Adana'da, geçirdiği çocuk felci nedeniyle felç kalan Şengül Manav (45), babasından kalan ve bugün aylık 180 TL olan yetim maaşı uğruna önce aşık olduğu kişi tarafından kandırıldı, şimdi sosyal güvencesi olduğu gerekçesiyle vakıf yardımını alamamaktan yakınıyor.

Merkez Seyhan ilçesinin Yeşiloba Mahallesi'nde, kiralık, tek odalı bir evde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yardımına muhtaç yaşayan Şengül Manav, gençlik yıllarında mahallede görüp aşık olduğu bir gencin bütün hayatını kararttığını anlattı.

Babasını 8 yaşındayken kaybettiğini, annesi ve 5 kardeşinin aşık olduğu gençle evlenmesine izin vermediğini, buna rağmen tüm ailesini karşısına aldığını söyleyen Şengül Manav, şöyle devam etti:

''Mahallemizde bir görüşte aşık olduğum kişinin bir yalancı olduğunu öğrendiğimde çok geç kalmıştım. Bana bir fabrikada çalıştığını söyleyen kişiyle hayal ettiğim beyaz gelinliği bile giymeden evlenmeye razı oldum. İmam nikahı yaptık, daha sonra resmi nikah yaptıracağını söyleyip beni kandırdı.

Evliliğimizin ilk haftasının sonunda eve bir kadın ve çocuk getirip (bu benim kız kardeşim o da çocuğu bizimle kalacak) dedi. Daha sonra öğrendim ki o kadın kendisinin resmi nikahlı karısıymış. Adının Ayşe olduğunu öğrendiğim bu kadını (ben sakat bir kadın buldum, babasından öksüz maaşı alıyor, o maaşla birlikte geçinip gideriz) diyerek kandırmış, o da çaresiz kabul etmiş.

Ben her şeye rağmen evlendiğim o kişiye (senin çocuğun var, o çocuk babasız büyümesin, ben aranızdan çekilirim) dedim, ancak, beni bırakmadı. Babamdan kalan emekli maaşımı aldığım gün beni koltuk değneklerimle dövdü. 4 TL maaşı elimden almak için ağzımı, yüzümü kanlar içinde bıraktı. Kısacası o büyük aşkım 15 gün sürmüştü. Daha sonra bir de eve yabancı erkekler gelmeye başlayınca aynı gün evi terk ettim. Önce köydeki ablama gittim, ama ablam benim hatalarımı sık sık yüzüme vurduğu için dayanamayıp halamın evine sığındım. Bu sırada hamile olduğumu öğrenince kimseye yük olmamak için tek odalı bir ev tuttum.''

''BABASININ MAAŞI YÜZÜNDEN''
Şengül Manav, binbir güçlükle tek başına büyüttüğü kızının bugün 14 yaşına geldiğini belirterek, ''Şu anda ayda 180 TL babamdan maaş alıyorum. Bu maaş yüzünden kızımın babası beni kandırmıştı, şimdi yine bu maaş yüzünden devlet yardımı alamıyorum. Oturduğum evin kirası aylık 115 TL. Maaşımdan her ay geriye 65 TL kalıyor. Bu parayla karnımızı mı doyuralım, elektrik, su faturası mı ödeyelim? Nereye gitsem babamdan aldığım üç kuruş maaşı gerekçe gösterip beni geri çeviriyorlar'' dedi.

Şengül Manav, 15 yıldır tek başına mücadele ettiğini, bu süre zarfında sadece geçen ay Seyhan Kaymakamlığının evinin bir yıllık kira bedelini karşıladığını belirterek, ''Allah Kaymakamımızdan, devletimizden razı olsun. Sosyal güvencem var diye bana başka yardım yapmıyorlar. Ama sormak istiyorum bu kararı alanlara iki insan ayda 180 TL ile kiralık evde nasıl geçinsin. Gelecek yıl ev kiramı nasıl karşılayacağım. Bizim sesimizi birileri duymalı'' diye konuştu.

SEVCAN BABASININ FOTOĞRAFINI BİLE GÖRMEDİ
Anne Şengül Manav, kızı okula başladığında nüfus cüzdanını kendisi adına çıkardığını belirterek, şunları söyledi:

''Kızım babasının fotoğrafını bile görmedi. Evden ayrıldıktan sonra onu bir daha ne gördüm ne de nerede olduğunu biliyorum. Zaten bilsem de değişen bir şey olmaz. Geçinemediğimiz için komşulardan 5-10 TL para istiyorum, ama nereye kadar. Kızımı bakamadığım için yurda vermeye de anne yüreğim razı olmadı. Tek istediğim ilköğretim 8'inci sınıfa giden kızımı devletimizin desteği ile kimseye muhtaç olmadan okutmak, kendi ayaklarının üzerinde durmasını sağlamak.''

GAZETEPORT