Kırgız yazar Cengiz Aytmatov'un ölümünün ikinci yıldönümü anısına düzenlenen ''Bozkırın Ozanı, Cengiz Aytmatov Sinema Haftası'' kapsamında, Cengiz Aytmatov'un romanlarındaki dünyası tartışıldı.

Küçükçekmece Belediyesi'nden yapılan açıklamada, ''Bozkırın Ozanı: Cengiz Aytmatov Sinema Haftası''nın etkinlikleri kapsamında, Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi'nde panel gerçekleştirildiği ve panele yazarın kız kardeşi Roza Aytmatova'nın da katıldığı bildirildi.

Panelde, film ve romanlarında Aytmatov'un dünyasının konuşulduğu ifade edilen açıklamada, İstanbul'da yaşayan Kırgızlar ve Aytmatov dostlarının bir araya geldiği, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, Kırgızistan Basın Yayın Daire Başkanı Aklybek Atabaev, yönetmen Bakyt Karagulov'un katılarak, Aytmatov hakkında düşüncelerini ve anılarını seyircilerle paylaştığı kaydedildi.

Açıklamada, Aytmatov'un cenaze töreninden kesitlerin bulunduğu ''Ana Toprak'' belgeselinin gösterimiyle başlandığı ifade edilerek, Prof. Dr. Ramazan Korkmaz'ın, ''Aytmatov, sadece Türklerin değil, bütün insanlığın övünebileceği, baskının, haksızlığın, vefasızlığın karşısına çıkarılabilecek bir şahsiyettir. Aytmatov'u okuyanlar, ruh ve kültür dünyalarında büyük değişimlere yol açtı. Aytmatov, bir çıra gibi yanarak, ebediyete kadar insanlığı aydınlatacak. Ne mutlu bize ki, iki gündür İstanbul'da bir Aytmatov fırtınası var'' ifadesine yer verildi.

Roza Aytmatova'nın da ''Babamın ve ağabeyimin yaşadıkları benim hayatımı çok etkiledi. Bugün burada yapılanlar geleceğe önemli şeyler bırakacak. Ağabeyimin öleceğini hiçbir zaman düşünmedik. O öldükten sonra maneviyatını daha iyi anladık. Bugün Cengiz Aytmatov'un herkesi sevgiyle kucaklayacağını düşünüyorum'' sözlerine yer verilen açıklamada, Aklybek Atabaev de Aytmatov'un romanlarında çok basit hayatları konu aldığını ve bu sayede güçlü eserler ortaya çıkardığını savundu.

Açıklamada, Prof. Dr. Orhan Söylemez, Aytmatov'u anarken içinin kan ağladığını belirterek, ''Romanlarının kahramanlarıyla kendisini özleştirmiş o kadar çok insan var ki, her yerde bununla karşılaşmak mümkün. Bir Kırgız'ı gördüğümüz zaman hemen aklımıza Cengiz Aytmatov geliyor''sözlerine yer verildi. Panelden sonra konuşmacılara Aytmatov anısına plaket verildiği bildirildi.