51. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında 4 yıldır tüm Türkiye’de yapılmakta olan kitap okuma etkinliği bu yıl ‘Kitapla Barışıyoruz’ adı altında gerçekleşti. Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl ki kitap okuma etkinliği de Aydın’da Aydın İl Halk Kütüphanesi ve Türk Kütüphaneciler Derneği Aydın Şubesi’nin katkılarıyla Aydın İlk Halk Kütüphanesi önünde gerçekleştirildi. Aydın İl Halk Kütüphanesi tarafından stant kurularak okuma etkinliğine katılanlara kitap dağıtıldı. Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka’nın da katıldığı kitap okuma programına önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da yeterince ilgi olmadı.

“OKUMAMA KONUSUNDA ÇOK BEDEL ÖDEDİK”

Okuma alışkanlığının toplumumuzda çok gerilerde olduğunu ifade eden Aydın İl Halk Kütüphanesi Müdürü ve Türk Kütüphaneciler Derneği Aydın Şubesi Başkanı Ahmet Kaya da, “Bu etkinliğin 4.’sünü gerçekleştiriyoruz. Türkiye çapında eş zamanlı olarak tüm illerde yapılan bir etkinlik. Amaç toplumun kendi gerçekliğiyle okuma kültürünü ve oranı yüzleştirmek. Bu yüzleştirmede karşımıza çıkan hoş olmayan bir tablo var. Bu da okuma alışkanlığı konusunda çok gerilerde olmamızdır. Toplumların gelişmişlik düzeylerini gösteren çeşitli kriterler var. O kriterlerden bir tanesi de toplumun okuma oranıdır. Diğer toplumlarla kıyaslandığımızda çok gerilere düştüğümüz çok açık ve nettir. Diğer kriterler ise bu kriter kadar objektif ve uzun vadeli net bir tablo çıkartmaz. Bu tablo bizim gerçek yerimizi gösteriyor. Toplumların asıl gelişmişlik düzeyleri budur. Uzun vadeli toplumun nerde olduğu ve nereye varabileceği ve ne kadar ilerleyebileceğini görebileceğimiz kriter budur. Umut ediyorum sorumlu ve yetkili kişiler bu tablonun değişmesi için gerekli cabayı önümüzdeki yıllarda gösterirler. Okumama konusunda çok bedel ödedik ve bundan sonra da ödemeye devam edeceğiz” dedi.

“KİTAP OKUMAK ÖZGÜRLÜKTÜR”

Kitap okumanın insanı dinlendirdiğini ve rahatlattığını ifade eden Aydın İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka da, “51. Kütüphane Haftası’nda kütüphaneyi ve kütüphane anlayışını ön plana çıkarma, okumayı dikkat çekme, okuma alışkanlığını geliştirmeye yönelik faaliyetlerimiz sürdürülmektedir. Bu konuda önceki yıllarda olduğu gibi kitap okuma programı düzenledik. Kitap okumak özgürlüktür. Kitapla baş başa kaldığımız sırada dış dünya hiçbir şekilde etki alanımıza girmez. Kitap böyle bir özgürlük olup bizi başka dünyalara ve hayallere götürür. Okumak gelişmektir. Gelişmek okumak sayesinde olur. Çünkü insanlar okuyarak bilgilerini geliştirir. Okuma ile edinilen bilgiler sayesinde davranışlarda değişiklikler yapılabilir. Okumakla insan birçok medeniyeti, bilgiyi, teknolojiyi öğrenir bu yüzden okumak gelişmektir. Bu bakımdan okumayı yaygınlaştırmalıyız. Okuma sevgisini aşılamalıyız. Okuyan bir toplum olmalıyız ki mutlu olalım, gelişelim ve kalkınalım” diye konuştu.

1-228.jpg2-425.jpg