ABD'deki Maryland Ulusal Enstitüsü direktörlerinden Dr. Nora Volkow, tatlı ve abur cuburun bağımlılık yaptığını açıkladı.


Dr. Nora Volkow'a göre; şekerli gıdalar ve fast food ürünlere karşı koyamamanın sebebi, bu ürünlerin bağımlılık yaratarak, mideden gelen kimyasal sinyaller ve beyindeki zevk merkezi arasındaki dengeyi bozması.

Daily Mail'e konuşan Dr. Volkow, mide ve beyin arasındaki dengenin nasıl bozulduğunu şu sözlerle anlattı:
"Mide belirli bir sınırı geçtikten sonra gerilir ve gerilmeyle birlikte tokluk hissi tetiklenir. Bu noktada yemek yemeyi durdurmak için mide, beyine sinyaller gönderir.

İkinci sistem ise beyindeki, son derecede karşık sistemdir. Yemek yeme eğilimini ve gıdalardan alınan keyfi düzenler. Her iki sistem birbiri ile binlerce yıldır uyum içinde çalışırken, tatlı ve abur cubur ürünlerdeki artış bu dengeyi bozdu. Tok olsanız bile verdiği keyif nedeniyle bu ürünleri tüketmek istiyorsunuz."

Dr. Volkow'a göre; bu tür gıdalar sigara, alkol ve uyuşturucu gibi bağımlılık yapıyor. Bu nedenle tatlı, dondurma gibi bol şeker içeren gıdalar, fast food ve abur cubur ürünlerden uzak durmak kolay olmuyor.