Ödemiş Belediyesi tarafından Küçük Menderes Havzası’nın geçmişinin geleceğe taşınması amacıyla yaptırdığı Yıldız Kent Müzesi ve Arşivi, Aydın Ticaret Odası tarafından tanzim ve tefrişi sürdürülen Kahveci Bilal Ağa Konağı için İl Kültür Müdürü Nuri Aktakka başkanlığında bir heyet tarafından ziyaret edildi. Heyette Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Alp Alpargun, Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Vardar, Genel Sekreter Alaattin Arslan, Aydın Mimarlar Odası’nı temsilen Nadir Mıstık, Aydın TMMOB’ni temsilen Fikri Aydın, Eski Eserleri sevenler Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Özçakır, AYTO Danışma Kurulu Üyeleri Yard. Doç. Dr. Günver Güneş, Araştırma Görevlisi Mükerrem Kürüm, İçmimar Tüzel Künkçü yer aldı.
Yıldız Kent Müzesi ve Arşivi hakkında bilgi veren Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin, “Şehirlerde insanlar gibidir. Bir şehir orada yaşayanların alışkanlıklarından ve geleneklerinden izler taşır. Ancak kentlerinde insanlar gibi bellekleri vardır ve kent bellekleri yerel yönetimler eliyle yaşatılır. Ödemiş Belediyesi olarak, şehrimizin geçmişini özenle korumayı ve bir çatı altında toplamayı görev olarak görüyoruz. Ödemiş’i diğer kentlerden ayıran özellikleri toplamak üzere, Ödemiş Yıldız Kent Arşivi ve Müzesini oluşturduk. Bu müze kentimizin kültürel değerlerini çağdaş müzecilik anlayışı ile ortaya çıkaracak, yurttaşlarımızı geçmişi ile buluşturacaktır” dedi.
Geçmişten günümüze Ödemiş’in kültürünü yansıtan objelerin sergilendiği Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi içerisinde sergilemeye açılan Ödemiş’in tarihi odasını, Ödemiş’in yerel oturma odasını, çeyiz odasını, efeler odasını, Ödemiş’li siyasetçi ve sanatçılara ait odalar ve ilçenin mutfağının tanıtıldığı bir odayı, sanatkarların kullandığı makineleri, berber odasını, tütün odasını ve kütüphanesini İl Kültür Müdürü Nuri Aktakka’nın başkanlığında oluşturulan heyetin inceleme fırsatı bulduğunu ifade eden AYTO Başkan Yardımcısı M. Alp Alpargun da, “Geçtiğimiz yıl Haziran ayında Odamızca satın alınan Kahveci Bilal Ağa Konağı’nda yapmayı planladığımız Aydın Kültür Evi’nin formatı da hemen hemen Ödemiş Kent Müzesi ve arşivine benzeyecek diyebilirim. Bu konudaki çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Ödemiş Belediye Başkanı Bekir Keskin’in de tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz” diye konuştu. 

20120228ay523477_02.jpg