Aydın Ticaret Odası’na kayıtlı inşaat müteahhitlerinin bağlı olduğu 11. Meslek Komitesi Başkanı ve Meclis Üyesi Salih Kozaka, insanların daha huzurlu, güvenli ve rahat yaşamalarında en önemli etkenin yaşadıkları yapının kalitesi ile ilgili olduğunu söyledi. İnşaat sektöründe yer alan resmi veya özeldeki tüm yönetici ve çalışanlarına büyük bir sorumluluk düştüğünü belirten Kozaka “Ülkemizin lokomotif sektörü olarak değerlendirilen inşaat sektörü diğer tüm sektörleri doğrudan etkilemektedir. Planlanan, projelendirilen ve yapım aşamasına getirilen inşaatların yapımında yer alan müteahhit, mühendis ve işçiler iyi bir uyum içinde olmalıdır” dedi.
Bina yapımında uyulması gereken yasa ve yönetmeliklerin masada okunduğu gibi sahada uygulanması gerektiğini vurgulayan Kozaka, “Bu biz inşaatçıların olmazsa olmazı olmalıdır. Bu yönetmeliklerin en önemlilerinden biri ‘Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik’tir . Bina yapımlarında proje aşamasında bu yönetmeliğe uygun proje hazırlanması yeterli olmayıp esas olan inşaat yapımı aşamasında bu yönetmeliğe uygunluğun sağlanmasıdır. Bu sektördeki tüm müteahhit, yönetici ve çalışanlar deprem olgusu bilincinde olmalı ve uyulması gereken kurallara tam uymalıdır” diye konuştu.
Halk arasında her deprem sonucunda sık sık söylenen “deprem değil binalar öldürür” sözünün “deprem değil, binalar değil insanlar öldürür” şeklinde değiştirilmesi gerektiğini kaydeden Kozaka, “Çünkü birilerinin parasal kazancı diğerlerinin ölüm nedeni olmamalıdır. Aslında çözüm o kadar zor değil ilgili yönetmeliğe uygun düzenlenen projenin, uygulama alanında da aynı uygun imalatların yapılması çözümün başlangıcıdır. Binaların sağlamlığı ve güvenirliği binadaki taşıyıcı sistemin sağlamlığı ile doğrudan ilgilidir. Bu işkolunda görev alan çalışanların mesleki bilgileri tam ve eksiksiz olmalıdır. Özellikle demir ve beton işçiliği yapanların ve bunları yöneten ve denetleyenlerin daha dikkatli olmaları gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.
Bilindiği gibi inşaat sektöründe işçi ve ustaların artık bir mesleki eğitimden geçmiş olması ve yapacağı işle ilgili sertifikaya sahip olması zorunlu kılındığını hatırlatan Kozaka, “Her ne kadar 01 Ocak 2015 tarihine kadar geçici sertifika ile çalışma çalışabilme hakkı tanınmış ise de şimdiden gerekli önlemler alınmalıdır. Çünkü daha bilinçli ve bilgili işçi ve ustalara en kısa sürede ihtiyaç vardır” diye konuştu.