Aydın ve çevresindeki zeytin üreticileri fiyatların geçen yıla oranla düşük olması nedeniyle devletten destek bekliyor.
Germencik ilçesine bağlı 100 ortaklı Balatçık Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Mustafa Karakaya, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, geçen yılla bu yılı kıyasladıklarında çok düşük fiyatlarla karşı karşıya olduklarını belirtti.
Üreticilerin bu yıl yağlık zeytinin kalitesinden memnun olduklarını, ancak fiyat konusunda şikayetçi olduklarını dile getirerek, ''Geçen yıl zeytinyağının kilosu 6 liranın üzerindeydi. Bu yıl ise 4 lira civarında olması maliyetleri kurtarmıyor'' dedi.
Karakaya, zeytin üreticisinin yaşadığı sıkıntının işçilere de yansıdığını kaydederek, ''Zeytin üreticileri mağdur durumda. İmkanlarımız dahilinde yağlarımızı depolarda tutmaya çalışıyoruz. Fiyatların yükselmesini bekliyoruz. Ama şu ana kadar görünürde öyle bir fiyat artışı yok, fiyatlar devamlı düşüyor'' ifadelerini kullandı.
Balatçık Köyü Muhtarı Necati Azman da köy halkının tek geçim kaynağının zeytin olduğunu aktararak, zeytin piyasasının çok düşük olmasından dolayı üreticinin bu yıl mağdur durumda olduğunu savundu.
Pazar piyasası düşük olduğu için devletten prim arttırımı istediklerini kaydeden Azman, şu görüşleri dile getirdi:
''Burada işçi emeğinin karşılığını alamıyor. İşçiye emeğinin karşılığı verildiği zaman üretici bir şey kazanamıyor. İşçilik yüksek maliyet. Bankalardan faizle para alan üreticiler çok. Beklenen rakamlar ortaya çıkmayınca hesaplarında da bir dengesizlik oluyor. 180 hanelik köyün 150 hanesinin çeşitli bankalara kredi borçları mutlaka vardır.''