Akciğer ve böbrek rahatsızlığı nedeniyle 86 yaşında vefat eden gazeteci-yazar Şiar Yalçın"ın cenazesi, Ankara"da gözyaşlarıyla toprağa verildi. 15 yıl önce ölen annesi Aliye Nazlı"nın mezarına defnedilen Yalçın"ın cenazesine, babasının idam kararını veren dönemin İstiklal Mahkemesi Başkanı Kılıç Ali'nin oğlu ve Şiar Yalçın'ın can dostu olan Gazeteci-yazar Altemur Kılıç, eşi Güzide Kılıç ve yazar Yalçın Küçük de katıldı.

Cumhuriyet Gazetesi'nde bir dönem briç ve bulmaca köşeleri hazırlayan gazeteci-yazar Şiar Yalçın için Kocatepe Camisi"nde cenaze töreni düzenlendi.

Cenazeye Şiar Yalçın'ın ailesi ve yakınlarının yanı sıra, kalabalık bir topluluk katıldı. Öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından Şiar Yalçın, Cebeci Asri Mezarlığı"nda annesi Aliye Nazlı"nın mezarına defnedildi.

"BABAM İDAM KARARINI VERMİŞTİ"

Şiar Yalçın'ın babası, Osmanlı döneminin Maliye Nazırı Cavit Bey, 1926"da Atatürk"e İzmir"de suikast girişimi olayıyla ilgili olarak, İstiklal Mahkemesi tarafından idama mahkum edildi. Cavit Bey hakkında idam kararını ise, gazeteci-yazar Altemur Kılıç"ın babası İstiklal Mahkemesi Başkanı Kılıç Ali verdi.

Gazeteci-yazar Altemur Kılıç, Şiar Yalçın"ın cenazesinde gözyaşlarını tutamazken, “Babam, onun babasının idam fermanını veren kişiydi. Ancak 80 yıldır hiç dostluğumuz bozulmadı. Kendisine "Altemur"un babası, babanın ölüm hükmünü imzaladı. Onunla nasıl dost olursun?" diye soranlara Şiar, "Babasını bağışlamam ama Altemur benim can dostum" derdi. Asıl büyüklük onundu. Sonuna kadar, Şiar"la beni hiçbir şey ayıramadı. 80 yıldır aramıza hiçbir şey girmedi. Şimdi ölüm ayırdı. Canımdan can koptu” dedi.

ŞİAR YALÇIN

İstanbul"da 25 Ekim 1924"de doğan Şiar Yalçın, ilkokulu İstanbul English High School"da, lise öğrenimini Robert Koleji"nde tamamladı. İstanbul Hukuk Fakültesi'nden 1949 yılında mezun olan Yalçın, bir süre Pınarhisar ilçesinde hakimlik yaptı. Doktora öğrenimi için Paris"e giden ve 5 yıl Fransa"da kalan Yalçın, yurda dönüşünde 8 yıl süreyle İstanbul, Finike, Koyulhisar ve Kemah"ta savcılık yaptı. 1970 yılında, Akşam Gazetesi"nde yayınlanan yazılarından dolayı politikayla uğraştığı gerekçesiyle Yüksek Savcılar Kurulu kararıyla meslekten çıkarılan Yalçın, bir süre TRT"de çevirmen olarak çalıştı. 12 Mart döneminde tutuklanmasının ardından bu görevine de son verilen Yalçın"ın yayınlanmış 50 kadar çevirisi bulunuyor. İngilizce, Fransızca, İspanyolca, İtalyanca, Almanca, Latince ve Farsça bilen Şiar Yalçın, satranç, briç ve bulmacaya olan ilgisiyle tanınıyordu. Bir dönem Cumhuriyet Gazetesi"nin pazar ekinde briç köşesi de hazırlayan Yalçın'ın, briçle ilgili "A"dan Z"ye Briç", "Briçinizi Sınayın", "Süper Beşli Majör", "Şlem (Bütün Briççiler İçin)" ve "Yeni Beşli Majör" adlı kitapları bulunuyor. Türkçeye verdiği önem ve bu konudaki yazılarıyla da dikkat çeken Şiar Yalçın"ın, bir de "Doğru Türkçe" adlı kitabı bulunuyor.