afrika bölgesinden % 50'side Avrasya bölgesinden. Bu dengeli dağılımdan oldukça memnunlar. Ayrıca zirveye binin üzerinde talep olduğunu belirten Güler Sabancı, Dünya Ekonomik Forumu yönetimi bu ilgiden oldukça memnun. Gösterilen yoğun ilgi Türkiye'nin bölgesinde giderek artan gücünü gösteriyor.Bu oldukça memnuniyet verici açıklamalarını yaptı.

Resmi açılış öncesi bugün yapılan panellerde ‘Cinsiyet ayrımcılığı’ tartışıldı. Kadının istihdama katılımının artırılması, fırsat eşitliği gibi konular masaya yatırıldı.

Dünyanın dört bir yanından çok sayıda üst düzey ismin katılacağı Zirve için İstanbul'a gelmeye başlayan katılımcılar kayıt işlemlerini yaptırıyor. Dünya Ekonomik Forumu’nun güvenlik işlerini yürüten Securitas şirketi de Zirve’nin yapılacağı otelde yoğun güvenlik önlemleri aldı.

ZİRVEYE KATILIM BEDELİ

Zirveye katılım ücreti kişi başı 5500 İsviçre Frangı. Yaklaşık 11 Bin TL.

YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Girişler, güvenlik şirketinin otelin ana giriş kapısının yanında kurduğu özel güvenlik noktasından yapılıyor. Otele girişin ardından oturumların yapıldığı bölüme geçmek için yeni bir güvenlik noktasından geçilmesi gerekiyor.

Securitas görevlileri burada, katılımcıların kimliklerini tek tek kontrol ederek, geçişlerine izin veriyorlar.

AÇILIŞI ERDOĞAN YAPACAK

Yarın Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile saat 10.00’da Zirve’nin açılışınının yapılması bekleniyor. Yarınki açılış öncesi de bu akşam AB Bakanı ve Başmüzakerece Egemen Bağış katılımcılara bir açılış resepsiyonu veriyor.

SABANCI VE KENT EŞBAŞKAN

Zirvenin eş başkanlığını çok sayıda isim birlikte üstleniyor. Türkiye’den Sabancı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı’nın ve Türk profesyonellerinin dünyadaki en önemli temsilcilerinden Coca Cola Company’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Muhtar Kent’in aralarında bulunduğu eş başkanlar şöyle:

"EMBRAER’in CEO’su, Frederico Curado, National Bank of Kuveyt’in CEO’su İbrahim Dabdoub, Vestas Systems’ın CEO’su Ditlev Engel, VTB Bank CEO’su Andrey Kostin ve Eni’nin CEO’su Giuseppe Recchi."

RAKAMLARLA DÜNYA EKONOMİK FORUMU İSTANBUL ZİRVESİ

İstanbul'da yarın ve 6 Haziran tarihlerinde yapılacak Dünya Ekonomik Forumu Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya Zirvesi, 1971 yılında İsviçre'nin Genova kentinde kurulan organizasyonun 42 yıllık tarihinde en geniş coğrafyayı kapsayan özel zirve olması sebebiyle bir ilk.

Azerbaycan, Gürcistan ve Tunus'un aralarında bulunduğu 20 ülkeden en yüksek seviyede 50 hükümet temsilcisinin toplantıya katılması bekleniyor. İki gün boyunca sürecek oturumlara dünyanın dört bir yanından 650 iş dünyası temsilcisi, 180 Üst Yönetici katılacak. Toplantıya ayrıca 70 farklı ülkeden toplam 80 genç küresel liderin katılımı olacak.

SABANCI VE DOĞUŞ HOLDİNG'DEN İSTİHDAMA DESTEK SÖZÜ

Zirvenin ilk gününde gerçekleştirilen oturumlardan birine katılan Kadın ve Aileden Sorumlu Bakan Fatma Şahin başkanlığında, Kadın ve Erkek İstihdamının Arasındaki Farkın üç yıl içinde yüzde 10 azaltılması için yeni bir girişim başlatılma kararı alındı.

Kamu ve özel sektör işbirliğinin maksimum düzeyde sağlanması amacıyla Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ve Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk’in başkan yardımcılığını üstlenme kararı alınan girişim için bakanlık önümüzdeki günlerde eylem planı açıklayacak.

Girişimin eylem planıysa Dünya Ekonomik Forumu bünyesinde gerçekleştirilen oturumda dile getirilen öneriler göz önüne alınarak şekillendirilecek.