AYDINPOST ÖZEL/Filiz ÖZDEMİR-Terörün tırmanışa geçtiği bir dönemde komutanların toplu istifasını Aydın halkı nasıl değerlendiriyor? İstifa krizinde hükümeti mi genelkurmayı mı haklı buluyor? Çeşitli yaş ve meslek grubundan Aydınlılara konuyla ilgili görüşlerini sorduk.

a.alpdogan.20110730184413.jpg

Ahmet Alpdoğan (Esnaf):Bence iki taraf için de hoş bir durum değil. Tutuklu generaller hapisten çıktıklarında zaten hakları iade edilecek. Tam da terörün tırmanışa geçtiği bir dönemde Türkiye’yi kaosa sürüklemenin anlamı yok. Ordunun kamuoyundaki güvenirliliği azaldı. Birçok kişi “Askeriye bitti” görüşünü dile getiriyor. Ordu kendi içinde bir temizlik yapmalı. Hükümet ve ordu uyum içinde olmalı. Bu ikisi  koptuğunda ülke bölünür.

cetin-ilgar.jpg

Çetin Ilgar (Emekli):Bence komutanlar istifa ederek en doğrusunu yaptı. Başbakan bütün gücü elinde toplamak istiyor. Başkanlık sistemini getirmek için yol yapıyor Başbakan. İran rejimi getirmek istiyor. Polis devleti kurmak istiyor. Ben Türkiye’nin geleceğini hiç parlak görmüyorum.  

 

 

 

davut-efe.jpg

Davut Efe (İşçi):Ben bu seçimlerde AKP’ye oy verdim ama istifa konusunda komutanları haklı buluyorum. Çünkü bence hükümete ders  verdiler. Onların yerine atanacak komutanlar hükümetin maşası olacaklar. Türkiye İranlaşıyor. Allah sonumuzu hayır etsin. Başbakan ordunun başına kendi istediklerini getirmek için zaten bahane  arıyordu. Çünkü “balyoz” kendi elinde olsun istiyor. Cumhurbaşkanı Gül’ün istifaları hemen onaylamasını da doğru bulmuyorum. Uzlaşma aranmasını bekleyebilirdi.

 

ogrenci.jpg
Serkan Akyıldız (Öğrenci):
Hükümet askeriyeyi ele geçirmek istiyor. Şu an 58 albay hapiste. Başbakan Türkiye’de yeni bir yapılanma istiyor. Herkes AKP’li olsun istiyor. 21. yüzyıl bizim asrımız olacak demişti. Belli ki İslam yüzyılı demek istemiş. Askerler hapiste; BDP’li milletvekilleri devletin parasıyla PKK propagandası yapıyor. Başka hiçbir ülkede asker bu kadar ezilmiyordur. Askeriye içinde çürükler varsa ordu bunları kendi içinde temizlemeli. Bu şekilde değil.

 

Doğan Çelik (Sigorta eksperi):Bence istifa eden komutanların en başında görevi kabul etmeleri bile hataydı. İstifalarla hükümet ve ordu arasındaki sancılı süreç doruk noktasına ulaştı. Şimdiye kadar orduya kimse dokunamıyordu. Çünkü insanların evlatları da bu kurumun içindeydi. Askerin içinde de çürükler olabilir ama kurunun yanında yaş ta yanıyor.

Tolga Koç (Sigorta eksperi):Türkiye şimdiye kadar üç darbe gördü. Her gelen kendi gladyosunu oluşturmak istiyor. Başbakanın iddia ettiği gibi ileri demokrasiye gittiğimize de inanmıyorum. Zengin daha zengin, yoksul daha yoksul hale geliyor. Ordunun çok güçlü olmasına karşıyım ama bu derece pasifize edilmesini de doğru bulmuyorum.

Salim Aksoy (Esnaf):Komutanlar istifa etmekle doğru olanı yaptılar. Tutuklu olmak suçlu olduğu anlamına gelmez. Tutukluluk sürelerinin uzaması doğru bir şey değil. Yılardır hapisteler. Yargılanmasınlar demiyorum ama tutuksuz yargılanabilirler. Başbakan askeri pasifleştirerek daha rahat hareket etmek, bütün gücü elinde toplamak istiyor. Gidişattan çok rahatsızım.

Ahmet Demir (İşçi):Generaller istifa ederek neyi ispatlayacaklarını düşünüyorlar? Eskiden darbe yaparlardı şimdi medeni şekilde istifa ediyorlar. Türkiye’de 360 general var. Bunların 160’ı Ankara’da kışlada oturuyorlar. Çatışmalarda hep gariban vatan evlatları kırılıyor. Bence komutanların istifası konusunda hükümet haklı.

Yalçın Tosun (Emekli):Bence son yıllarda askerin onuru ayaklar altına alındı. Hükümet polis devleti kurmak istiyor. Bu gidişle gün gelecek “Ben Türküm” diyemeyeceğiz. Andımızı okuyamayacağız. Türkiye İslam ülkesi olma yolunda ilerliyor.

Ahmet Sava (Esnaf):Tam da terörün arttığı bir dönemde komutanlar istifa ederek ülkeyi sahipsiz bıraktı. Haklıysa mücadele etmeliydi. 13 askerimizin şehit olmasında komutanların ihmalleri olduğunu düşünüyorum. Bence istifa krizinde her iki tarafında hataları var. Böyle bir dönemde uzlaşmaları gerekirdi.

Ahmet Demir (Serbest meslek):Balyoz ve Ergenekon davaları başladıktan sonra bazı komutanlar intihar ettiler. Çünkü suçlu olduklarını biliyorlardı. Suçsuz olsalardı mücadele ederlerdi. Komutanlar görevlerini ihmal ettikleri için bu kadar şehit veriyoruz. Bence istifa krizinde hükümetin hatası yok. Başbakan doğru işler yapmasa yüzde  50 oy almazdı.