İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Halkapınar’da SGK ile yarı yarıya sahip oldukları 40 dönümlük arazinin kendilerinden habersiz satışa çıkarılmasına büyük tepki gösterdi: “Bize fes giydirmeye çalışıyorlar. Anadolu’da bir laf var, ‘devlet başa kuzgun leşe’ diye. Devleti devlet yapan, kurumlarının tarafsızlığıdır. Ülke bilincini, millet bilincini o kurumlardan alırsanız, siyasilerin güdümüne koyarsanız, bugünkü hale gelirsiniz” diye konuştu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Halkapınar’da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile yarı yarıya sahip oldukları 40 dönümlük arazinin, kendilerinin haberi olmadan, Büyükşehir’in hisse payı da dahil edilerek satışa çıkarıldığını ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları Merkez Yürütme Kurulu toplantısında konuşan Başkan Kocaoğlu, halen Metro A.Ş.’nin atölyelerinin bulunduğu arazinin 20 dönümünün Büyükşehir Belediyesi’nde, diğer 20 dönümünün de SGK’da olduğunu hatırlatarak, arazinin hepsini satın almak için harekete geçtiklerinde kendilerine haber bile verilmeden, Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan 20 dönümün de eklenerek satışa çıkarılmasının şaşkınlığı yaşadıklarını belirtti.

“İnternet sitesinden öğrendik”

Bahsi geçen alanın ‘belediye hizmet alanı ve bölgesel otopark’ olarak planlarda geçmesine ve yarısının Büyükşehir Belediyesi’nde olmasına rağmen, SGK’nın bu özelliklere hiç değinmeden arazinin tümünü satışa çıkardığını kaydeden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “40 dönümlük arazi için 2.5 – 3 yıldır SGK ile görüşüyoruz. Önce dediler ki, ‘Siz Buca’da konut yaptınız, bize de lojman lazım takas yapalım’. Ama sonra anlaşamadık. Dedik ki, ‘burası bir gün bize çıban başı olacak, en iyisi geri kalan 20 dönümü de satın alalım.’ Almak için başvurduk ve bedelini 32 milyon TL olarak belirledik. 4 Temmuz 2012’de yazı yazdık. Orası zaten planlarda otopark alanı, bizim de Büyükşehir Belediyesi olarak kamulaştırma yetkimiz de var diye 26 Temmuz’da alanı kamulaştırma kararı aldık. Bu kararı almamızın ardından, SGK tarafından 40 dönüm için ‘satış’ kararı alındığı internet sitesinden şaşkınlıkla öğrendik.”

“Ben de devlet kurumu değil miyim?”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“SGK’nın emekli sandığından dolayı iştiraki olan Emek İnşaat, bu arsayı komisyoncu olarak açık artırmayla satmaya karar veriyor ve internet sitesinden ilan veriyor. Daha dün oldu bu olay. Ama bu arsanın yarısının Büyükşehir Belediyesi’nin olduğunu satış ilanına koymuyor.

Hadi onu koymadın, arsanın Belediye Hizmet Alanı olduğunu, bölge otoparkı olduğunu ve orada şu anda İzmir’in can damarı olan metronun konuşlandığını, atölyelerinin bulunduğunu da ilana koymuyor. İnsanları ihaleye sokup fiyatını 32 milyon değil de belki de 100 milyonlara çıkaracaklar. Sonra da bize ‘Buranın bedeli 100 milyon oldu. Alır mısınız?’ diyerek Belediye’ye fes giydirecekler.

Ben de devlet kurumu değil miyim? Bir belediye, belediye hizmet alanını ‘ben alayım’ demişken, fiyatı belirlemişken, biz mahkemeye gitsek 32 milyondan fazla fiyat çıkmayacakken, ipe un sermenin, bu arabanın tekerine çomak sokmanın, projemizi engellemenin, böyle bir düşünceyle hareket etmenin, Anadolu topraklarında, İzmir’de yeri – ruhu var mıdır?”

“Devlet başa kuzgun leşe”

“Böyle devlet yönetilmez, böyle ülke yönetilmez” diye konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Bu akıllarla zarar bir iştir. Devlet kurumları tarafsız olmak zorundadır. Anadolu’da bir laf var, ‘devlet başa kuzgun leşe’ diye. Hükümet ayrı, belediye ayrıdır. Hükümetler ve yerel yönetimler değişir. Ama devlet ayrı bir şey. Devleti devlet yapan kurumlarıdır, kurumlarının tarafsızlığıdır. Ülke bilincini, millet bilincini o kurumlardan alırsanız, siyasilerin güdümüne koyarsanız, bugünkü hale gelirsiniz” dedi.