AYDINPOST HABER SERVİSİ (ÖZEL)-Filiz ÖZDEMİR-Hayır yapan kurumların hayır çadırına bayraklarıyla süslemeleri, kurum başkanları veya  liderlerinin isimleriyle anma ya da kutlama ifadelerinin yer aldığı afişler asmaları ise neredeyse hayırların ayrılmaz bir parçası durumuna geldi. Aydınlılara “Hayır işlerinde kurumların kendilerini ifşa etmelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusunu yönelttik. İşte Aydın halkının konuya bakışı:

 
ozkan-uluhan.jpgÖzhan Uluhan  (İşçi): Siyasi partilerin kandillerde veya önemli kişilerin ölüm yıl dönümlerinde lokma hayrı yaparken çadıra parti bayrağı asmaları veya partililerin lokma dağıtırken basına fotoğraf vermelerini saçma buluyorum. Örneğin Adnan Menderes’in ölüm yıldönümünde karşıt görüşlü partiler veya temsilcisi olan kurumlar lokma hayrı yaptıklarında parti bayraklarını, parti liderlerinin fotoğraflarını astılar. Bu tür hayır işlerinin reklam amaçlı kullanılması neredeyse rekabete dönüştü. Ben böyle durumlarda oradan lokma bile almıyorum. Ölene rahmet okuyup geçiyorum. 
 
deniz-menengec-(1).20110928125005.jpgDeniz Menengeç (İşçi): Bu tür hayır işlerinde hayrı kimin yaptığı hiç önemli değildir. Lokma dağıttıkları çadıra parti bayraklarının asılması işi tamamen reklama dönüştürme, oya tahvil etme çabası. Siyasi partilerin kutsal günleri veya eski siyasetçileri bu şekilde kullanmasını çok yanlış buluyorum. Böyle şeyler ben de o partiye karşı antipati uyandırıyor.
 
 
aykut-engin-(3).jpgAykut Engin (Makine mühendisi): Hayır işlerinde önemli olan niyettir. Siyasi partiler kandillerde yada önemli kişilerin ölüm yıldönümlerinde lokma hayrı yaparken asıl niyetleri hayır yapmaksa zaten karşılığını görürler. Hayır yaptıkları çadıra parti bayrağı asmaları hakkında hüküm vermek bana düşmez. Bunu yapan partilere karşı sempati yada antipati duymuyorum. 
 
 
Orhun Beyter (Öğrenci): Siyasi partiler bu tür işlerle kitlelerine “Ben burdayım” diyorlar. Bu şekilde partilerini ayakta tutmaya çalışıyorlar. Partiler açısından mutlaka getirileri veya kayıpları oluyordur. Sırada beklemek zor geldiği için partilerin lokma hayırlarına gitmiyorum. 
 
Ahmet Altan (Esnaf): Siyasi partilerin  hayır işlerini, terörü, Atatürk’ü, şehitleri oy toplamak için kullanmaları yeni bir şey değil. Hayır işlerinin gösterile gösterile yapılması çok yanlış. Sağ elin yaptığı hayrı sol elin görmemesi gerekir. Ben parti bayraklarıyla süslü hayır çadırları gördüğümde çok kızıyorum. Ben de antipati uyandırıyor.
 
selma-topkaya-(2).jpgSelma Topkaya (Satış Elemanı): Hayır işlerinde hayır yapanın kimliği belli olmamalı diye düşünüyorum. Göstere göstere hayır yapmanın bence anlamı yok. Siyasi partiler bu tür şeyleri reklam amaçlı kullanıyorlar. Ben kandillerde yada önemli kişilerin ölüm yıl dönümlerinde siyasi partilerin lokma dağıtılan çadırlarını gördüğümde lokma alıyorum; Allah kabul etsin deyip geçiyorum. Ama o partiye karşı sempati değil, oy amaçlı yaptıkları için  antipati duyuyorum.
 
murat-colak-(1).jpgMurat Çolak (Esnaf): Bence bu tür işlerde niyet önemlidir. Hayır işlerinde hayırdan çok şahıs öen çıkıyorsa hiçbir anlamı yok. Kandillerde yada önemli kişilerin ölüm yıl dönümlerinde siyasi partiler oy toplamak gayesiyle lokma dağıttıkları çadırları parti bayraklarıyla süslüyorlar. Artık neredeyse furya haline geldi; normalleşti.
 
 
 
mehmet-colak-(1).jpgMehmet Çolak (Esnaf): Dinimizde kimsenin onurunu kırmamak için  iyilikler saklı yapılır. “Sağ elin verdiğini sol el görmeyecek” şeklinde bir hadis-i şerif var. 
 
 
 
 
 
cansever-colak-(1).jpgCansever Çolak (Esnaf): Hayır işlerinde gösteriş olmasa iyi olur. çünkü dinimize göre sağ elin verdiğini sol el görmemeli.Siyasi partilerin kendi liderlerinin ölüm yıl dönümlerinde lokma hayırı yapmaları ve liderlerinin afişlerini asabilirler ama kandillerde isim yazmalarını doğru bulmuyorum. Bunu yapan partilere karşı antipati yapıyorum
 
 
Hayır işlerinin reklam konusu yapılmasıyla ilgili görüşünü sorduğumuz Aydın İl Müftüsü Ömer Kocaoğul konunun siyasi boyutu olmasını gerekçe göstererek açıklama yapmaktan kaçındı.