Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli"ye göre, diyetteki kişi zevkle tükettiği gıdalardan vazgeçmemeli. Canı çektiğinde, çikolata yiyebilmeli.

Havaların ısınmasıyla birlikte, herkesi bir telaş sardı. Kışın alınan kilolardan bir an önce kurtulma çabası ve yaza formda bir vücutla girme arzusu, yoğun şekilde hissediliyor. Bu düşüncenin büyük bir tehlikeyi yani istenilen bedene kısa vadede şok ya da mucize bir diyetle kavuşma isteğini ortaya çıkarabileceğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, şu uyarıda bulunuyor: “Mucize diyet diye bir şey yoktur. Şok diyetler vücutta yağ yerine su ve kas kaybı oluşmasına yol açar. Vücut, ihtiyacı olan enerjiyi karşılayamaz hale gelir ve bu enerjiyi sağlamak için kas proteinlerini ve karaciğerde bulunan glikojen adlı şekeri kullanır. Gün boyunca aç kalan bir insanın, kan şekeri düşer. Halsizlik, güçsüzlük, yorgunluk ve baygınlık gözlenir. İş verimi ile anlama ve öğrenme kabiliyeti azalırken, baş ağrıları artar.”

ZEVK VEREN GIDALAR DA YER ALMALI

Zayıflama yolunda atılması gereken ilk adımın sağlıklı beslenmenin ilkelerini öğrenmek olduğunu belirten Kümeli, sağlıklı bir diyet listesinin kişiye özel olarak hazırlanması gerektiğini ve bu listede zararlı olsalar da kişiye zevk veren gıdaların da bulunmasının şart olduğunu söylüyor: “Size zevk veren ama zararları da olan besinleri hayatınızdan çıkarmak zorunda değilsiniz. Bu besinler, sağlıklı beslenme programlarına küçük miktarlarda da olsa katılabilir. Mesela az yağlı bir öğün sonrasında, küçük bir parça çikolata yiyebilirsiniz. Önemli olan öğün kaçırmamak ve uzun süre aç kalmamaktır. Uzun süreli açlıklar kan şekerini düşürür ve çikolata ya da bisküvi gibi kan şekerini hızla yükselten yiyeceklere duyulan arzuyu tetikler.” Türk insanının en büyük hatasının kahvaltıyı ve öğle yemeklerini geçiştirmek, akşamları mideye yüklenmek ve gün boyunca hareketsiz kalmak olduğunu belirten Kümeli; sağlıklı zayıflama yolunda atılması gereken adımları şöyle sıralıyor:

ÖĞLEN ET YERSENİZ AKŞAM SEBZE TÜKETİN

- Öğün atlamak bir sonraki öğünde tüketilen besinin miktarını artırarak, daha çok yemeye neden olur. Bu yüzden kesinlikle öğün atlamayın.
- Öğle öğünü,metabolizmanın doğru çalışmasını sağlar ve vücudun dengesi kurar. Besin içeriği, akşam öğününe oranla daha zengin olmalıdır.
- Akşam yemeğinden sonra hemen uyumayın ve mideye sindirimiçin en az 2 saat süre tanıyın.
- Akşam yemekleri için "şu saatten sonra yenmemeli" gibi bir kriter olmamalıdır. Sadece yemeğin içeriğine ve miktarına dikkat edilmelidir.
- Öğle ve akşamy emekleri, birbiriyle paralel gitmelidir. Öğle öğününde et grubuna ağırlık verildiyse, akşam öğününde sebze ve tahıl grubu yer almalıdır. Böylece, besin dengesi sağlanmış olur.
- Akşam bir davete katılma ve yemeğin ucunu kaçırma durumunuz varsa; öğlen yiyeceklerinizin akşamki menünüzü dengelemesine özen gösterin.
- Hızlı ve büyük lokmalarla yemek yemekten kaçının. Günde 2.5-3 litre yani yaklaşık 12 bardak su içmeyi alışkanlık haline getirin.

Daha kolay zayıflamak için bu üç kırmızıyı bol bol tüketin

Kırmızı erik: Posa ve potasyum bakımından çok zengindir. İçerdiği beta karoten sayesinde, güçlü bir antioksidan işlevi görür. Bağırsak hareketliliğini artırır. Bu özellikleriyle kilo vermeye yardımcı olur.

Vişne: Potasyum ve C vitamini içeriği yüksektir. Diyette, toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar.

Böğürtlen: Folik asit açısından oldukça zengindir. Bağışıklık sistemini destekleyerek, vücudun yapılan diyet yüzünden halsiz ve bitkin düşmesine engel olur.

H2