AYDINPOST ÖZEL/Filiz ÖZDEMİR-Araştırmamızın en çarpıcı sonucu, kredi kartı kullanımının büyük ölçüde azalması oldu. Alışveriş alışkanlıklarını sorduğumuz Aydınlıların büyük bölümü kredi kartını özellikle kullanmadıklarını, alışverişlerini nakit yaptıklarını ifade ettiler. İşte Aydın halkının alışverişteki tercihleri:

akin-unal.20110721102923.jpgAkın Ünal (58, esnaf): Meyve- sebze alışverişini günlük olarak yapıyorum. Duruma göre bazen pazardan bazen de marketten alıyorum. Gıdada kaliteyi ucuza almaya çalışıyorum. Fakat A101 yada Bim gibi marketlere gitmiyorum. Diğer marketlerde indirimleri takip ediyorum. Temizlik malzemesi ve kuru gıdaları toptancıdan alıyorum. Kıyafet ve ayakkabı konusunda markaya önem veririm ve bu ikisini asla pazardan almam. Kredi kartı kullanmıyorum. Nakit alışveriş yapıyorum.

 

muzaffer-etik.20110721103036.jpg
Muzaffer Etik (57, çiftçi):
Yiyecek alışverişini pazardan yapıyorum. Bim en çok tercih ettiğim market çünkü ucuz ve ürünleri de güzel. Kıyafet ve ayakkabıları da genellikle pazardan alıyorum ama yerine göre mağazadan aldığım da oluyor. Bütün alışverişimi nakit yapıyorum. 

 

Merve Özkoç(17, öğrenci): Yiyecek alışverişini annem yapıyor. Kıyafet alırken markadan çok kalitesine ve yakışıp yakışmadığına bakıyorum. Ayakkabı konusunda az da olsa marka merakım var ama hoşuma giderse pazardan da alırım. Kredi kartından dilim yandı; o yüzden artık kullanmıyorum. Bütün alışverişimi nakit yapıyorum.  

 

fettullah-salim.jpg
Fethullah Salim (50, emekli):
Kıyafet ve sebze- meyve alışverişini pazardan yapıyorum. Kuru gıdaları da genellikle marketten alıyorum. Ayakkabı konusunda ucuz olanı tercih ediyorum. Kredi kartından ağzım yandı. Artık tüm alışverişimi nakit olarak yapıyorum. Param yoksa da bakkaldan veresiye alıyorum.

 

Zehra Avcı (17, öğrenci): Gıda alışverişini genellikle annem yapıyor. Benim alışveriş  yapmam gerektiğinde Kipa’yı veya Zoroğlu marketi tercih ediyorum; çünkü hem kaliteli hem de uygun olduklarını düşünüyorum. Kıyafet konusunda LCW’yı tercih ediyorum ama hoşuma giderse pazardan da kıyafet alırım. Ayakkabılarımı genellikle AVM’lerden yada mağazadan alıyorum. Kredi kartı hiç kullanmadım.

 

Ayşe Çetin (42, ev hanımı): Sebze-meyve alışverişini pazardan, kuru gıdaları ise aylık olarak marketten alıyorum. Fiyatlar uygun olduğu için BİM marketi tercih ediyorum. Kıyafet konusunda genellikle LCW’yı tercih ediyorum ama pazardan da alıyorum. Ayakkabıda marka aramam. Herhangi bir yerden alıyorum. Tüm alışverişlerimi nakit yapıyorum.

 

Merve Demir (20, kuaför): Yiyecek- içecek alışverişi için genellikle Migros’a gidiyorum. Özellikle kıyafet ve ayakkabı konusunda fiyattan çok markasına dikkat ediyorum. Bu ikisini kesinlikle pazardan almam. Kredi kartı hiç kullanmadım. Tüm alışverişlerimi nakit yapıyorum.

 

muzaffer-iz.jpgMuzaffer İz ( 56, emekli): Sebzeyle meyveyi pazardan ve akşam saatlerinde alıyorum. Çünkü o saatlerde fiyatları yarıya düşüyor.Kuru gıdaları genellikle marketten alıyorum ama sadece Halk market yada Pehlivanoğlu’na gidiyorum. Yerli sermaye olduğu için bu ikisini tercih ediyorum. Kıyafet ve ayakkabı alırken de fiyatına bakarım. Kredi kartı kullanmıyorum.

 

ferda-aksoy.jpgFerda Aksoy (50, ev hanımı): Sebze ve meyveyi haftalık olarak pazardan alıyorum. Kuru gıda ve temizlik malzemelerini ise aylık olarak  marketten alıyorum. BİM ve Halk Market’i tercih ediyorum. Hem ucuz hem de evime yakın olduğu için. Kıyafetleri genellikle pazardan  alıyorum. Çünkü aynı kalitedeki giysiler mağazalarda çok daha pahalıya satılıyor. Kredi kartı kullanmamaya çalışıyorum.