Ayşe Kaddafi, avukatı Nick Kaufman aracılığıyla yaptığı başvuruda, yargıçların sonraki adımlarını belirlemelerinde etkili olabilecek somut bilgiler sağlanması konusunda mahkemeye yardımcı olmak istediğini kaydetti.

Seyfülislam ile bağlantıya geçmek için yaptığı girişimlerin ve Libya savcılığıyla iki telefon görüşmesinin ayrıntılarını mahkeme ile paylaşmak istediğini belirten Ayşe Kaddafi, bu telefon görüşmelerinden, Libya otoritelerinin uluslararası hukuki desteği reddettikleri kanaatine varılabileceğini ifade etti.

Seyfülislam Kaddafi, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde (ICC) hükümet karşıtı gösterilerin kanlı şekilde bastırılmasına iştirak ederek insanlığa karşı suç işlemekle suçlanıyor. Libya Ulusal Konseyi destekçileri tarafından Kasım ayında yakalanan ve dış dünyadan soyutlanmış bir şekilde tutulan Seyfülislam Kaddafi'nin ne zaman mahkemeye çıkarılacağı bilinmiyor.

Libya'daki yeni yönetim, Seyfülislam'ın mahkemeye çıkarılmasını istediklerini ancak Lahey'deki yargıçların, onun adil bir şekilde yargılanacağı konusunda taahhütte bulunması gerektiğini açıklamıştı.

ICC, Seyfülislam'ın tutukluğu ve durumuyla ilgili bilgi verilmesi için Libya yönetimine başvurmuştu.

Libya yönetiminin de 23 Ocak'ta gizli bir yazılı yanıt gönderdiği belirtiliyor.