Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AB'nin bir barış projesi olduğunu ve bu projenin Türkiye'nin AB'ye üye olmasıyla tamamlanacağını söyledi.

Macaristan Dışişleri Bakanı Janos Martony'nin
resmi davetlisi olarak Macaristan'da bulunan Bağış, Macaristan Dışişleri Enstitüsünde ''Referandum sonrası AB üyelik sürecimiz'' konulu bir konferans verdi.

Bağış, konuşmasında Macaristan'ın Türkiye'nin AB üyelik sürecini destekleyen ve bu desteğini de açıkça söyleyebilen ülkelerden biri olduğunu belirterek, AB içindeki bazı siyasilerin iç politikaya yönelik hesapları nedeniyle Türkiye'nin üyelik müzakere sürecini tıkamaya çalıştığını ifade etti.

''AB, Türkiye'nin diyetisyenidir'' diyen Bağış, üye 27 ülkenin müzakere süreçlerinde uygulanan reçetenin Türkiye tarafından da aynen uygulanacağını belirtti.

Başmüzakereci Bağış, son yapılan anayasa değişikliklerinin Türkiye'yi AB'ye biraz daha yakınlaştırdığını belirterek, 12 Eylülde yapılan referandumda halka tercihinin sorulduğunu, Türk halkının da AB standartlarını tercih ettiğini söyledi.

Dünyadaki önemli enerji kaynaklarının çoğunun Türkiye'nin doğusu ve güneyinde bulunduğunun altını çizen Bakan Bağış, ancak Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin engellemeleri nedeniyle Türkiye'nin enerji faslını açamadığından yakındı.

Osmanlı İmparatorluğu'nun en zayıf döneminde Batılıların ''Avrupa'nın hasta adamı'' benzetmesi yaptığını anımsatan Bağış, ''Dikkatinizi çekiyorum Asya'nın değil, Avrupa'nın... Şu anda Türkiye, en zengin dönemini yaşıyor. AB'ye ciddi katkı sağlayabiliriz '' diye konuştu.

Bağış, konferansta, Türkiye'deki Anayasa değişiklikleriyle ilgili ayrıntılı bilgiler verdi.

Türkiye'nin AB'den isteklerini sıralayan Bakan Bağış, Türkiye'nin adil bir müzakere süreci, teröre karşı mücadelede etkin işbirliği ve destek, hakkaniyetli vize uygulamaları, Kıbrıs konusunun müzakere sürecini tıkamaması ve AB Konseyi toplantılarına davet edilmesini talep ettiklerini söyledi. Bağış, AB'nin bir barış projesi olduğunu, projenin Türkiye'nin üye olmasıyla tamamlanacağını belirtti.

Bağış, Türkiye'nin komşu ülkelerle ilişkilerini geliştirmesinin AB üyeliğinden vazgeçtiği anlamına gelmeyeceğini kaydetti.

Türk limanlarının Rum gemilerine açılmasıyla ilgili bir soruyu yanıtlayan Bağış, Rum kesimine Türk limanlarını açmaktan mutluluk duyacaklarını belirtti.

-BAĞIŞ MACARİSTAN PARLAMENTOSU'NDA

Başmüzakereci Bakan Bağış, Macaristan Parlamentosunda da Macar milletvekilleriyle bir araya geldi.

Macar-Türk Parlamentolararası Dostluk Grubu Eşbaşkanı Tamas Hegedüs ve diğer partilerin milletvekilleriyle görüşen Bağış, Macar milletvekillerinden, 2011 yılında başlayacak olan Macaristan'ın AB Dönem Başkanlığı sırasında Türkiye'ye destek vermelerini istedi.

-SON BUDİN VALİSİNİN MEZARINI ZİYARET-

Bağış, Türkiye'nin Macaristan Büyükelçisi Hasan Kemal Gür ve beraberindeki heyetle Budin Kalesi'ni ve kale içinde mezarı bulunan Osmanlı İmparatorluğu'nun son Budin Valisi Abdurrahman Abdi Paşa'nın mezarını ziyaret etti. Son Budin Valisi'nin mezarı başında dua eden Egemen Bağış, Macarların Abdrurrahman Abdi Paşa'nın mezar taşına yazdığı ''Kahraman Düşmandı, Rahat Uyusun'' yazısını okurken duygulandı. Bağış, Macarların gösterdiği hoşgörünün tüm dünyaya örnek teşkil etmesi gerektiğini söyledi.

Bakan Bağış, yarın sabah Macar medya mensuplarıyla bir araya gelerek sorularını yanıtlayacak. Bağış ve beraberindeki heyet daha sonra Türkiye'ye dönecek.

A.A.