Ermeni iddilarının inkarını suç sayan yasa nedeniyle Türkiye’de gözlerin çevrildiği Fransa, nisan ayı sonunda Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunu yaşayacak.

Sosyalist aday François Hollande anketlerde önde görülürken, Sarkozy’nin aradaki farkı kapattığı yorumları yapılıyor.

Bu gelişmenin, Sarkozy adına sembolik önemi olan ocak ayına denk gelmesi de dikkat çekici. Dün 57 yaşını dolduran Sarkozy, 2007’deki seçimler öncesi de yine bu tarihlerde gerideydi ancak 3 aylık kampanya sonrası cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmayı başardı.

Haberin devamı ↓
reklam

Fransa’da, Sarkozy’nin benzer bir strateji izlediği yorumları yapılırken, ülke, Sarkozy’nin bugün 8 ayrı televizyon kanalıundan aynı anda yayınlanacak konuşmasına kilitlenmiş durumda.

Henüz resmi olarak adaylığını açıklamasa da ve bu açıklamanın Şubat ayı sonundan önce olması beklenmese de, Sarozy ekranlara Fransız sağının doğal adayı olarak çıkacak.

8 ayrı televizyon kanalından yayın ise muhalefetin tepkisini çekti. Fransız siyaset ve televizyon tarihinde bir ilk olan bu durum karşısında, Fransa Radyo Televizyon Üst Kurulu, bu geceki sürenin, Sarkozy’nin adaylığı sürecinde ekranlardaki konuşma süresinden kesileceğini açıkladı.

Öte yandan Sarkozy’nin konuşmasında, ekonomik krize karşı yapısal reform ve önlemleri açıklaması bekleniyor. Siyasi gözlemciler ve medya da, bu geceki konuşmayı, Sarkozy’nin adaylık yolundaki ilk somut adımı olarak değerlendiriyor.