SSK eski Genel Müdürü, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın Bağ-Kur borçlusu olduğunu ortaya çıkardı. Kılıçdaroğlu, 1987 tarihinde Bağ-Kur"a kayıt olan Erdoğan"ın, Mayıs 2008 itibarıyla kuruma 2 bin 291 YTL borcu bulunduğunu söyledi. CHP yöneticileri, Erdoğan"ın bir sosyal güvenlik kurumuna borcu bulunmasına rağmen geçen yıl Emekli Sandığı"ndan nasıl emekli olabildiğini araştırıyor.

2 yıl Bağ-Kur"lu kaldı

Kılıçdaroğlu, VATAN"a yaptığı açıklamada, Başbakan Erdoğan"ın “0522030556” numarasıyla kayıtlı olduğu Bağ-Kur"daki borç durumunu belgelediğini belirtti. Elindeki belgeye göre, Erdoğan"ın 1 Ocak 1987"de Bağ-Kur"a kayıt yaptırdığını belirten Kılıçdaroğlu, “Erdoğan, 1987"de İstanbul Beyoğlu"nda kayıtlı Sigorta Eksperleri Cemiyeti"nde "işveren" görünüyor. Eğer bu cemiyetin bir tane lokali ya da satış bölümü bile olsa Bağ-Kur kaydı gerekir. Erdoğan da buna göre Bağ-Kur"a kayıt yaptırmış” diye konuştu.


2 kurumda kayıt olmaz

Erdoğan"ın aynı dönemde SSK"lı da olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, “Ama hem SSK hem Bağ-Kur kaydı olmamalı” dedi. Kılıçdaroğlu, “Bağ-Kur"lu olduktan sonra SSK"ya devir olmalıydı ama yapmamışlar. Başbakan her ikisinde de kaydını sürdürmüş. Kendisi kurumları uyarmamış, yanlış yapmış. Resmi kayıtlara göre 2 yıl süreyle Bağ-Kur"da kaydı bulunuyor. 1 yıl, 11 ay, 30 günlük de hizmet süresi var” şeklinde konuştu.

Başbakan"ın Bağ-Kur ile olan ilişkisini Sosyal Güvenlik Kurumu"na (SGK) bildirmediği için böyle bir karışıklık olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“Erdoğan, Bağ-Kur"a tabi olarak çalışmış, ama bu döneme ait sigorta primlerini yatırmamış. Daha sonra SSK"lı işçi olarak çalışmış, oradan emeklilik hakkını elde etmiş. Ama bir kişiye emekli aylığı bağlanabilmesi için tüm sosyal güvenlik kuruluşlarına borçlarının ödenmesi gerekiyor. Bağ-Kur"daki borcundan ötürü SGK"nın bilgi sahibi olmadığı anlaşılıyor. Normalde Başbakan"ın emeklilik dilekçesini verirken Bağ-Kur"daki hizmetini hatırlatması gerekirdi. Bunu yapmadığı için SGK, Başbakan"ın Bağ-Kur"a tabi hizmetini bilmiyor. Bağ-Kur"la ilişki kurulabilseydi Başbakan, SGK"dan emekli olamazdı. Başbakan"ın borcunu derhal faiziyle birlikte ödemesi lazım, doğru ve şık olanı budur” dedi. “Bağ-Kur borcu olan sıradan vatandaşlara devlet tarafından haciz uygulaması yapılıyor. Ama Erdoğan"a yapılmıyor” diyen Kılıçdaroğlu, “Konuyu Meclis gündemine getireceğiz” ifadesini kullandı.

Bağ-Kur borcunun tahsil edilmesi gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

“Normal şartlarda Başbakan Erdoğan"a önce icra yoluyla bir uyarı yazısı gönderilmeli ve 10 günlük süre verilmeli. Bu süre içerisinde borcunu yasal faizi ile ödemezse, o zaman icra yoluyla borç tahsil edilmeli. Bu arada hakkında mal beyanında bulunmamaktan dolayı dava da açılmalı. Bunun sayısız örneği var. Binlerce Bağ-Kur"lu bu yüzden icralık oldu.”
Vatan