Reklam Kurulu, “Ayrım yapmayan tarife” reklamı nedeniyle, Vodafone'a 60 bin YTL idari para cezası verdi. Ancak, daha önceki reklam cezası nedeniyle ceza, iki katı olarak uygulanacak. Reklam Kurulunun 13 Mayıs'ta yaptığı toplantısında aldığı kararlarda yer alan bilgilere göre, Vodafone Telekomünikasyon A.Ş'nin geçen yıl sonunda yayımlanan “Ayrım Yapmayan Tarife” başlıklı reklamlarında kampanyaya ilişkin önemli bilgilerin “alt banttan okunamayacak derecede hızlı bir biçimde geçtiği” tespit edildi. Mevzuata uygun olmayan bu durum nedeniyle, firmaya 60 bin YTL idari para ve bu reklamı durdurma cezaları verildi. Ancak, firmaya, daha önce aynı yıl içinde başka bir reklam kampanyası nedeniyle ceza uygulandığı belirtilerek, söz konusu fiilin bir yıl içinde tekrar edilmiş olması nedeniyle, para cezasının 2 katı, 120 bin YTL olarak uygulanması karara bağlandı.
Kurul, aynı toplantıda, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş'nin “Paketcell” tarifesine ilişkin reklamlarını, uygulanan ücretlendirme periyoduna ilişkin bilginin verilmemesi nedeniyle durdurdu.

Teknosa İç ve Dış Ticaret A.Ş'ye de “Sigma” marka klimalara ilişkin geçen yıl yayımlanan reklamlardaki “yanıltıcı” ifadeler nedeniyle, 59 bin 192 YTL idari para cezası verildi.


Kurul duyurusuna göre, elektronik sigara reklamları nedeniyle, Sağlık Bakanlığı ve Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumunun (TAPDK) görüşleri de dikkate alınarak, 3 firmaya ceza verildi. Reklam Kurulu, 3 firmanın reklamları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “elektronik sigaraların, reklamlarda iddia edildiği gibi sigarayı bıraktırıcı bir özelliğe sahip ise tıbbi ürünler kapsamında değerlendirilmesi gerektiği ve bu durumda, ilgili mevzuat hükümlerine göre tıbbi ürün reklamlarının yapılamaması” gerektiğine işaret etti.

Diğer taraftan bu ürünler, içeriği, içimsel ve şekilsel özellikleri göz önünde bulundurularak gerçek sigaranın alternatifi bir ürün olarak değerlendirilecekse, bu durumda da anılan ürünlerin tütün ve tütün mamulleri ile ilgili mevzuat kapsamında değerlendirilmesi gerektiği ve bu mevzuat hükümlerine göre de reklamının yapılamaması gerektiği vurgulandı.

Bu nedenlerle internet sitelerinde elektronik sigara reklamı yapan Koysepete Sanal Mağazacılık ve Ticaret Ltd. Şti. ve Ruyan Sağlık Ürünleri Ticaret Ltd. Şti'ye 60 biner YTL idari para ve reklamları durdurma cezası verildi.


Digital Platform İletişim Hizmetleri A.Ş'ye de “Digitürk” markalı dijital platforma üye olanlara gönderilen faturaların ekinde yer alan elektronik sigaraların reklam ve tanıtımı niteliğindeki broşürlerle ilgili olarak, yerel düzeyde 6 bin YTL idari para ve reklamları durdurma cezası uygulandı.

Araçlarda yakıt tasarrufu sağlayan sistemlere ilişkin reklamlardaki yanıltıcı ifadeler nedeniyle, Atak Endüstri Makine ve Bilişim Hiz. San. Tic. Ltd. Şti'ye 60 bin YTL idari para cezası verilirken, Benckiser Temizlik Malzemesi Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin “Vanish Kosla Max” adlı ürüne ilişkin reklamları, “diğer markaların kötüleyen ifadeler bulunması” nedeniyle, 3 ay tedbiren durduruldu.

Kurul, geçen ayki toplantısında ayrıca, Neptün Sağlık Hizmetleri Ticaret ve Limited Şirketi bünyesindeki “Daphne Lazer Güzellik Merkezi”ne, Kadıoğlu Sağlık Hizmetleri Ticaret Limited Şirketi bünyesindeki “Epiderm Güzellik Merkezi”ne, Likya Beauty Club Estetik Güzellik Merkezine, reklamlarındaki yanıltıcı ifadeler nedeniyle 60 bin'er YTL idari para ve söz konusu reklamları durdurma cezaları verdi. Merkez Gıda Pazarlama Sanayi ve Ticaret AŞ'ye ait “Ülker Kalbim” ve “Ülker Kalbim Zeytinyağlı” adlı ürünlerin geçen yıl yayımlanan reklamları da mevzuata aykırı bulunarak durduruldu.


Kurul, Zefirrium İçecek ve Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye ait “R-Drinqa”, “V-Drinqa” ve “W-Drinqa” markalı aromatize şarap kokteyli olarak adlandırılan ürünlerin etiketlerinde yer alan yanıltıcı bilgiler nedeniyle, firmaya 59 bin 192 YTL idari para ve reklamı durdurma cezası verdi. Reklam Kurulunun kararında yer alan bilgilere göre, etikette alkol içeriği ile ilgili bilgiler ve “Aromatize Şarap Kokteyli” ibaresinin okunamayacak kadar küçük yazılmasının, anılan ürünlerin, özellikle çocuklar tarafından, alkol içeren içecekler olduğunun fark edilmemesine yol açabileceğine dikkat çekildi. Diğer taraftan, adı geçen ürünlerin, Türkiye'de üretilmesi yasak olan “Alkopops” olarak adlandırılan aromalı distile alkollü içkilere benzetildiği, aroma ve gaz ilavesi yasak olan ve alkol oranı hacmen en az yüzde 40 olması gereken rakıya meyve aroması katılarak gazlı şeklinin yüzde 4 alkol oranıyla “Aromalı Rakı” adı altında satışa sunulduğu, ürünlerin reklamlarında “Türkiye'de İlk” ifadesi bulunmasına rağmen “R-Drinqa Şeftali Aromalı”adlı ürün etiketinde “Yüzlerce Yıllık Gelenekten, Yüzlerce Yıllık Geleceğe” ifadesine yer verildiği tespitleri yapılarak, bu tespitlerin mevzuata aykırı olduğu vurgulandı.

Kurul, Mai Turizm İşl. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti. bünyesindeki “Caprice Thermal Palace” adlı tesisin reklamlarında yer alan yanıltıcı ifadeler nedeniyle, firmaya, iki ayrı reklamından dolayı 60 bin YTL ve 59 bin 192 YTL idari para ve anılan reklamları durdurma cezaları verdi. Reklamlarındaki yanıltıcı ifadeler nedeniyle, 'Jasmin Otel' reklamları için Jasmin Turizm ve Otelcilik A.Ş'ye 59 bin 192 YTL, Kent Hotel reklamları için Yavuz Salih Helvacı'ya 60 bin YTL idari para cezaları uygulandı.

“Riva Club N Hotel” reklamları için GTI Turizm Seyahat İşl. ve Tic. Ltd. Şti.'ne, “Selge Beach Resort Hotel” reklamları için Altınkum Tatil Köyü Turizm Ticaret A.Ş'ye 5 bin 919'ar YTL, “Grand Sidoma Hotel” reklamları için Aytemiz Petrol Ürünleri İnş. Tur. Teks. Gıda Otomotiv San. ve Tic. Ltd. Şti'ye 6 bin YTL idari para cezaları verildi.