Aden Körfezi'nde deniz haydutlarının ele geçirdiği “Horizon-1” adlı kuru yük gemisinde 4. kaptan olarak görev yapan 24 yaşındaki Aysun Akbay'ın İzmir'in Menemen ilçesinde yaeşayan ailesi tedirgin bekleyişini sürdürüyor. Aile, kızlarının bulunduğu geminin kaçırıldığından yeni haberdar oldu.


Baba Özcan Akbay, Didim'de yazlıkta oldukları sırada bir gazetede Somali'de bir geminin kaçırıldığını okuduklarını ancak haberde ayrıntı olmaması nedeniyle dikkat etmediklerini belirterek, İstanbul'da oturan akrabalarının telefon etmesiyle olaydan haberdar olduklarını söyledi.


Kaçırılan geminin bağlı bulunduğu şirketi aradıklarını, olayın doğru olduğunu öğrendiklerini ifade eden Akbay, şirket yetkilisine neden haber vermediklerini sorduklarında ise “Telaşa kapılmanızı istemedik” yanıtını aldıklarını bildirdi.


Kızı için denizciliğin bir tutku olduğunu, Anadolu Lisesinde okuduğu yıllarda İzmir Fuarı'nda açılan bir stantı gezerek kaptanlık eğitimine merak sardığını anlatan Akbay, kazandığı Karadeniz Teknik Üniversitesi Güverte bölümünü, muafiyet sınavıyla bir yıl erken bitirdiğini hatırlattı.


Aysun Akbay'ın mezun olduğunda gerekli tüm belgelere sahip olduğu için bir çok iş teklifi aldığını, bunun üzerine hiç tatil yapmadan çalışmaya başladığını belirten Baba Akbay, bir süre İstanbul'da bir Ro-Ro gemisinde çalıştığını, iki ay önce de şu anda çalıştığı şirkete geçtiğini kaydetti.


GEMİNİN KAÇIRILDIĞINI YENİ ÖĞRENDİLER

Kızının daha önceki iş yerinde İtalya'ya gidip geldiğini, Horizan-1 adlı gemiyle ilk kez uzak sulara açıldığını vurgulayan Akbay, “O günden bu yana da İzmir'e dönmedi. Suudi Arabistan'da 3 gün önce görüştük, Ürdün'e gideceğini söyledi. Geminin kaçırıldığını biz de bu sabah Didim'deki yazlığımızdayken öğrendik” diye konuştu.


Kızının sağlık durumundan endişeli olduklarını, devletin konuya hassasiyetle yaklaşmasını beklediklerini açıklayan Akbay, “Kızımın eve sağ salim döndüğünü görmek istiyoruz. Bu konuda tüm yetkililerden yardım bekliyoruz. Bizim aramamızın akabinde çalıştığı şirketin personel müdürü arayarak, kaçırılan gemiyi 2 Türk fırkateyninin takip ettiğini, kızlarının sağlık durumunun da iyi olduğunu söyledi. Olayın bir an önce sonlandırılmasını bekliyoruz” dedi.


Aysun Akbay'ın annesi Şerife Akbay ise kızının gemilerde çalışmasına ilk dönemler sıcak bakmadığını ancak onun bu işe olan sevgisi ve tutkusunu görünce tercihi kendisine bıraktığını söyleyerek kızının hiçbir gün işinden şikayet ettiğini duymadığını dile getirdi.


EN SON 3 TEMMUZ'DA GÖRÜŞTÜK

Zaman zaman gözyaşlarına hakim olamayan anne Akbay, kızını sağ salim görmek istediğini kaydetti.
Akbay'ın ablası Ayşe Akbay ise kardeşi ile son olarak 3 Temmuz günü görüştüklerini, geminin kaçırıldığı haberini alınca gemi telefonundan ulaşmaya çalıştıklarını söyledi.


İngilizcesinin yeterli olmadığını, uzun uğraşlar sonrası düşürdükleri telefona çıkan şahısların da yeteri kadar İngilizce bilmediğine işaret eden Akbay, “Telefonda Somalili olduğunu söyleyen bir kişi '3 gün sonra' gibi bir şeyler söyledi. Aysun Akbay'ı sorduğumuzda ise telefonu kapattılar. Daha sonra denememize rağmen bir daha ulaşamadık” dedi.


Ablasının gittiği her ülkeden cep telefonuyla mesaj attığını anlatan abla Akbay, en son Suudi Arabistan'dan yakıt alırken mesaj attığını söyleyerek, “3 gündür haber gelmediği için merak ettim ama aklıma kötü bir şey olacağı gelmedi. Bizi şirketten arayıp haber dahi vermediler. Bu şekilde daha çok üzüldük ve sarsıldık. Tüm yetkililerden konuyla ilgilenmelerini istiyoruz. Botla koca geminin yanına gelip nasıl kaçırıyorlar anlamıyorum. Hiç mi tedbir yok? Aklım mantığım almıyor” diye konuştu.


“Horizon-1” adlı kuru yük gemisi, Suudi Arabistan'dan Ürdün'e giderken, Aden körfezinde, dün silahlı deniz haydutlarınca ele geçirilmişti. 33 bin metrik ton sülfür yüklü gemide 23 Türk mürettebat bulunuyor.