Aydın Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Görgülü, Aydın’ın 2 adet coğrafi işarete sahip ürünü bulunduğunu ve bu sayısının artması için her türlü desteğe hazır olduklarını belirtti. 
Aydın'ın coğrafi işaretli ürünleri, coğrafi işaretin önemi ve ekonomiye katkısı hakkında bir açıklama yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mustafa Görgülü, “Coğrafi işaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaret, tescilli adın ününden herhangi bir biçimde yarar sağlayacak kullanımları veya tescil kapsamındaki ürünleri andıran ya da çağrıştırabilen ürünlerle ilgili olarak tescilli adın dolaylı veya dolaysız olarak ticari amaçlı kullanımı yasaklar. Coğrafi işaretleme ile hedeflenen, ürünün kalitesinin korunması ve kırsal kalkınmaya destek olunmasının yanında söz konusu tescilin anonim bir nitelikte oluşu, kişiyi değil tescil kurallarına bağlı kalınarak üretim yapan tüm üreticilerin haklarını koruması itibariyle de önemli bir uygulamadır. Böylelikle yöre halkını yerinde kalkındırmanın en önemli tedbirlerinden biri de alınmış olmaktadır. Coğrafi işaretleme tüketici boyutuyla da önemli bir uygulamadır. Kalitesi koruma altına alınmış ve yöre adıyla markalaşmış olan ürün tüketici tarafından öncelikli olarak tercih edilmektedir. Coğrafi işaretin katma değer yaratması, üretimi artırması, yerel düzeyde üretim zincirinde daha iyi değer dağılımı sağlaması nedeniyle ekonomik kalkınmaya olumlu etki ve katkı sağlamaktadır” dedi.

“ÜRÜNLERİMİZE COĞRAFİ İŞARET ALMALIYIZ”

Aydın’ın coğrafi işarete sahip ürünleri hakkında bilgi veren Görgülü, “Coğrafi işaret sisteminin etkin bir şekilde uygulanması ile yerel değerlerin korunduğunun, ulusal kimliğin yeniden oluşturulduğunun, ülke ekonomisine ciddi bir gelir sağlandığının farkına varan ülkeler gittikçe artan oranda dikkat ve çabayı bu konunun üzerinde yoğunlaştırmaktadır. Aydın ili olarak bugüne kadar ‘Aydın İnciri’ ve ‘Aydın Kestanesi’ olarak aldığımız 2 adet coğrafi işaretimiz bulunmaktadır. Coğrafi işaretlerimizin tanıtımının ve sahiplenilmesinin önem arz etmesi, İlimize has başka ürünler için de coğrafi işaret alınmasının ihtiyaç ve gereklilik olduğuna duyduğumuz inançla İl Müdürlüğü olarak bu konuda her türlü yardım ve desteğe hazırız” diye konuştu.