JİTEM"İN kurucusu Doğan"ın “O adam ölü” dediği Abdülkadir Aygan, devletin Aziz Turan adına verdiği kimlikle İsveç"te yaşıyor: DNA testine hazırım.

JİTEM kurucusu ve Ergenekon sanığı Arif Doğan"ın mahkeme salonunda “Biri çıkmış "adamları öldürdük" falan diyor. Böyle bir şey olamaz. Abdulkadir Aygan"ı ben öldürttüm. Bu adam ölü” açıklaması, gözleri yeniden İsveç"e sığınma talebinde bulunduktan sonra faili meçhul cinayetlerle ilgili verdiği bilgilerle gündeme gelen Abdulkadir Aygan"a çevirdi. Yıllarca PKK bünyesinde faaliyet gösterdikten sonra teslim olan Aygan, kayıtlara "şehit" olarak geçirildikten sonra JİTEM adına sayısız olaya karıştı. "Aziz Turan" kimliğiyle 10 yıl boyunca Diyarbakır ve Burdur Jandarma komutanlıklarında sivil memur olarak çalışan Aygan, JİTEM"den ayrıldıktan sonra Abduldakir Aygan iken nasıl Aziz Turan"a çevrildiğini belgeleriyle ortaya koydu.

Öcalan"ın akrabası

Abdulkadir Aygan, 1958 yılında Şanlıurfa"nın Suruç İlçesi"nin Uzunhıdır Köyü"nde doğdu. Öcalan"ın akrabası olan Aygan, 1977 yılında PKK"ya katıldı. Hilvan ve Siverek bölgesinde faaliyet gösterirken 1980"de yakalanıp 1.5 yıl hapis yattı. 1982"de Kıbrıs"ta askerlik yaparken üniforması ve silahıyla birlikte kaçıp sığındığı Rum kesiminden önce Yunanistan"a ardından Viyana"ya ve Almanya"ya geçti. Daha sonra Lübnan"a gidip PKK"ya katılan Aygan, 1983-85 yılları arasında Kuzey Irak"ta faaliyet yürüttükten sonra örgütten kaçtı.

JİTEM kadrosuna dahil oluşu

Aygan"ın JİTEM serüveni de bu tarihten itibaren başladı. Siirt Alay Komutanlığı"nda JİTEM Komutanı Binbaşı Cem Ersever tarafından sorgulanan Aygan, itirafçı olmaya ikna edildi.

taraf