Söke’de son olarak pamuk üreticisini perişan eden yağmurun ardından kurak geçen sonbahar buğday ve zeytin üreticisini düşündürüyor. 8 Ekim’de metre kareye düşen 220 kg yağmurun ardından günlerdir yağmur olmayan Söke Ovasında kurak geçen sonbaharın olumsuz etkileri her geçen gün biraz daha kendini göstermeye başladı. İki ay aradan sonra gelen az miktardaki yağmur şimdilik bölgede umut oldu.
BUĞDAY ÜRETİCİSİ ENDİŞELİ
Kurak geçen sonbaharın Söke Ovası’nda buğday ekimini olumsuz yönde etkilediği belirtiliyor. Pamukta kötü geçen sezonun ardından çiftçinin buğday ekimine yöneldiğini ancak kurak giden sonbahar nedeniyle toprağın istenilen tava gelmediğini söyleyen Söke Ziraat Başkanı Kemal Kocabaş, buğdayın risk ile karşı karşıya kaldığını söyledi. Kemal Kocabaş; “Pamukta kötü geçen sezonun ardından çiftçimiz buğday ekimine yöneldi. Ovamızda yaklaşık 50 bin dekar alanda buğday ekimi yapıldı. Yağmurun olmayışı buğday ekimi yapan çiftçimizin kafasını karıştırırken, buğday ekimi yapacak olan çiftçilerimizi de endişelendirdi. Ovamızda tarımın her kesimini yakından ilgilendiren kurak mevsimin bir an önce sona ererek, bu yağışların arkasının gelmesini temenni ediyoruz” dedi.
“ZEYTİNDE HAYAL KIRIKLIĞI YAŞANABİLİR”
Söke Ovasında kurak geçen sonbahar da zeytin üreticisinin de büyük zarar gördüğünü söyleyen Tariş Söke Zeytin ve Zeytinyağı Kooperatifi Başkanı Mehmet İz; “Hasat öncesi kurak bir sezonun yaşanması zeytinde ürünün gelişmesi birden durmasına neden oldu. İstenilen büyüklüğe ulaşamayan zeytinde çok ciddi verim kaybı olurken, tane zeytini dalından koparabilmek bile çile oldu. Bir çok zeytin üreticimiz hasat için zeytinliğine henüz inemedi. Eğer yağmurların arakası gelmezse zeytin ve zeytinyağı üretiminde hayal kırıklığı yaşayacağız” dedi.
BARAJLAR VE GÖLETLER’DE YAĞMUR BEKLİYOR
Son yılların en kurak iki aylık periyodunu geride kalması Büyük Menderes Ovasının su depolama ambarları olan baraj ve göletleri de etkilemesi dikkat çekti. Geçtiğimiz yılki döneme göre Akçaova, Çatak, Karacaören, Hıdırbeyli göletlerinin yanı sıra Topçam Barajında su depolamasındaki düşüşler dikkat çekerken, Söke Ovası Sulama Birliği Müdürü Ömer Yıldız; “Önümüzdeki periyotta yağış düzeninin ne olacağını bilemiyoruz, ancak biz her zaman sulama suyunun tasarruflu ve bilinçli olarak kullanılması gerektiğini ifade etmekteyiz. Şu andaki baraj ve göletlerimizdeki mevcut suyun bir risk taşımamasına rağmen tedbirleri elden bırakmamalıyız. Bilinçli ve tasarruflu su tüketimine özen göstermek zorundayız” dedi. 
Geçen yılın Aralık ayında yüzde 49 doluluk oranına sahip Topçam Barajı, bu yılın aynı döneminde yüzde 38 doluluk oranına sahip. Göletlere bakıldığında geçen yıl aralık ayında yüzde 41 doluluk oranına sahip Akçaova Göleti bu yıl yüzde 23; geçen yıl yüzde 48 doluluk oranına sahip Çatak Göleti bu yıl yüzde 30; geçen yıl yüzde 100 doluluk oranına sahip olan Karacaören Göleti bu yılın aynı döneminde yüzde 60 seviyesinde görülüyor. Bugün itibariyle Kemer yüzde 36, Adıgüzel Barajları yüzde 54 doluluk oranına sahipken, geçen yılın Aralık ayı rakamları da bu iki baraj için aynı olarak gözleniyor. Geçen yıl su tutmaya başlayan ve özellikle Söke Ovası’nı yakından ilgilendiren Çine Barajı’nın doluluk oranının ise yüzde 27 olduğu öğrenildi.