Büyük Menderes havzasının temizlenmesi için Avrupa Birliği (AB), tarafından başlatılan "Türkiye AB katılım öncesi Mali İşbirliği Türkiye Su Sektörü İçin Kapasite Geliştirilme Projesi” kapsamında Türkiye, Hollanda, İngiltere ve Slovakya"dan gelen yaklaşık 45 kişilik heyet Aydın"a geldi.
Aydın"da ilk olarak Vali Mustafa Malay"ı makamında ziyaret eden heyet, proje ile ilgili bilgilendirmede bulundu. Daha sonra Aydın DSİ 21. Bölge Müdürlüğünde gerçekleşen toplantıya katıldı.
5 gün boyunca Büyük Menderes Havzasında çalışmalar yapacak olan heyet Aydın Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi Deşarj noktası, Söke Belediyesi Arıtma Tesisleri, Büyük Menderes Deltası ve Bafa Gölü, Gökgöl gölü, Işıklı Gölü, Uşak Belediyesi Evsel Atık su Arıtma Tesisi, Denizli Sarayköy Jeotermal santrali, Denizli Çürüksu çayı karataş mevkii ile çevrede bulunan arıtma tesislerini ziyaret ederek incelemelerde bulunacak.
Türkiye Su Sektörü İçin Kapasite Geliştirilme” başlıklı Avrupa Birliği Eşleştirme Projesi kapsamında pilot havza olarak seçilen Büyük Menderes nehir havzasının temizlenmesi için 2,5 milyon euroluk projenin 2 bin eurosu eşleştirme projesinde 5 bin eurosu ise tedarik harcamalarında kullanılacak olup projenin tamamlanması için 2 yıllık bir zaman hedefleniyor.
Su yönetimi konusunda AB üyelik kriterlerini Türkiye'de yerleştirmeyi hedefleyen projede pilot uygulama alanı olarak Büyük Menderes Havzası seçildi.
Aydın valisi Mustafa Malay, proje ile ilgili yaptığı konuşmada, suyun hayattır su olmazsa yaşam olmaz, diyerek şunları söyledi, “Su kaynaklarımız giderek azalmaktadır. Nüfusun artması, sanayileşme su kirliliğinin artmasına neden olmaktadır. Su kirliliği ile mücadele sadece yerel düzeyde değil, uluslar arası düzeyde olan bir sorunumuzdur. Su yönetiminin biran önce bir disipline bağlanması gerekir. Büyük Menderes Ege Bölgesinin can damarıdır. Su kirlendiği zaman sebze, meyvelerde kirlenir. Büyük Menderes Afyonkarahisar'dan doğarak, Uşak, Denizli illerinden geçerek Aydın'da de denize dökülen en önemli su kaynağıdır. Hollanda, İngiltere ve Slovakya"dan gelen Ab projesi kapsamında suyun temizlenmesi için ne yapılması gerekiyorsa uzman ekip ve çalışmalar ile gerçekleştirilecek. Bu proje suyun temizlenip yönetilmesi için atılmış olan önemli bir adımdır” dedi.
Heyet Başkanı AB Yerleşik Eşleştirme danışmanı Henk Sterk ise yaptığı konuşmada; Çevre ve Orman Bakanlığı, DSİ ve AB heyetinin ortaklaşa yürüteceği 2 yıl süreli projede 45 kişiden oluşan uzman bir ekibin görev yapacağını belirterek şunları söyledi “Projemizin iki temel amacı var. Bunlardan birincisi, Türkiye'ye AB su yönetimi sistemi konusunda yardımcı olmak. İkincisi de Türkiye"nin yaşadığı su sıkıntısı karşısı yardımcı olmaktır. Proje kapsamında ilk etapta uluslararası alanda ve AB mevzuatına uygun bir uygulama planı oluşturulacak. Büyük Menderes Havzasında yapacağımız incelemeler sonrası edindiğimiz izlenimleri Ankara"ya sunacağız. Bu hafta içersinde çeşitli laboratuarlarda incelemelerde bulunarak, bu tesislerin geliştirilmesi için bizim ne tür katkılarda bulunabileceğimizi tespit edeceğiz. Havzadaki su kalitesini artırılması için pilot bölge ve merkezlerde çalışmalar yapacağız”
DSİ 21. Bölge Müdür Vekili Mehmet Kurugöllü ise, bölge müdürlüğü toplantı salonunda yaptığı konuşmada, “Hayatımızın vazgeçilmez unsurlarından olan su kaynaklarının günden güne azalması ve kirlenme tehlikesi ile karşı karşıya kalınması nedeniyle su kaynaklarının yönetimi, ülke kalkınmasının gerçekleştirilmesi açısından çok büyük bir önem arz etmektedir” dedi.
Kurugöllü konuşmasına şöyle devam etti, “Nehirlerin farklı özelliklere sahip olan çeşitli bölgelerden geçerek akması nedeniyle, su kaynaklarının korunması konusunda yerel olarak farklı tedbirler alınması yeterli olmamaktadır. Su kirliliğinin önlenmesi ve sürdürülebilir su kullanımı ile ilgili çalışmalar gerek ulusal gerekse uluslar arası seviyede yürütülmekte olup AB uyum faaliyetleri de bu çalışmalarımızı hızlandırmıştır. Türkiye"nin Avrupa Birliğine katılım sürecini güçlendirmek ve su sektörüne destek sağlamak için 24 Aralık 2007 tarihinde başlayan Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve 2 yıl sürecek olan bu eşleştirme projesi çerçevesinde Hollanda, İngintere ve Slovakya Cumhuriyeti Çevre ve Orman Bakanlığımıza katkıda bulunacaktır”
Konuşmaların ardından, Çalışma grubu üyeliri kendilerini tanıttı ve heyet daha sonra Büyük Menderes ile ilgili hazırlanan kısa film gösterisini izledi.
Ekip Salı günü Söke"de, Çarşamba günü Uşak"ta, perşembe günü Denizli ili ve pamukkale"de incelemelerde bulunacak.