Can HACIOĞLU / ESKİŞEHİR (AHT)

ESKİŞEHİR ’de şizofreni tedavisi gördüğü belirtilen Mimar Mithat Cingi (38), ilaçlarını içmeyince cinnet geçirdi. Cingi, ikisi de profesör olan anne ve babasını tüfekle öldürdükten sonra intihar etti. 

‘İLAÇLARIMI İÇMEDİM’
Korkunç olay Odunpazarı İlçesi’nde dün gecemeydana geldi. Kendisine aitmimarlık bürosu bulunan, şizofreni hastası Mithat Cingi (38), saat 24.00 sıralarında Eskişehir Özel Medline Hastanesi’nde Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı olarak çalışan babası Prof. Dr. Emre Cingi’yi (71) cep telefonundan arayıp “Baba 2 gündür ilaçlarımı içmedim. Böyle yaşamak istemiyorum. Tüfekle kendimi öldüreceğim” dedi. 

KAPIYI AÇMADI
Bunun üzerine Prof. Dr. Cingi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi olan eşi Prof. Dr. Munise İpek Cingi ’yi (63) de yanına alarak, oğlunun tek başına kaldığı eve gitti. Cingi çifti, daha önce de intihar girişiminde bulunan ancak vazgeçirdikleri oğullarının evinin kapısını çaldı. Ancak oğulları, kapıyı açmadı. Cingi çifti, yardımedebileceği umuduyla oğullarının komşusu olan Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Psikiyatri Bölümü’nde görevli Prof. Dr. Cem Kaptanoğlu ’na gidip durumu anlattı ve oğullarını ikna etmesini istedi. Ancak defalarca aranmasına rağmen Cingi telefonunu açmadı. 

ÇİLİNGİRİ KORKUTUP KAÇIRDI
Cingi çifti, oğullarının evine girebilmek için bu kez çilingir çağırdı. Çilingir kapıyı açmak üzereyken Mimar Cingi, onu tüfekle korkutup kaçırdı. Cingi çifti son çare olarak 112 Acil Servis’i arayıp yardımistedi. Bir süre sonra Mithat Cingi, kapıyı açması için yalvaran anne ve babasının eve girmelerine izin verdi. Ancak daha girişindeyken elindeki çift kırma tüfek ile babası Emre Cingi’ye ateş etti. Göğsünden vurulan ve “Vurdun beni” diye feryat eden talihsiz adam giriş kapısında yere yığıldı. “Dur yapma” diye bağıran anne Munise İpek Cingi de oğlu tarafından kafasından vurularak öldürüldü. 

KAFASINA ATEŞ ETTİ
Mithat Cingi, daha sonra evinin üst katındaki yatak odasına çıkıp tüfeğine yeni fişek koydu ve kafasına ateş ederek intihar etti. Bu sırada çelik yelekli vemiğferli Özel Harekât polisleri, çelik kapıyı balyozla kırarak eve girdi. Girişte Cingi çiftinin, üst katta ise Mithat Cingi’nin cesedi bulundu. Olayda hayatını kaybeden anne, baba ve oğlu yan yana toprağa verildi.

Hasta yakınları nasıl korunacak?
Dr. Nevzat Satmış (Psikiyatr): “Şizofreni hastaları, kendi zihinlerinde karşısındaki kişi ya da kişilerin kendisine zarar verebileceği şeklinde düşünce biçimleri oluştura bilirler. Bu düşüncelerinin etkisinde kalarak kendileri ve çevreleri için tehlikeli olabilirler. Mutlaka bir doktor kontrolün de ilaçlarını alıyor olmaları lazım. İlaç alındığı sürece saldırganlık tehlikesi ‘Yok’ denilecek kadar azdır. Eğer hasta ‘Beni öldüreceksiniz’, ‘Niye bana bunu yediriyorsun?’, ‘Niye öyle baktın?’ gibi sözler söylerse her an saldırabileceği anlamına gelir. Ailenin hemen doktora götürmesi gerekir. 

Komşuları: Sanki hayata küsmüştü
Korkunç olaydan geriye evin önündeki kan izleri kalırken, komşuları anne ve babasını öldürüp intihar eden Mimar Mithat Cingi’nin sakin görünüşlü biri olduğunu belirterek, “Eve akşamları gelirdi. Sokak ve mahalle sakinleri ile bir iletişimi yoktu. Evine de başkası gelmezdi. Anne ve babasını burada hiç görmedik. Hayata küsmüş bir hali vardı” ifadesini kullandı.