Ergün, “Her türlü desteğe hazırız. Babalar yapmazsa oğulları yapar. Bunu milli mesele olarak görüyoruz” dedi. Sanayi Bakanı Nihat Ergün’le Türk malı otomobilden Ar-Ge desteklerine, eğitimde meslek liselerinin önemine bir dizi konuda sohbet etme imkanı bulduk. Bu kapsamda, ‘Türk malı otomobil’in milli mesele olduğunu belirten Ergün, şu noktalara dikkat çekti:
 
Özel teşvik veririz
 
- Bu isteği biz kendi kafamızdan uydurmuyoruz. Nereye gitsek herkes bunu soruyor. nİşadamlarımız olaya böyle yaklaşmalı. Sayın Başbakan TÜSİAD’da önde gelen işadamlarına, “Babalar burada bu işi yapın” diyerek bu görevi verdi.
 
- Eğer babalar yapmazsa oğulları yapar. Onlar da artık büyüdü. Mesela Doğuş Holding Başkanı Ferit Şahenk de işin bir ‘milli mesele’ olduğunu söylüyor.
 
- Biz bu işin olması için elimizden ne geliyorsa yapacağız. Evet özel teşvik verilmesi gerekiyorsa ki gerekebilir vereceğiz. Bu işi yapana tam destek var.
 
Dünyaya da satarız
 
- Bunun için yasal altyapı uygun. Siyasi kararlılık söz konusu. Bu projeyi bir şirket de yapabilir. Birkaç şirket bir araya gelerek de yapabilir.
 
- Hatta yabancı şirketler de böyle bir projenin içinde yer alabilir. Bizim istediğimiz tümüyle Türkiye’de tasarlanan, geliştirilen ve üretilen bir otomobil markası ortaya koymak.
 
- Yüzde 100 yerli parça kullanımının söz konusu olamayacağını biliyoruz. Ama bu sektörde pazar var. Türk malına ilgi olacağını da düşünüyoruz. Dünyaya da satarız. Kimse merak etmesin.
 
Meslek liseleri önemli
 
- İzmit Teknik Lisesi mezunuyum. Sonradan iktisat okudum. Siyasete atıldım. Bizim sınıf 40 kişiydi. Lastik devlerinden birine yeni buluş geliştiren ve satan var.
 
- Geçtiğimiz günlerde hep beraber buluştuk. Okula gittik. Öğrencilere bakın, aramızda benim gibi bakan olan da var, profesör olan da.
 
- Meslek liselerinin küçümsendiği dönemi kapatmak arzusundayız. Lise eğitiminin yüzde 65’ini meslek liselerine kaydıracağız. nZaten son dönemde otomotiv, tekstil, birçok sektör kendine eleman yetiştirmek üzere bu alanda yatırım yapmaya başladı.
 
Almanya’da KOBİ alınır
 
Almanya’da her yıl 300 bin dolayında KOBİ ya zora giriyor ya da el değiştirmek durumunda kalıyor. Bu şirketlere ortak olunabilir, markaları satın alınabilir.
 
Otomotive yeni yatırım gelecek
 
Bakan Ergün, otomotiv sektörünün 2023’e dönük 75 milyar dolarlık ihracat hedefini anımsatarak şöyle konuştu: “Bu hedefe ulaşılabilmesi için sıfırdan 4-5 yeni otomotiv yatırımının gelmesi gerekiyor. Biz bu yönde işaretleri alıyoruz. Volkswagen ve BMW yavaş yavaş bu noktaya yanaşıyor. Artık burada olmayan otomotiv devleri, ‘Türkiye’ye yatırıma gidebiliriz’ maddesini gündemde tutuyor. Nissan’ın Oyak’la yatırıma gelmesi üzerinde de duruluyor. Hepsiyle yakından ilgileniyoruz.”
 
Artık CNC’leri konuşalım
 
Bakan Ergün, bundan sonra Ankara’da siyasi tezgah değil CNC tezgahlarının konuşulacağını söyledi. Ergün, “Çünkü herkes bir CNC tezgahı daha alma, işini büyütme peşinde” dedi.
bugün